Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebine

12. 9. –23. 9. 2022 PEŠBUS

Od 12. 9. 2022 do 23. 9. 2022 bo po novogoriških ulicah ponovno »vozil« Pešbus, ki ga ob podpori Mestne občine Nova Gorica organizira ekipa e-hiše, Hiše poskusov Nova Gorica in Mladinskega centra Nova Gorica. Letošnja akcija, ki je že sedma zapovrstjo, postaja že prava stalnica septembrskih uvodov v šolske dni.

Več informacij o letošnji akciji skupaj z navodili in pravili lahko dobite na povezavi:  https://www.e-hisa.si/pesbus/ .

 

Postajališče pešbusa

Pešbus je način spremljane poti v šolo, pri kateri se učenci v šolo odpravijo peš ali s kolesom v organiziranih skupinah po premišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Skupine otrok spremljajo odrasli – najpogosteje so to starši, ki se izmenjujejo v dogovorjenem ritmu, v nekaterih primerih pa tudi drugi člani širše družine (dedki in babice) ali prostovoljci. Pešbus je zelo razširjen v Italiji in Švici, kjer je znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Poznajo ga tudi v Kanadi in Avstraliji.

Organizirana spremljana pot v šolo je samo prvi korak k spodbujanju samostojne aktivne poti v šolo. Z izvajanjem Pešbusa opozarjamo na pomen in prednosti dnevne aktivnosti otrok. Taka praksa je bila še pred nekaj leti povsem običajna in jo je vredno ponovno okrepiti. Z izvajanjem Pešbusa spoznavamo tudi morebitne omejitve in ovire v prostoru, ki hojo ali kolesarjenje v šolo otežujejo, in nanje opozorimo. Namen Pešbusa je ozavestiti lokalne skupnosti o pomenu hoje in njenih pozitvnih učinkih na kakovost življenja. Samostojna aktivna pot v šolo mora ponovno postati najbolj običajna in splošno sprejeta praksa.

 

Šolarji v spremstvu prostovoljcev

 

V Mestni občini Nova Gorica bo Pešbus letos organiziran že sedmič. V akcijo so bile do sedaj vključene vse mestne šole. Namen akcije je spodbujati trajnosten način prihoda v šolo s posebnim poudarkom na osveščanju o varnosti v prometu. Poleg tega pa je Pešbus odlična priložnost za krepitev medgeneracijskega povezovanja in samostojnosti ter spodbuda za najmlajše, da pobližje spoznajo okolje, v katerem živijo.

Na jutranjem sprehodu uživajo vsi, tako otroci kot njihovi spremljevalci, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. V skupnem prebujanju je povedanih veliko zgodb, sklenjenih novih prijateljstev in presmejanih trenutkov.