Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

V juliju 2023 stekla dolgo načrtovana obnova hiše aleksandrink v Prvačini

DATUM OBJAVE 25. julij 2023
VIR Mesta občina Nova Gorica

V začetku julija 2023 so v Prvačini v Mestni občini Nova Gorica, po večletnih prizadevanjih Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink in Mestne občine Nova Gorica,  stekla nujno potrebna in dolgo načrtovana dela za obnovo t. i. Hiše aleksandrink. Gre za stavbo v zgodovinskem jedru vasi Prvačina, v kateri je shranjena in predstavljena dediščina primorskih žensk, ki so v težkih obdobjih zgodovine z rodne Goriške odhajale na delo v Egipt.

Zgodba z obnovo hiše se odvija že mnogo let. Povezana je z ustanovitvijo Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink v letu 2005 in takratno pobudo društva, da bi prazno hišo v zgodovinskem jedru vasi Prvačina namenili predstavljanju dediščine in dolgo zamolčane zgodbe goriških »aleksandrink«, kot so bile poimenovane Goričanke, ki so v 19. in začetku 20. stoletja odhajale po zaslužek v Aleksandrijo in druga egiptovska mesta.

Stavba, ki jo danes poznamo kot Hišo aleksandrink, je stala že v 17. stoletju. Bila je del večjega upravnega kompleksa grofov Coronini iz Kromberka - sedež njihovega gospostva Prvačina. Stala je oziroma še vedno stoji ob osrednjem vaškem trgu s cerkvijo, nekdanjim »Občinskim uradom« ter razgledom na Vipavsko dolino z nasadi breskev pod Prvačino.

Kompleks je dokumentiran na fotografiji iz leta 1900, na kateri lahko prepoznamo še ohranjene elipsaste line na podstrešju in številne druge tradicionalne goriške arhitekturne elemente (napušči, polkna, ometi…). Sedanja Hiša aleksandrink je bila več stoletij povezana s sosednjimi stavbami. S stavbami severno od cerkvenih stopnic je bila povezana s podaljškom, z balkonom ter z oboki - »velbi«. Po poškodbah v I. svetovni vojni je bil del stavb vzhodno od hiše odstranjen, vaški trg in pripadajoča ulica pa razširjen na podlagi urbanističnih načrtov urada za povojno obnovo pod vodstvom arhitekta in urbanista Maksa Fabianija.

Hišo je po izmrtju kromberških Coroninijev odkupil trgovec Jožef Gregorčič. Njegova žena, Tržačanka Elda Alberi, jo je prodala aleksandrinki Rozaliji-Roži Mervič. Po Rožini smrti leta 1915 je hišo podedovala hčerka Marija, tudi sama aleksandrinka v Kairu. Gre torej za hišo resničnih aleksandrink, ki je kasneje imela tudi druge stanovalce. 

V letu 2006 so na pobudo Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink dediči hišo namenili postavitvi razstave in potrebni ureditvi za ta namen, kar so članice in člani društva naredili s prostovoljnim delom. Društvo se je z lastniki hiše dogovorilo za brezplačno uporabo stavbe za namen predstavljanja dediščine aleksandrink – z zbirko, postavljeno v pritličju stavbe na vaškem trgu. Po večletnih prizadevanjih je v letu 2010 Mestna občina Nova Gorica stavbo odkupila od zasebnih lastnikov, kar je bil pogoj za nadaljnje urejanje dotrajane stavbe in potrebno nadgradnjo razstavnih vsebin.

Konkretne aktivnosti v zvezi z nujno potrebno prenovo hiše so se začele v letu 2015 oziroma 2016, v sodelovanju Mestne občine Nova Gorica in Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink, ko je bil s strani mestne občine pripravljen popis za odpravo najbolj perečih poškodb. Društvo je takrat pripravilo projektno nalogo oziroma vsebinska izhodišča, ki naj bi bila vključena v načrtovano izdelavo potrebne projektne dokumentacije za celovito obnovo stavbe in pripravo bodočih prijav na razpise za pridobivanje finančnih sredstev. Mestna občina Nova Gorica je, zaradi nujnosti, v letu 2016 izvedla nujna popravila in krpanje strehe.

V letu 2017 je bil v sodelovanju Mestne občine Nova Gorica (Nataša Kolenc, u. d. i. a.) in Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink pripravljen usklajen koncept bodoče rabe in obnove stavbe, ki še vedno služi kot osnova za nadaljnje korake. Začeto je bilo tudi reševanje do tedaj ne rešenih formalnih zadev v zvezi s pravnim statusom stavbe ter njenim bodočim upravljanjem, vključno z zagotavljanjem javne dostopnosti muzejske zbirke dediščine aleksandrink.

Na podlagi koncepta iz 2017 je bila v letu 2019 določena vsebina prijave obnove Hiše aleksandrink na razpis Lokalne akcijske skupine LAS V objemu sonca, financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Vsebina prijave je bila prilagojena pogojem razpisa in je v investicijskem delu vključevala kompletno obnovo razpadajoče zunanjosti stavbe (obnova strehe, fasad in stavbnega pohištva stavbe), ureditev prostora in inštalacij za ureditev čajne kuhinje ter ureditev sanitarij, ki lahko služijo tudi kot podpora prireditvam na prvaškem trgu pri cerkvi v zgodovinskem jedru vasi.

V letu 2019 je bil izdelan tudi idejni projekt za obnovo, pridobljena so bila potrebna dovoljenja ter nato pripravljen projekt za izvedbo predvidenih del (PZI), ki je sicer podrobneje obravnaval zgoraj omenjene dele Hiše aleksandrik. Načrt je upošteval tudi predvideno bodočo rabo prostorov, katerih obnova ni bila predmet prijave na razpis v letu 2019. Načrt je izdelal Studio Bonutti, Ines Bonutti s.p. Izdelan je bil v tesnem sodelovanju z investitorico Mestno občino Nova Gorica, Društvom za ohranjanje dediščine aleksandrink ter konservatorji z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območno enoto Nova Gorica in Restavratorskim centrom.

Osnovni pristop pri prenovi je bila težnja, da stavbi z dolgo zgodovino in s še ohranjenimi elementi bivalne kulture preteklih časov na goriškem podeželju ohranimo čim več izvornih elementov. Tako bo razumevanje »časov aleksandrink« za obiskovalce lažje, hkrati pa bodo ohranjeni nenadomestljivi elementi goriške podeželske stavbne dediščine in lokalne identitete. Ti zaradi pomanjkljivega znanja, odklonilnega odnosa in posledično neprimernih obnov starejših stavb v primorskih vaseh vse bolj izginjajo.

Pomembna sestavina take obnove je npr. izdelava apnenega ometa fasad, po vzoru obstoječega, ki je oblikovno in tehnično najustreznejši za primorske kamnite hiše. Vključena je bila tudi obnova še uporabnega izvornega stavbnega pohištva, zamenjava res dotrajanega z novimi lesenimi kosi (okna, vrata, polkna ipd.) – npr. brez nadomeščanja z »modernimi« elementi neprimernih materialov, barv in oblik, ki kazijo tudi goriške vasi. Uporabljeni so bili tudi drugi trajnostni pristopi pri obnovi stavb, kot npr. ohranitev obstoječih lesenih stropnih konstrukcij z ojačitvami z dodatnimi novimi lesenimi tramovi.   

Projekt je vključeval tudi manjšo dopolnitev opreme Hiše aleksandrink in izvedbo javnih dogodkov s predstavitvami Društva za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink v več krajih na Goriškem.

Projekt na razpisu iz leta 2021 žal ni bil odobren, ostal pa je aktualen in pripravljen za prihodnje razpise, kar se je realiziralo s ponovno prijavo in potrditvijo projekta na upravnem odboru LAS V objemu sonca v letu 2022, s sofinanciranjem s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano iz sredstev Programa razvoja podeželja, Evropskega sklada za razvoj podeželja.

Izvedba v letu 2023

Po zaključenih vseh procedurah, ki so vključevale tudi legalizacijo stavbe daljšega obstoja s stanovanjsko namembnostjo in spremembo v javni objekt za muzejsko in sorodne dejavnosti, je bil julija 2023 zaključen tudi postopek izbire izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del. Izbran je bil izvajalec Podgornik GT d.o.o., ki mora dela zaključiti do jeseni 2023. Predvidena dela vključujejo obnovo strehe in dimnika, utrditev podstrešnega dela stavbe in stropa nad prvim nadstropjem, obnovo celotne fasade, obnovo oken in vrat, ureditev teras na severni strani stavbe, ureditev prostora čajne kuhinje z delno namestitvijo opreme, ureditev sanitarij za obiskovalce v nekdanjem »hlevčku« na severni strani ter izvedbo priključkov na kanalizacijo in drugo javno infrastrukturo. V okviru projekta bo obnovljen tudi del obstoječega pohištva ter nabavljeni rekviziti oziroma pripomočki za boljše prezentiranje dediščine aleksandrink javnosti.

Celotna vrednost investicijskih del znaša 153.000 EUR z DDV.

Po obnovi zgoraj navedenih delov stavbe bo Hiša aleksandrink dobila urejeno zunanjo podobo, s katero bo prispevala k urejenosti središča Prvačine. Z vzpostavitvijo sanitarij in drugimi izboljšavami bo bistveno izboljšana uporabnost hiše, ki je do prenove od uporabnikov zahtevala precejšnjo mero improvizacije.     

Z izvedeno prenovo se obnova torej ne bo zaključila, pač pa se bo v prihodnje nadaljevala kot nadgradnja že izvedenega in na osnovi že izdelanega koncepta celovite ureditve hiše. Dodatno urejanje obstoječih razstavnih prostorov v pritličju ter dodatnih interpretaciji dediščine aleksandrink, namenjenih prostorov v nadstropju stavbe, bo predmet prijave na enega od bodočih razpisov. Predmet prijave bo tudi posodobitev načina predstavljanja zgodbe aleksandrink, upoštevaje sodobne in avtentične pristope k prezentiranju kulturne dediščine za turistične, izobraževalne ali druge namene.

Z izvedbo predvidenih del na Hiši aleksandrink za ureditev muzeja v naravi za predstavitev bivanjske kulture deklet in žena, ki so odhajale služit v Aleksandrijo, bodo zagotovljeni pogoji za izvajanje kulturno-turističnih programov in povezovanja ponudbe podeželja. Projekt bo prispeval k razvoju kulturnega turizma ter k obnovi in revitalizaciji kulturne dediščine ter na drugi strani k razvoju novih zelenih storitev in proizvodov.

 

Foto: Nataša Kolenc, Andreja Trojar Lapanja

 

Nataša Kolenc

Strokovna sodelavka za razvojne projekte

Mestna občina Nova Gorica

 

Nova Gorica, 25. julij 2023

 

Prvačina na razglednici okoli leta 1900, s stavbo Hiše aleksandrink na levi strani, z vhodom s polkrožnim portalom, pod katerim stoji mož v uniformi. Vir: Humar V., Hiša aleksandrink, pregled stanja in ciljev, Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink,Hiša aleksandrink v Prvačini, stanje leta 2019. Hiša je v slabem stanju.Hiša aleksandrink v Prvačini, začetek prenove julija 2023.Hiša aleksandrink v Prvačini, začetek prenove julija 2023.