Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dne 19. oktobra 2006 je pričel veljati Zakon o obveznem izvodu publikacij.

DATUM OBJAVE 17. november 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Oddelek za družbene dejavnosti

Dne 19. oktobra 2006 je pričel veljati Zakon o obveznem izvodu publikacij (UL RS št. 69/06), ki po novem za pošiljanje obveznih izvodov publikacij zavezuje izdajatelje, založnike in distributerje in ne več tiskarje in razmnoževalce kot doslej, po starem Zakonu o obveznem pošiljanju tiskov. S tem obvestilom želimo, da so tudi potencialni zavezanci obveščeni o vsebini in namenu obveznega izvoda, da ne bo prihajalo do nepotrebnih zapletov. Nenazadnje so za neizpolnjevanje zakona zagoržene visoke kazni.

• Predmet obveznega izvoda so naslednje vrste publikacij:

- tiski v vseh tiskarskih ali razmnoževalnih tehnikah: knjige, brošure, serijske publikacije, separati, muzikalije, kartografsko gradivo in drobni tisk, skupaj z dodatki ali prilogami;
- zvočni zapisi na raznih nosilcih;
- slikovni zapisi na raznih nosilcih;
- elektronske publikacije, distribuirane na fizičnih nosilcih in elektronske publikacije, dostopne na računalniških omrežjih ali svetovnem spletu
- publikacije, ki so kombinacija vrst zapisov iz prejšnjih alinej;
- publikacije na nosilcih zapisov, ki se bodo pojavili z nadaljnjim razvojem.

• Posebej bi radi opozorili na nekatere vrste publikacij, za katere še ni dovolj uveljavljen obvezni izvod:

- "drobni tiski" (npr. razglednice, lepaki ali plakati, letaki, trosilni listki, obrazci, potrdila, nalepke, vizitke) ali več strani, če na njih ni strnjenega avtorskega besedila (npr. večje tiskovine, prospekti, žepni, beležni, stenski in namizni koledarji, izkaznice), pa tudi za kataloge, gledališke in druge programe, navodila, vabila in podobno;
- "elektronske publikacije" - elektronske knjige, elektronski časopisi in časniki, spletne strani in podobno, ki so objavljene na fizičnih nosilcih (npr. na magnetnih trakovih, kasetah, disketah, CD-romih ipd.) ali so dostopne na računalniških omrežjih ali svetovnem spletu);
- "zvočni in slikovni zapisi" videokasete, digitalne videoplošče - DVD in drugi nosilci slike; magnetni trakovi, kasete, gramofonske plošče, zgoščenke-CD in drugi nosilci zvoka.

• Pomembno je tudi poznavanje 5. člena zakona, ki govori o številu obveznih izvodov:

(1) Zavezanci so dolžni nacionalni depozitarni organizaciji poslati ali predložiti kot obvezni izvod po štiri izvode publikacij iz prejšnjega člena.

(2) Če je bila publikacija izdana z javnimi sredstvi (sredstva Republike Slovenije, Evropske unije, lokalne skupnosti, javnega sklada, javne agencije ipd.) ali če je njen založnik ali sozaložnik domača pravna oseba javnega prava ali tuja pravna oseba javnega prava s podružnico v Republiki Sloveniji, je zavezanec dolžan nacionalni depozitarni organizaciji predložiti kot obvezni izvod po 16 izvodov publikacij iz prejšnjega člena, razen drobnega tiska (4 izvodi).

Več informacij lahko dobite na spletni strani http://www.nuk.uni-lj.si/vstop.cgi, ingo za tiskarje in založnike, Obvezni izvod.