Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

GRENNAT - Zelena infrastruktura in omrežje Natura 2000 za trajnostni čezmejni razvoj

  • DATUM OBJAVE 01. februar 2024
  • VIR Mestna občina Nova Gorica

  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 31. 5. 2025
  • VREDNOST PROJEKTA: 742.760,81 EUR
  • DELEŽ SOFINANCIRANJA: 594.208,64 (Evropska unija)

Mestna občina Nova Gorica je vodilni partner projekta Grennat – Zelena infrastruktura in omrežje Natura 2000 za trajnostni čezmejni razvoj. Partnerstvo je čezmejno, saj gre za projekt v sklopu programa INTERREG VI-A ITALIJA – SLOVENIJA 2021-2027. Poleg MONG v projektu sodelujejo še Občina Miren-Kostanjevica, Občina Ajdovščina ter na italijanski strani Občina Monfalcone, Consorzio di Bonifica Veneto Orientale ter Consorzio di Bonifica della Venezia Giulia.

Projekt GRENNAT se sooča z izzivi, ki so pomembni za celotno programsko območje, saj sledi evropskim ukrepom za izboljšanje stanja biotske raznovrstnosti v omrežju Natura 2000 in na drugih prednostnih območjih varstva narave za izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov, ureditvi z obiskom najbolj obremenjenih delov narave ter vlaganjem v zeleno infrastrukturo v urbanem okolju.

Logotip projekta Grennat

Mestna občina Nova Gorica je vodilni partner projekta Grennat – Zelena infrastruktura in omrežje Natura 2000 za trajnostni čezmejni razvoj. Partnerstvo je čezmejno, saj gre za projekt v sklopu programa   INTERREG VI-A ITALIJA – SLOVENIJA 2021-2027. Poleg MONG v projektu sodelujejo še Občina Miren-Kostanjevica, Občina Ajdovščina ter na italijanski strani Občina Monfalcone, Consorzio di Bonifica Veneto Orientale ter Consorzio di Bonifica della Venezia Giulia.

Projekt GRENNAT se sooča z izzivi, ki so pomembni za celotno programsko območje, saj sledi evropskim ukrepom za izboljšanje stanja biotske raznovrstnosti v omrežju Natura 2000 in na drugih prednostnih območjih varstva narave za izboljšanje stanja vrst in habitatnih tipov, ureditvi z obiskom najbolj obremenjenih delov narave ter vlaganjem v zeleno infrastrukturo v urbanem okolju.

Splošni cilj projekta je nadgradnja dolgoročnega čezmejnega načrta zelene infrastrukture, izvedba ukrepov za trajnostni čezmejni razvoj območij Natura 2000 ter zagotavljanje boljše vidnosti rezultatov za izboljšanje varstva in ohranjanja naravnega okolja ter biotske raznovrstnosti in prenos ter ponovna uporaba dosežkov projekta na nova območja programa. Inovativne rešitve, ki jih projekt opredeljuje, so priprava skupnega akcijskega načrta za upravljanje območij NATURA 2000, prenos in ponovna uporaba učinkov projekta GREVISLIN, izvedba okoljskih pilotnih aktivnosti ter pilotna izvedba naložb v zeleno infrastrukturo v čezmejnih porečjih Soče in Vipave. Projekt na čezmejni ravni zagotavlja optimalno izboljšanje dosežkov pri pripravi projektne in idejne zasnove zelene infrastrukture, uporabi ekosistemskih storitev, upravljanju zavarovanih območij in prenosu dobrih praks in tako prispeva k varovanju narave in trajnostnemu razvoju. Rezultati projekta bodo koristili strokovnim institucijam in interesnim skupinam, lokalnim, regionalnim in nacionalnim organom pri prenosu dobrih praks ter širši javnosti, ki bo bolje osveščena o naravovarstvenih vsebinah. Ključno je čezmejno sodelovanje, saj načrt naslavlja razvoj zelene infrastrukture na čezmejnem območju.

Mestna občina Nova Gorica bo v okviru projekta:

  • izvedla študentsko delavnico na temo zelene infrastrukture v mestnem in primestnem območju ob varovanih območjih in naravnih vrednotah,
  • pripravila izvedbeni načrt ureditve ter zasaditveni načrt za območje ob Soči,
  • izvedla izvedbeni in zasaditveni načrt za ureditev območja ob Lijaku za trajnostno dostopanje do območja,
  • pripravila in izvedla ukrep Info točke Natura 2000 na Gradu Rihemberk za netopirje.