Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebine

Logotip Evropski teden mobilnosti 16. - 22- September 2022

Evropski teden mobilnosti 2022
Trajnostno povezani

 

 

Vsak dan se na naših cestah kuhajo podnebne spremembe, prihaja do prometnih nesreč, prižigajo se rdeče luči zaradi naraščajočih številk obolelih in vrstijo neprespane noči zaradi hrupa. Za vsemi temi škodljivimi posledicami se skriva motoriziran promet, ki znižuje kakovost življenja in povečuje tveganja za številne neljube učinke. Vsemu temu bi se lahko izognili s premišljeno uporabo trajnostne mobilnosti, ki odpira vrata učinkovitejšemu, bolj zdravemu in predvsem bolj poštenemu načinu premikanja. Evropski teden mobilnosti, med 16. in 22. septembrom, je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

»Trajnostno povezani« je slogan letošnjega ETM, ki po več mesecih omejevanja stikov v času pandemije kaže na željo posameznikov po vsej Evropi, da se znova povežejo med seboj. Ljudje se lahko srečujejo ter družijo na lepo in varno urejenih ulicah in trgih, tudi sodobno urejen javni prevoz je odličen prostor srečevanja in novih poznanstev. Bolje povezan trajnostni promet pomeni bolje povezane kraje in ljudi, kar je ključni poudarek evropskega zelenega dogovora, katerega končni cilj je podnebna nevtralnost.


Ponedeljek, 12. 9. 2022

12. 9. – 23. 9. 2022  Pešbus

Mladinski center Nova Gorica z e–hišo in ob podpori Mestne občine Nova Gorica letos ponovno pripravlja akcijo spremljane poti v šolo – Pešbus. Tudi to jesen želimo otrokom omogočiti varno hojo v šolo in hkrati poskrbeti za njihovo zdravje.
Vse, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri izvajanju Pešbusa in tako pokazali goriškim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar za naše zdravje in okolje, vabimo, da se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa.
Izpolnite prijavnico na naslovu: https://forms.gle/u2pvQWD76yPzu5VP8
Več informacij o akciji na https://www.e–hisa.si/pesbus.

Organizator: Mladinski center Nova Gorica

Znak za akcijo Pešbus.


Četrtek, 15. 9. 2022

17.00 Vadbeni poligon


V okviru Evropskega tedna mobilnosti bo vzpostavljen vadbeni poligon, na katerem boste lahko svoje spretnosti, motoriko in ravnotežje preizkusili obiskovalci vseh generacij. Na dogodku bo moč izvedeti tudi več o zdravem življenskem slogu, gibanju ter prehrani. S seboj lahko prinesete tudi ležalne podloge oziroma odeje za sproščeno ležanje na tleh.


Zbirno mesto: Mobilet ob Kornu
Organizator: Društvo za fibromialgijo

Otroci na vadbenem poligonu.

 


Sobota, 17. 9. 2022

8.30 Pohod na Sabotin - V primeru slabega vremena bomo nadomestni termin za sobotni pohod na Sabotin objavili naknadno! 


Pohod na Sabotin organizira Društvo Soška fronta v sodelovanju s Centrom trajnostne mobilnosti Nova Gorica. Pohodniki si bodo na vrhu ogledali Center za obiskovalce Sabotin – Park miru. V primeru dežja pohod odpade. Udeležba je brezplačna. Potrebna je predhodna prijava na nova-gorica@vipavskadolina.si.

Zbirno mesto: obračališče v Solkanu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica / Društvo soška fronta / Center trajnostne mobilnosti

Kažipot na poti na Sabotin.


Nedelja, 18. 9. 2022

9.00 – 17.00 Peš po Poti dveh gradov – Rihemberka in Dornberga


Pohod bo potekal individualno v obe smeri, z izhodiščem v Taboru nad Dornberkom ali na gradu Rihemberk, skozi vasico Pedrovo.
Ob 10.00 bo v Taboru organiziran brezplačen voden ogled vasi z ostanki gradu Dornberg, ob 16.00 bo na gradu Rihemberk na voljo brezplačno novo top doživetje »Potovanje v razcvet Rihemberka«, s kostumiranim igranim ogledom gradu. Obisk gradu Rihemberk bo sicer možen med 9.00 in 19.00 uro, s popustom pri vstopnini za udeležence pohoda. .
Za povratek na izhodišče pohoda bo na voljo brezplačen kombi prevoz med Taborom in Rihemberkom ter obratno. Rezervacija brezplačnega prevoza je možna do 17. septembra 2022 na e-naslov info@tabor–dornberk.si ali na 031 664 344.

Zbirno mesto: Branik, Grad Rihemberk – Tabor, Dornberk
Organizator: Društvo Tabor nad Dornberkom in Zavod Svitar, Grad Rihemberk v sodelovanju s Centrom za trajnostno mobilnost, Mestno občino Nova Gorica, Krajevno skupnostjo Branik ter ponudniki iz Pedrovega nad Branikom Hiša Artes, Eko sirarna Domačija Čilčevi in Ekološka kmetija Toncevi.

Grad Rihemberk


Ponedeljek, 19. 9. 2022

17.00 – 19.00 Peš po poteh plemičev


Brezplačen voden ogled po Solkanu. Spoznavanje solkanskih vil in plemstva skupaj z vodnico Evelin Bizjak. Število mest je omejeno, potrebna je prijava na naslov goriskastorija@gmail.com.

Zbirno mesto: Vila Bartolomei v Solkanu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Vila Bartolomei v Solkanu.

 

17.00 – 19.00 Fotosprehod po mestu

 

Od 17. do 19. ure bo po mestu potekal foto sprehod na temo mobilnosti s fotografom Rokom Pericem.
Udeležba je brezplačna. Število mest je omejeno, potrebna je prijava na elektronski naslov info@rokperic.com (odpri v novem zavihku).


Zbirno mesto Center trajnostne mobilnosti Nova Gorica (Kidričeva 11)
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti


Torek, 20. 9. 2022

17.00 – 19.00 Peš po zgodovini Nove Gorice


Brezplačen voden ogled po Novi Gorici. Spoznavanje mladega mesta skupaj z vodnikom Blažem Kosovelom. Število mest je omejeno, potrebna je prijava na blaz@insidertours.si.


Zbirno mesto: maketa Nove Gorice na Bevkovem trgu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Zemljevid nove pešpoti po Novi Gorici, izsek iz brošure.


Sreda, 21. 9. 2022

16.30–18.00 Predavanje o zelenju v mestu


Arboristka Tanja Grmovšek bo predstavila praktične nasvete glede vzdrževanja zelenja ter pomen dreves v mestu.


Zbirno mesto: Zeleni kiosk Mobilet ob Kornu
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Drevo v parku pri avtobusni postajni NOMAGO.


17.00 – 19.00 Kolesarjenje po dveh Goricah


Brezplačen voden ogled obeh Goric s kolesom. Možnost brezplačnega najema kolesa, e–kolesa ali otroškega kolesa. Število mest in koles je omejeno, zato je potrebna prijava na nova-gorica@vipavskadolina.si.


Zbirno mesto: pred Park Hotelom v Novi Gorici
Organizator Mestna občina Nova Gorica/Center trajnostne mobilnosti

Električna kolesa na Kostanjevici nad Novo Gorico s pogledom na Goriški grad.


Četrtek, 22. 9. 2022

10.30 – 12.00 Vozičkanje mamic z dojenčki


Nacionalni inštitut za javno zdravje in Mestna občina Nova Gorica skupaj z Anjo Suska in Evo Ostrokljun organizirata vozičkanje mamic z dojenčki po ulicah Nove Gorice. Na družabnem dogodku za mamice bo poskrbljeno za nasvete glede telesne aktivnosti.


Zbirno mesto: Nova Gorica – Borov gozdiček
Organizator: Nacionalni inštitut za javno zdravje in Mestna občina Nova Gorica

Mamice z otroškimi vozički v Borovem gozdičku.


Petek, 23. 9. 2022

8.00 – 13.00 Aktivna ulica


V sklopu Evropskega tedna mobilnosti bo na Delpinovi ulici, ki bo tega dne zaprta za motorni promet, potekal pester aktivni program za obiskovalce vseh starosti: kolesarski poligon, vadbeni poligon, vadba za starejše, dve delavnici »Popravi svoje kolo, predstavitev lokalnih društev …


Zbirno mesto: Delpinova ulica (ob Park Hotelu), Nova Gorica
Organizator: Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Postavljen kolesarski poligon.

 

09:00 – 11:00 Test hoje na 2 km


Na testu hoje (2km), udeleženci pridobijo oceno aerobne vzdržljivosti in splošne fizične/telesne pripravljenosti. Na licu mesta vsak posameznik dobi napotke bodisi za ohranjanje telesne zmogljivosti ali pa izboljšanje le-te iz strani strokovnjakov (fizioterapevtke, kineziologinje, medicinske sestre). Priporočljiva je športna oprema. Vabljeni med 9. in 11. uro. Več na Facebook strani (Center za krepitev zdravja) ali tel: 05 33 83 289.


Zbirno mesto: Športni park Nova Gorica (Stadion)
Organizator: Center za krepitev zdravja (Zdravstveni dom Nova Gorica)

Športni park v Novi Gorici.


Sobota, 24. 9. 2022

9.00 Otroški kolesarski kros


Tudi letos se bodo otroci lahko pomerili v kolesarskem krosu, ki bo tokrat na novi lokaciji, ob Kornu.


Zbirno mesto: Zeleni kiosk Mobilet ob Kornu
Organizator: KK DJAK, Mestna občina Nova Gorica in Center trajnostne mobilnosti

Otroški kolesarski kros.