Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Čezmejne storitve in ukrepi za socialno vključevanje ranljivih skupin – Interreg Slovenija – Italia EZTS GO SALUTE-ZDRAVSTVO

  • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

  • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: marec 2021
  • VREDNOST PROJEKTA: 277.481,83 € (112.500,00 € za MONG)
  • DELEŽ SOFINANCIRANJA: 112.500,00 € (EZTS GO)

Projekt, ki je financiran v okviru Programa Interreg V-A Slovenija-Italija 2014-2020, izvaja EZTS GO (Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje "Območje občin: Comune di Gorizia (I), Mestna občina Nova Gorica (Slo) in Občina Šempeter-Vrtojba (Slo)") v sodelovanju s pristojnimi službami treh občin ustanoviteljic. Slednji predstavlja prvi poskus primerjave, analize in iskanja sinergij med slovenskim in italijanskim sistemom zdravstvenih ter socialnih storitev. Na osnovi odličnosti z obeh strani meje in z vzpostavitvijo čezmejne mreže namerava izboljšati kakovost socialnih ter zdravstvenih storitev na območju Občine Gorica, Mestne občine Nova Gorica in Občine Šempeter-Vrtojba.

Ena od petih pilotnih aktivnosti projekta je namenjena socialnemu vključevanju in predvideva vzpostavitev čezmejne mreže socialnih storitev za prebivalce območja EZTS GO, predvsem za prikrajšane skupine. Rezultat aktivnosti bo čezmejni protokol med tremi občinami, ki bo predvideval povezovanje socialnih storitev in ukrepov v sodelovanju s pristojnimi službami, društvi in nevladnimi organizacijami. Ustanovljene bodo tri informacijske točke, ki bodo slonele na izmenjavi dobrih praks in v katerih bodo prebivalci imeli možnosti pridobivanja informacij o dostopu do omenjenih programov in storitev na območju EZTS GO. V Novi Gorici bo informacijska točka delovala znotraj Skupnostnega centra, na Bidovčevi 4.

Izvedene aktivnosti:

Oblikovana je bila stalna čezmejna delovna skupina predstavnikov treh občin, ki je zadolžena za vzpostavitev čezmejne mreže socialnovarstvenih programov in storitev. Omenjena delovna skupina je izdelala analizo sistemov socialnovarstvene oskrbe v treh občinah tako z vidika javnih služb, kot zasebnih/nevladnih organizacij. Obenem je bil narejen popis in seznam vseh slovenskih in italijanskih organizacij, ki delujejo na območju EZTS GO.

Organiziran je bil čezmejni strokovni posvet in izobraževanja za javne institucije ter nevladne organizacije, ki izvajajo socialnovarstvene programe in storitve na omenjenem območju. Poudarek je bil na temeljnih socialnih tematikah, in sicer na starostnikih, invalidnosti, revščini ter mladoletnikih in družini.

 

Planirane aktivnosti:

Vse tri občine bodo podpisale protokole o skupnem delovanju in povezovanju socialnih storitev in ukrepov.

V bodoče bodo v vseh treh občinah vzpostavljene tri informacijske pisarne, ki bodo delovale v smeri: 

  • čezmejnega sodelovanja
  • zmanjševanja tveganja revščine in povečanja socialne vključenosti socialno ogroženih in ranljivih skupin prebivalstva in širitve dostopnosti programov
  • izboljšanja medresorskega sodelovanja in sodelovanja z nevladnimi organizacijami (NVO) v smeri celostne obravnave uporabnikov
  • pridobivanja dobrih praks sobivanja programov na področju socialnega varstva.

 

Več o celotnem projektu EZTS GO Salute/Zdravstvo:

https://euro-go.eu/sl/programmi-e-progetti/progetti-iti-salute-zdravstvo/