Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Županova popotnica praznovanju 70-letnice Nove Gorice

DATUM OBJAVE 22. februar 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

 

Spoštovani,

Nova Gorica, mesto mladih, mesto vrtnic, mesto, ki naj bi po besedah njenega snovalca arhitekta Edvarda Ravnikarja sijalo čez mejo, praznuje 70. rojstni dan. Za mesta s častitljivo zgodovino in dolgo preteklostjo zagotovo še mladenka, ki pa je v svoj obstoj že nanizala pomembne dogodke. Njen nastanek je neločljivo povezan z mejo, saj se je začela graditi potem, ko je bilo po Pariški mirovni pogodbi leta 1947 dotakratno upravno, gospodarsko, kulturno in izobraževalno središče Goriške, mesto Gorica, priključeno Italiji. Slovenci smo tako izgubili pomemben zgodovinski center in novo mesto je nastalo pravzaprav iz velike nuje po oblikovanju novega središča.

Mesto je začelo rasti na zanosu mladih brigadirk in brigadirjev iz bližnje okolice in iz različnih krajev nekdanje Jugoslavije. V Novo Gorico je prihajala mladost, da bi na mladostnih sanjah vzklilo nekaj novega. Zato velja naš veliki poklon vsem graditeljem Nove Gorice, ki se niso zbali žuljev in garanja, da so zgradili nove možnosti za razvoj in napredek. Pravzaprav iz močvirnatega polja je zraslo mesto moderne, ki je kmalu dobilo vzdevek mesto mladih in tudi mesto vrtnic, saj prav vrtnica krasi novogoriški grb in je neločljivo povezana s krajino Nove Gorice.

Mesto se je razvijalo in z novimi časi je tudi meja, ki je hudo posegla v življenje naših ljudi, postajala vse bolj ohlapna, dokler ni z vstopom Slovenije v Evropsko unijo in še zlasti z vstopom v Schengensko območje dokončno padla. V našem mestu živimo v sožitju in strpnosti, s poudarkom na dobrem čezmejnem sodelovanju, ki ga utrjujemo v snovanju skupnih projektov.

Danes je Nova Gorica neformalno središče severnoprimorske regije in pomemben sogovornik v mednarodnih odnosih. Je univerzitetno mesto in mesto novih priložnosti tudi v poslovnem smislu. Mesto premore bogato paleto kulturnih in športih institucij in društev, prav vsi njeni prebivalci pa skupaj z vsemi, ki v mestu delajo in preživijo veliko svojega časa, sooblikujejo njegovo podobo in vsebino.

Ob tem pomembnem jubileju mesta želim vsem, da bi vsi skupaj nadaljevali želje brigadirk in brigadirjev, ki so bili predani sanjam in želji po razvoju. Saj bomo le tako lahko premikali nove mejnike v življenju Nove Gorice.

Matej Arčon
ŽUPAN

 

Program praznovanja 70-letnice Nove Gorice

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti