Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nov projekt za Novo Gorico – Mapiranje urbanih prostorov slovenskih mest v zgodovinskem okviru: modernistična Nova Gorica in njeni konteksti

DATUM OBJAVE 13. april 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na Mestni občini Nova Gorica smo se razveselili novice o uspešnosti projekta z naslovom Mapiranje urbanih prostorov slovenskih mest v zgodovinskem okviru: modernistična Nova Gorica in njeni konteksti na javnem razpisu za nacionalne raziskovalne projekte, ki ga razpisuje Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Projekt je prijavil Umetostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU v sodelovanju z Oddelkom za umetnostno zgodovino in Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru. Pobuda za projekt je nastala v okviru praznovanje 70-letnice Nove Gorice. S projektom bo Nova Gorica dobilo sistematično umetnostnozgodovinsko raziskavo o mestu, hkrati pa tudi številne dogodke, razstave in publikacije, ki bodo namenjeni tako občanom kot tudi obiskovalcem ter turistični promociji mesta.

Projekt bo potekal tri leta, od 1. maja 2017 do 30. aprila 2020. Ob Javni agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije projekt sofinancirata Mestna občina Nova Gorica in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Celotna vrednost projekta znaša 400.000 evrov, mestna občina pa bo prispevala 50.000 evrov.

Raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Helene Seražin bo tri leta sistematično raziskovala mesto, njegov razvoj in spomenike ter jih obravnavala v slovenskem in svetovnem kontekstu, organizirana bodo tudi javna predavanja in mednarodni simpozij. V sklopu projekta bo pripravljena protokolarna strokovna monografija o mestni občini, vzpostavljen bo spletni portal o mestu Nova Gorica s tematskimi umetnostnimi potmi, virtualnimi razstavami, biografijami osebnosti in drugimi vsebinami, ki govorijo o likovni umetnosti, arhitekturi in urbanizmu mesta. Raziskovalci bodo napisali dve knjižici za zbirko Umetnine v žepu, med njimi o novogoriški mestni hiši.

Župan Matej Arčon je ob potrditvi projekta povedal: »Na Mestni občini Nova Gorica smo se za projekt odločili, ker ga razumemo kot veliko priložnost, da ob 70-letnici Nove Gorice pridobimo in predstavimo veliko dragocenih informacij o mestu, ki bodo temeljile na umetnostnozgodovinski raziskavi. Občanom in vsem, ki jih zanimajo likovna umetnost, arhitektura in urbanizem, bomo lahko v okviru projekta ponudili številne informacije, ki bodo tudi slikovno podprte in ki doslej še niso bile predstavljene na tovrsten način. Ob obletnici se veselimo tudi nove protokolarne monografije, s katero bomo lahko v mestni upravi na primeren in vsebinsko bogat način predstavljali naše mesto in občino. Izdana bo tudi knjižica o mestni hiši, s katero bomo lahko s pomočjo projekta obiskovalcem ponudili globlji vpogled v to dragoceno kulturno dediščino.«
 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti