Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebine

Predstavitev Nove Gorice

Dobrodošli v Novi Gorici

Mesto vrtnic je nastalo po drugi svetovni vojni. Leži tik ob meji z Italijo, s sosednjim mestom Gorica pa je pravzaprav neločljivo povezano, lahko bi rekli, da mesti prehajata ena v drugo. Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo in padcem schengenske meje je prehod med obema mestoma postal odprt, bolj naraven in povezujoč. Mesto je zgrajeno po urbanistični zasnov arhitekta Edvarda Ravnikarja, danes pa se po odprtju meje arhitekti in urbanisti srečujejo z novimi izzivi urbanistične ureditve obeh mest. Zanimiva in mednarodno poznana točka je skupni trg obeh Goric, Trg Evrope, ki leži pred novogoriško železniško postajo. Njegova posebnost je, da leži polovico v Sloveniji, polovico v Italiji.

Nova Gorica slovi tudi kot mesto, kjer je pokopan zadnji francoski kralj Karel X v grobnici Burbonov v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici. Mesto na obrobju zaznamuje reka Soča z znamenitim solkanskim kamnitim mostom in s sodobnim kajak centrom, ki je pogosto prizorišče domačih in mednarodnih tekem. Nova Gorica je umeščena v prijetno mediteransko klimo, ki se odraža v blagem podnebju in čudovitem rastlinju.

Mesto je središče upravnega, izobraževalnega, kulturnega in gospodarskega življenja v regiji. Ima svojo univerzo, Univerzo v Novi Gorici, in vrsto drugih visokošolskih programov. Med oklicnimi kulturnimi ustanovami, ki bogatijo kulturno življenje v občini, so Goriški muzej, Kulturni dom z mestno galerijo ter glasbenim in filmskim programom, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, kulturno ponudbo pa plemenitijo tudi številna društva, zveze in klubi. V mestu in okolici vabi k ogledu pestra in zanimiva naravna in kulturna dediščina, poleg že omenjene grad Kromberk, grad Rihemberk, bazilika na Sveti Gori, Sabotin – Park miru, gozd Panovec, Trnovsko-Banjška planota in številne druge naravne in kulturne lepote.


Nova Gorica - Evropska prestolnica kulture 2025

Nova Gorica bo skupaj s sosednjo Gorico leta 2025 nosila naziv Evropska prestolnica kulture.

Goriška regija in njeno središčno somestje Nove Gorice in Gorice je gotovo primer teritorija, ki ga je prejšnje krvavo stoletje zelo prizadelo in kjer se rane občutijo še danes. Zato je nujno, da poleg formalne združitve leta 2004 in padca mej tri leta kasneje, Nova Gorica in njena starejša sestra na italijanski strani ter celoten prostor nekoč skupne pokrajine dobijo skupno vizijo, skupen cilj in ustvarjajo enotno, čeprav raznoliko, zgodbo, da bodo ustvarile kvalitetno okolje za življenje vseh prebivalcev, za ustvarjanje, za delo in za učenje in da bosta v svojem sodelovanju luč vsem podobnim mestom v Evropi in onkraj.

Mesto Nova Gorica je nastajalo kot novo središče za zaledje, ki ga je meja ločila od stare Gorice, v prostor pa vnesla novo kulturo. Njena arheologija je za Evropsko prestolnico kulture (EPK) vir za ustvarjanje sodobnih vsebin in oblik življenja v mestu. Med njenimi graditelji in prvimi prebivalci so bili prišleki iz različnih krajev in kultur, kar je gradilo in ustvarilo kulturo sobivanja. EPK se je bo spomnil z dejavnimi programi, delavnicami, pobudami na temo aktualnih migracij in priseljevanja. Nova Gorica je postavljala novo industrijo in pri tem oblikovala lastno produkcijsko kulturo, včasih vodilno v državi. Industrijska zapuščina kliče po ohranitvi in ovrednotenju, prazni prostori pa čakajo, da jih z novimi smiselnimi vsebinami zapolnijo umetniki, znanstveniki, start-upi in co-workingi.

Nova Gorica je rasla z žico ločena, fizično pa staknjena z Gorico. Zato je njeno izkustvo enkratna zgodba o starem in novem, o ločenem in sodelujočem, o premagovanju žičnih in jezikovnih ovir. Obe mesti nadaljujeta na podlagi teh izkustev, v središče postavljata kulturno izmenjavo, razvoj skupnih univerzitetnih programov, preplet turistične ponudbe, skupni nastop v Evropi.

Spletna stran Javnega zavoda Go! 2025 - Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica