Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebine

Participativni proračun

Nov postopek Participativnega proračuna načrtujemo v letu 2024.

Začenjamo nov cikel participativnega proračuna novogoriške mestne občine, za obdobje 2024 – 2026. Zanj tokrat namenjamo največ sredstev doslej, in sicer 600.000 evrov. Poudarek tokratnega participativnega proračuna je na razvoju podeželja, idejah mladih in trajnostnih vsebinah. Za razliko od prejšnjih participativnih proračunov občani ne bodo mogli predlagati izgradnje in sanacije cestne in komunalne infrastrukture ter ureditve javne razsvetljave. Bo pa poseben sklop namenjen predlogom mladih, saj želimo mlade spodbuditi k večji participaciji. Letošnji participativni proračun več sredstev namenja podeželju kot mestu, kajti razvoj v mestu je omogočen že preko projektov Celostnih teritorialnih naložb (CTN), ki sredstva namenja za urbana središča.

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločajo občanke in občani, ki določijo, kateri projekti so v skupnosti najnujnejši in kako prispevati k izboljšanju kakovosti bivanja v skupnosti. Vsaka občanka in občan ima priložnost, ne le soodločati o tem, kateri projekti se bodo v ožji lokalni skupnosti, v kateri živi, izvajali, temveč lahko tudi sam predlaga projekte, ki bodo izboljšali življenjsko okolje.

Projekte lahko predlaga vsak občan ali občanka Mestne občine Nova Gorica s stalnim ali začasnim prebivališčem v Mestni občini Nova Gorica, ki je na dan oddaje predloga projekta dopolnil/-a 15 let. Projekte MLADIH lahko predlagajo zgolj občani in občanke med 15. in dopolnjenim 29. letom starosti s stalnim ali začasnim prebivališčem na območju celotne Mestne občine Nova Gorica.

Sredstva iz participativnega proračuna se bodo delila med posamezna območja mestne občine, kot je razvidno v tabeli:

Območje

Višina sredstev v letih 2024 - 2026

Projekti mladih za mlade

(se nanašajo na celotno območje občine)

1. Nova Gorica, Rožna dolina, Solkan, Kromberk-Loke

100.000,00 €

 

12.000 €

2. Čepovan, Lokve-Lazna, Ravnica, Trnovo

110.000,00 €

 

12.000 €

3. Banjšice, Grgar, Grgarske Ravne-Bate, Lokovec

110.000,00 €

 

12.000 €

4. Branik, Dornberk, Gradišče nad Prvačino, Prvačina

110.000,00 €

 

12.000 €

5. Osek-Vitovlje, Ozeljan-Šmihel, Šempas

110.000,00 €

 

12.000 €

SKUPAJ

540.000,00 €

 

60.000 €

 

Letak

Obrazec