Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

GreenIn Cities – Pilotni "NBS park" Koren

  • DATUM OBJAVE 09. april 2024

  • STATUS PROJEKTA: Projekti v izvajanju
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 31.12.2027
  • VREDNOST PROJEKTA: 11.986.364,50 EUR; 530.125,00 EUR MONG (100% EU sredstva)

Cilj projekta GreenIn Cities je s pristopi vključevanja stroke in javnosti v okviru inovativnih "zelenih" rešitev za renaturalizacijo in obnovo (ogroženih) območij razviti, preizkusiti in potrditi metodologije ter orodja urbanističnega načrtovanja za prilagajanje podnebnim spremembam in blaženja njihovih posledic.

Konzorcij sestavlja 31 partnerjev iz 13 držav.
Vodilni partner: Institut D'Arquitectura avancada de Catalunya
Lokalni partnerji: Mestna občina Nova Gorica, Univerza v Novi Gorici

 

Projekt: 101139730 — GreenInCities — HORIZON-MISS-2023-CLIMA-CITIES-01

Nova Gorica v okviru projekta GreenIn Cities nadaljuje delo, ki ga je zasnovala v okviru projekta URBiNAT. S svojim pilotnim projektom »NBS park Koren« je bila izbrana in umeščena med 5 vodilnih mest (Barcelona, Atene, Prato, Helsinki, Nova Gorica), ki jim sledijo ostala mesta, vključena v projekt. Na podlagi rešitev, ki jih bo izvedla Nova Gorica, so nas za sledenje izbrala mesta Reykjavik, Irakleio in Birštonas. 

Urbanizacija in podnebne spremembe zahtevajo nove pristope za ohranitev in izboljšanje kakovosti življenja v naših mestih. Pomemben del tega so na naravi temelječe rešitve (NBS), ki prispevajo k izboljšanju okoljskih, družbenih in ekonomskih kazalnikov.

V Novi Gorici bomo projekt izvedli na zelenem pasu ob potoku Koren, ki povezuje dve mesti in državi. Ta del mesta je bil v preteklosti okoljsko degradiran zaradi izpustov odpadnih voda v potok. S sanacijo kanalizacijskega omrežja se je stanje sicer izboljšalo, a območje ostaja slabo izkoriščeno. Gre za pomemben varovalni zeleni pas med strnjenim delom mesta Nova Gorica in naravnim delom mestnega gozda Panovec.

V okviru projekta bomo začeli urejati prvi pilotni »NBS park« pri nas, vzpostavljati zdrav zeleni koridor in zelene družbene infrastrukture, ki povezujejo in izboljšujejo zelene površine, krepijo dostopnost in vključujejo nove sklope na naravi temelječih infrastruktur. Zasnova  je nastala s pomočjo predlogov javnosti v okviru projekta URBiNAT, inovativnih idej, znanstvenih raziskav in strokovnega znanja konceptov NBS ter upoštevanja programa Evropske prestolnice kulture (EPK).

Zeleni koncept NBS parka ob Kornu temelji na usmeritvi zahod-vzhod, na podlagi naravne odprtosti proti Kromberku na vzhodu in proti Gorici na zahodu. V zahodnem delu parka bo pri krajinskem oblikovanju v ospredju terasiranje terena ter umeščanje naravno oblikovanih kotanj, stopnic, teras, ki omogočajo druženje, socializacijo, v vzhodnem delu parka pa nadgradnja obstoječe infrastrukture in športnih površin. Predvideni so tudi urejeni vstopi v park s Kidričeve ulice, s Trubarjeve ulice ter z Ulice Šantlovih, kjer se umirja promet, da se zagotovi varen prihod v park ter povezavo med EPK distriktom in NBS parkom. 

Projekt GreenIn Cities predstavlja začetno fazo preurejanja prostora in bo omogočil prve posege v prostor, kot so amfiteater, terasasta pobočja, urbani sadovnjak, prostore za druženje in socialno integracijo, izboljšavo naravnih habitatov … Urejanje amfiteatra ob vodi, odra na vodni terasi, terasastega pobočja in vodnih razširitev potoka Korn sledijo pobudam meščanov, da se približajo vodi, obenem pa bodo ustvarili privlačen prostor za kulturne dogodke. Z razširitvami in zalivi ob vodotoku bomo povečali prelivne površine in s tem izboljšali poplavno varnost širšega območja. Posvetili se bomo ohranjanju avtohtonih vrst, naravnih habitatov, lokalno pridelani hrani, prostorom rekreacije, socializacije, medgeneracijskega druženja, kulturnega udejstvovanja in socialne krepitve ter varni, trajnostni dostopnosti za vse. Nove vsebine in krajinske zasnove bodo oblikovale prostor, ki bo bolj prijeten za zadrževanje in bo nudil in spodbujal refleksijo o pomenu bolj trajnostnega načina življenja v zelenem, zdravem okolju. Obenem bodo poskrbele za večjo odpornost ter prilagoditev na podnebne spremembe.

Kvalitetne javne zelene površine pozitivno vplivajo na biotsko raznovrstnost, podnebje, dobro počutje in kakovost zraka. Mesta tako postanejo boljši kraji za življenje in delo. Zelena mesta so namreč (edina) mesta prihodnosti.