Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Projekt WASTE DESIGN 2.0 - Razvoj skupnih rešitev in testiranje inovativnih tehnologij na področju ravnanja z odpadki in njihove ponovne uporabe za spodbujanje krožnega gospodarstva

  • DATUM OBJAVE 03. oktober 2023

  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 30. 9. 2025
  • VREDNOST PROJEKTA: 738.982,80 €
  • DELEŽ SOFINANCIRANJA: 591.186,24 €

Projekt WASTE DESIGN 2.0. nadgrajuje rezultate in učinke projekta WASTE DESIGN, ki so ga izvajali Občina Postojna, komunala Izola, Univerza IUAV in Isontina Ambiente v okviru Programa Interreg V-A Italia-Slovenia 2014-2020. V projektu WASTE DESIGN 2.0 želijo partnerji te učinke in rezultate okrepiti in nadgraditi, jih prenesti na nove partnerje in okolja in povečati njihovo vidnost na območju Programa v novi finančni perspektivi Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Občina Postojna in Komunala Izola (PP2) sta v prvem projektu izvedla pilotne investicije v podzemne ekološke otoke za ločeno zbiranje odpadkov, na katerih sta preizkusila inovativno digitalno tehnologijo za spremljanje polnosti zabojnikov. Te dosežke bosta v novem projektu okrepila s postavitvijo novih pilotnih ekoloških otokov z digitalnim sistemom in s tem nadgradila rezultate projekta WASTE DESIGN. Univerza IUAV je izvedla študijo o metodologijah in materialih za predelavo gradbenih odpadkov in izdelala prototipe urbane opreme iz recikliranega materiala. V novem projektu bo študijo razširila na druge vrste materialov, preizkusila različne metodologije in izdelala nove prototipe urbane opreme in drugih uporabnih izdelkov. Nova projektna partnerja, Mestna občina Nova Gorica in Občina Devin Nabrežina, bosta rezultate projekta WASTE DESIGN prenesla v svoje okolje. Z izvajanjem pilotnih aktivnosti bodo partnerji imeli možnost analizirati učinkovitost uporabljene tehnologije ter trajnost in uporabnost recikliranih izdelkov.

Specifični cilj projekta WASTE DESIGN 2.0, ki nosi celovit naslov »Razvoj skupnih rešitev in testiranje inovativnih tehnologij na področju ravnanja z odpadki in njihove ponovne uporabe za spodbujanje krožnega gospodarstva«, je prispevati k prehodu na krožno gospodarstvo z boljšim upravljanjem odpadkov in s spodbujanjem njihove predelave in ponovne uporabe s pomočjo digitalnih tehnologij ter z aktivnostmi ozaveščanja ciljnih skupin.

Projekt si bo preko projektnih aktivnosti prizadeval povečati ozaveščenost prebivalstva in deležnikov na lokalni, regionalni, nacionalni in čezmejni ravni o pomenu ločenega zbiranja odpadkov in njihove ponovne uporabe, kar bo prispevalo k prehodu na krožno gospodarstvo. To bodo partnerji dosegli s skupnimi čezmejnimi aktivnostmi, ki bodo neposredno vključevale ciljne skupine projekta: organe upravljanja na vseh ravneh, izobraževalne inštitucije, podjetja, NVO in lokalno prebivalstvo čezmejnega območja.

V okviru dvoletnega projekta so načrtovane naslednje projektne aktivnosti:

  • Izvedba dveh študijskih obiskov (Postojna in Izola).
  • Vzpostavitev 4 ekoloških otokov z novimi tehnologijami (Postojna, Izola, Mestna občina Nova Gorica).
  • Namestitev nove digitalne tehnologije na obstoječe podzemne otoke in zamenjava nadzemnih smetnjakov s pametnimi smetnjaki (Občina Devin Nabrežina).
  • Raziskava možnosti ponovne uporabe »manjših« gradbenih odpadkov z inovativnimi tehnologijami (IUAV).
  • Delavnica Waste Design 2.0 za spodbujanje recikliranja v gradbeništvu in izdelavo urbane opreme, ki bo nameščena na lokacijah projektnih partnerjev.
  • Delavnice recikliranja in dogodki za ozaveščanje javnosti v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

Partnerji v projektu: Občina Postojna, Javno podjetje komunala Izola d.o.o., Mestna občina Nova Gorica, Univerza IUAV iz Benetk in Občina Devin Nabrežina

 

Logotip projekta Waste Design