Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Župan

Vsebine

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica

Rojen na dan mladosti leta 1975, je osnovno šolo obiskoval v Renčah. Po zaključeni srednji šoli v Novi Gorici (današnja Gimnazija Nova Gorica) je študij nadaljeval na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Diplomiral je leta 2000 in se zaposlil na Območni gospodarski zbornici za severno Primorsko v Novi Gorici. Še istega leta se mu je odprla možnost opravljanja obveznega pripravništva za pravniški državni izpit, zato se je za obdobje dveh let zaposlil na Višjem sodišču v Kopru, pripravništvo pa opravljal na sodiščih sodnega okrožja Nova Gorica. Po opravljenem pravniškem državnem izpitu marca 2003 je ostal v pravosodju. Prvih sedem let kot sekretar sodišča, po reformi sodstva v letu 2010 pa kot direktor sodišča. V tej funkciji je skupaj z odlično ekipo vodil kolektiv 160 sodelavcev na petih lokacijah v Novi Gorici, Ajdovščini, Idriji in Tolminu. 

Od leta 2009 je pri sodišču deloval tudi v vlogi mediatorja za civilne in gospodarske spore. V letu 2006 je bil vodja delovne skupine „Priprava in izvrševanje proračunov sodišč ter računovodenje“ v okviru projekta „Matra flex“, pri Vrhovnem sodišču RS. Od oktobra 2017 do decembra 2022 je bil član projektne skupine „Zeleno tiskanje“ pri Vrhovnem sodišču RS, katere cilj je posodobitev razpoložljivih več funkcijskih naprav, predvsem z vidika zagotavljanja nižjega ogljičnega odtisa ter manjše porabe potrošnega materiala. Od marca 2018 je bil član projektne podskupine „Sodno osebje“ projekta „Izboljšanje kakovosti sodstva“ pri Vrhovnem sodišču RS, katere strateški cilj je izboljšanje kompetenc in razvoj znanja vseh zaposlenih na slovenskih sodiščih. Od leta 2017 do 2022 je bil član Komisije za pritožbe iz delovnega razmerja pri Vladi RS. 

Svoje strokovno delovanje je od vedno skušal razširiti tudi na mednarodno raven. Kot direktor sodišča je bil član Evropske pravosodne mreže za civilne in gospodarske zadeve pri Evropski komisiji, v okviru katere se pripravljajo direktive in uredbe Evropske komisije, namenjene lajšanju in pospešitvi postopkov s čezmejnim elementom na civilnem in gospodarskem področju znotraj Evropske unije. Kot pravni strokovnjak je bil predstavnik sodišča v okviru mreže CEPEJ (European Commission for the Efficiency of Justice) pri Svetu Evrope, katere cilj je z analizo stanja in pripravo smernic ter priporočil izboljšati učinkovitost sodnih sistemov znotraj držav članic Sveta Evrope.

Že od študentskih let se je z zadovoljstvom vključeval v družbeno življenje okolja, kjer živi. V študentskih letih je bil predsednik Akademskega pevskega zbora Vinko Vodopivec v Ljubljani ter predsednik Kluba Goriških študentov v Novi Gorici ter tudi Plavalnega kluba Nova Gorica. Svoje družbeno udejstvovanje je kot član sveta staršev Glasbene šole Nova Gorica in Osnovne šole Frana Erjavca Nova Gorica, kjer je bil predsednik Sveta zavoda, nadaljeval do izvolitve v župana.

Z življenjsko sopotnico sta starša dveh šoloobveznih otrok. Družina je njegov ponos. Po naravi je odprt, uživa pri delu z ljudmi, novi izzivi mu predstavljajo spodbudo. Prepričan je, da mora biti osnovno vodilo v lokalni skupnosti odprt in aktiven dialog med vsemi udeleženci. Značajsko je optimist, naravnan k dokončanju zastavljenega dela.