Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

VISFRIM - Upravljanje poplavne ogroženosti na porečju reke Vipave in na ostalih čezmejnih porečjih

  • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

  • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 30.06.2022
  • VREDNOST PROJEKTA: 2.940.441,15 EUR
  • DELEŽ SOFINANCIRANJA: 2.499.374,96 EUR

Cilj projekta VISFRIM je bil vzpostaviti učinkovito obvladovaje poplavne ogroženosti na čezmejnih porečjih na podlagi razvoja metodologij in funkcionalnih orodij za izvajanje načrtov zmanjševanja obstoječe poplavne ogroženosti in njihovo naknadno posodabljanje do leta 2021, kot to določa Poplavna direktiva 2007/60/CE.

Mestna občina Nova Gorica je v okviru projekta izvedla investicijo v ureditev struge Vipave na odseku med cestnim in železniškim mostom v Prvačini ter nadvišanje obstoječega protipoplavnega nasipa, ki se nahaja na desnem bregu reke Vipave, z namenom zagotoviti bližnjim stanovanjskim in gospodarskim objektom ustrezno poplavno varnost. Gre za enega izmed ukrepov, namenjenih zaščiti naselja Prvačina pred visokimi vodami Vipave.

Partnerji: Autorita di bacino distrettuale delle Alpi orientali; Citta metropolitana di Venezia; Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia; Regione del Veneto; Ministrstvo za okolje in prostor RS; ARSO; Občina Miren-Kostanjevica; MONG; Občina Postojna; Občina Šempeter-Vrtojba; Občina Vipava.


Spletna stran projekta: https://www.ita-slo.eu/sl/visfrim

Programsko območje je zelo izpostavljeno naravnim nesrečam, zlasti poplavam. Zaradi naraščajoče urbanizacije in podnebnih sprememb je takšen pojav v zaskrbljujočem porastu. Cilj projekta VISFRIM je bil vzpostaviti učinkovito obvladovaje poplavne ogroženosti na čezmejnih porečjih na podlagi razvoja metodologij in funkcionalnih orodij za izvajanje načrtov zmanjševanja obstoječe poplavne ogroženosti in njihovo naknadno posodabljanje do leta 2021, kot to določa Poplavna direktiva 2007/60/CE. Projekt je predvideval vključitev državnih ustanov in lokalnih oblasti, s čemer so bila upoštevana različna stališča in interesi v povezavi z obravnavano tematiko. Omenjeni subjekti so 36 mesecev (kot je bilo predvideno trajanje projekta) izvajali ukrepe in aktivnosti na mednarodnih porečjih rek Soča in Vipava, ter na medregijskem porečju reke Lemene. Subjekti so si izmenjevali razpoložljiva znanja in podatke, razvijali modele za simulacijo poplav ter na podlagi specifičnih informacijskih postopkov, načrtovanih med trajanjem projekta, z vidika stroškov in koristi vrednotili ukrepe za zmanjšanje poplavne ogroženosti, ki jih bo potrebno kasneje vzpostaviti na teritoriju. Ob tem so bila oblikovana zelena informacijska orodja, t.j. tehnologije, ki so v stanju spodbuditi aktivno sodelovanje občanov pri opazovanju okolja, ter izvedena nekatera manjša gradbena dela z manjšim vplivom na okolje.