Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Učilnica na prostem

  • DATUM OBJAVE 10. november 2022

  • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: avgust 2022
  • VREDNOST PROJEKTA: 18.300,00 EUR z DDV

Zapiranje šol zaradi epidemije Covida-19 je spodbudilo idejo o vzpostavitvi učilnice v gozdičku, učilnice, ki bi omogočala izvajanje pouka na prostem. Program je Osnovna šola Solkan v preteklosti že izvedla in otroci so z navdušenjem, veseljem in spoštovanjem uporabljali izbrano lokacijo. Pogrešali so le površine za sedenje, zato so podali predlog o vzpostavitvi učilnice. Projekt je bil izglasovan skozi občinski participativni proračun in je nastal v sodelovanju s predlagateljico, predstavnico Osnovne šole Solkan. Učilnica bo učencem omogočala opazovanje narave in naravnih pojavov, izkoristila danosti lokacije za izkustveno učenje, opazovanje rastlin in živali ter izvajanje različnih poizkusov. Učilnico je umeščena na plato v »Borovem gozdičku«, ki se nahaja za Goriško knjižnico Franceta Bevka v Novi Gorici. Lokacija je v senci visokih dreves ter nekoliko odmaknjena od mimoidočih sprehajalcev in obiskovalcev parka.

 

Cilj izvedbe učilnice na prostem je otroke spoznati in povezati z naravo. Učenci bodo pri izvajanju pouka imeli več motivacije, navdušenja in samozavesti. Izkusili bodo razne oblike učenja v naravnem okolju, pri tem pa  izboljševali ročne spretnosti, iznajdljivost, koordinacijo in ravnotežje, skrb in spoštovanje do narave, si pri tem pomagali in na tak način izboljšali medsebojne odnose. Pri pouku v naravi bodo mladi razvijali tudi pomembne kompetence, kot so: organizirano sodelovanje, strpnost, iskanje drugačnih rešitev, razvijanje delovnih navad in vztrajnosti.

 

Učilnica je sestavljena iz površin za sedenje in pisanje, ki so oblikovane tako, da niso vpadljive in se z naravnim okoljem zlijejo. Elementi učilnice so narejeni iz lokalnega lesa (akacija), kot preplet sedišč, narejenih iz drevesnih hlodov, ki se jim doda nekaj elementov iz ravninsko obdelanega lesa in ustrezno pritrdi v tla. Za izvajanje pouka na prostem bodo učencem in učiteljem na razpolago učni pripomočki, ki si jih bodo otroci lahko izposodili, kot na primer lupe, kompasi, daljnogled, merilci ph vrednosti vode in zemlje,…itd. Preko spletne strani pa bo lahko učitelj rezerviral svoj termin in si tako zagotovil prosto mesto v učilnici.

 

Spletna stran:

https://ucilnicaborovgozdicek.splet.arnes.si/