Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Razstavni prostor ob Goriški knjižnici Franceta Bevka ponuja obiskovalcem razstavo fotografij Nove Gorice nekoč in danes

DATUM OBJAVE 04. april 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Razstavni prostor med Goriško knjižnico Franceta Bevka in Slovenskim narodnim gledališčem v Novi Gorici ponuja obiskovalcem novo razstavo, ki jo je pripravil Pokrajinski arhiv v Novi Gorici v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica. Razstava »S polja v mesto vrtnic – Nova Gorica nekoč in danes« se poigrava s primerjavo fotografskih posnetkov Nove Gorice iz preteklosti s sodobnimi posnetki istih predelov mesta in tako prikazuje arhitekturni razvoj Nove Gorice od prvih gradenj do današnjih dni. Starejše generacije se bodo ob pogledu na črno-bele fotografije z nostalgijo spomnile na čas, ko je bila Nova Gorica še bolj ali manj gradbišče, saj so od prvih »ruskih« blokov in občinske stavbe na njenih tleh ves čas rasle nove stavbe. Mlajšim pa bosta pogled na nekdanjo podobo Bevkovega trga ali razgled z nebotičnika sredi 60-ih let prejšnjega stoletja odstrla tančico skrivnosti iz preteklosti mesta, ki ga nekoč ni bilo.

Na enem izmed panojev lahko preberemo zapis:
»Novo Gorico dvigajo iz tal mladinske brigade. Muhasti potok, ki je prej preplavljal polja, njive in travnike, teče zdaj po novi, ravni strugi in pod novimi mostički. Preko vse doline se že beli v ravni črti nova, glavna moderna cesta. Ob njej se že dvigajo prve mogočne stavbe novega mesta /…/« (Tretja čitanka, Državna založba Slovenije, 1949)

Arhivsko gradivo je iz fondov in zbirk Pokrajinskega arhiva v Novi  Gorici, avtorica barvnih fotografij je Metka Nusdorfer Vuksanović, Pokrajinski arhiv v Novi Gorici. Razstava bo na ogled do oktobra 2017. Vabljeni k ogledu.

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti