Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izjava o dostopnosti

Mestna občina Nova Gorica se zavezuje omogočati dostopnost svojega spletnega mesta v skladu z nacionalno zakonodajo o prenosu Direktive (EU) 2016/2102 Evropskega parlamenta in Sveta.

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno stran www.nova-gorica.si, ki je uradna spletna stran Mestne občine Nova Gorica (MONG). Skrbnik spletišča je Mestna občina Nova Gorica.

Uporabo spletne strani želimo približati najširšemu krogu uporabnikov, zato ga nenehno oblikujemo in prilagajamo tako, da je čim bolje dostopen  tudi uporabnikom z oviranostmi na področju vida, gibanja, sluha, govora ter razumevanja ter seveda tudi osebam s situacijskimi oviranostmi.

 

Stopnja skladnosti

Spletna stran www.nova-gorica.si je delno skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA). Spletne strani in vsebine so pripravljene v skladu z mednarodnimi smernicami za dostopnost spletnih vsebin in ustrezajo standardu WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Skladnost dostopnosti spletne strani MONG s smernicami WCAG ustreza stopnji AA.

Za zagotavljanje zakonskih zahtev glede dostopnosti so bile omogočene nekatere prilagoditve tako, da:

 • Dosega minimalne kontraste 4.5:1, brez potrebnih posebnih prilagoditev. Izjema so teksti v slikah, ki so praviloma večji in debelejši in pri katerih je kontrast težko izračunati.
 • Omogoča vklop visoko kontrastnega načina prikaza spletne strani, ki odstrani vse fotografije na katerih se pojavijo naslovi ali druge vsebine ter jasno loči nekatere sekcije spletne strani z jasno definirano črto ter minimalni kontrast poviša na 7:1 (WCAG AAA).
 • Je mogoča povečava brez izgube informacij povečati do 200 % ali 400 % (CTRL+ za povečavo, CTRL- za pomanjšavo).
 • Je omogočeno pomikanje po spletni strani preko tipkovnice s tabulatorjem, ki omogoča predvidljivo pomikanje po elementih spletne strani.
 • Pred vsebino je postavljen pokazatelj položaja, kje na spletišču se trenutno nahajamo (drobtinice, WCAG AAA).
 • Kontaktni obrazci so berljivi za bralnike zaslona, polja so ustrezno označena, urejena je obravnava in sporočanje napak in delovanje je predvidljivo.
 • So besedila kar se da razumljiva, enostavna in strukturirana, preko naslovov, odstavkov in seznamov.
 • Imajo slike, ki niso le oblikovne narave, ustrezno besedilno alternativo (alt).

Razlogi za delno in ne popolno dostopnost, so navedeni v nadaljevanju.

 

Nedostopna vsebina

Kljub našim resnim prizadevanjem, nam še ni uspelo zagotoviti popolne skladnosti spletišča z ZDSMA. Razlogi so predvsem v veliki količini strani, ki jih je potrebno pregledati in prilagoditi.

Zavedamo se naslednjih odstopanj od priporočil:

 • Strani objavljene pred 01. 01. 2022 še niso pregledane in popravljene, zato lahko prihaja do pomanjkljivih struktur, predvsem nivojev naslovov.
 • Nekateri PDF dokumenti so še vedno nedostopni. Zaradi velike količine PDF dokumentov se zavedamo, da v popolnosti ne bomo mogli pretvoriti vseh.
 • Z uporabo gumba na strani, lahko od nas zahtevate prilagoditev PDF dokumentov, ki morda še niso dostopni.
 • Uporabniki bralnikov zaslona še niso na ustrezen način obveščeni o rezultatih filtriranih poizvedb ali rezultatih iskanja.
 • Nekatere slike še nimajo ustreznih besedilnih alternativ.

Trudimo se, da bi omenjene pomanjkljivosti odpravili v čim krajšem času.

Dostopnost spletišča www.nova-gorica.si redno spremljamo in izboljšujemo. Vse naše vzdrževalce spletnih vsebin smo usposobili glede priprave in objave dostopnih vsebin. Kljub temu se zavedamo, da lahko prihaja do napak pri objavah, vsi smo le ljudje.

Tako morda nekatere objavljene vsebine v nekem trenutku ne bodo izpolnjevale vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Če naletite na take vsebine, nas na njih prosim opozorite.

 

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 12. 01. 2023.

Oceno stanja spletnega mesta in izjavo je pripravil Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

Izjava je bila nazadnje pregledana 12. 01. 2023, načrtujemo redne preglede in tudi preglede ob odpravi napak.

 

Povratne in kontaktne informacije

Če nam želite sporočiti karkoli v zvezi s prilagoditvijo dostopnosti spletne strani www.nova-gorica.si, nas opozoriti na napako ali nam glede dostopnosti podati pripombo, komentar ali pohvalo, nas lahko o tem obvestite po navadni pošti, elektronski pošti ali pa pokličete na spodaj zapisano kontaktno telefonsko številko.

Mestna občina Nova Gorica
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica
Miroslava Križnič
tel: 05/33 50 182
e-pošta: mirka.kriznic@nova-gorica.si

 

Dostopnost spletišča je tudi v našem interesu, zato bomo veseli vsakega vašega komentarja.

 

Izvršilni postopek

V primeru, da na vaše pripombe in pobude ne odgovorimo ali vam z ne podamo zadovoljivih informacij, lahko skladno z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
tel.: 01 555 58 48
e-pošta: gp.irsid@gov.si