Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mestna občina Nova Gorica, Občina Ajdovščina in Občina Brda ustanavljajo skupni javni zavod za turizem 

DATUM OBJAVE 12. maj 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Župani Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Brda so na novinarski konferenci v petek, 12. maja 2017, v Novi Gorici napovedali ustanovitev skupnega javnega zavoda za turizem, ki naj bi povezal celotno območje in obstoječe razdrobljene turistične akterje pri skupni promociji in nastopu na turističnem trgu. Župani so izpostavili, da v prostoru že dlje časa obstaja zavedanje, da imamo velik potencial za razvoj turizma, vendar zaradi nepovezanosti in neusklajenega delovanja ostajajo številne priložnosti neizkoriščene. Poleg tega pa se tudi turistična ponudba ne razvija tako, kot bi se želeli, čeprav beležimo velik porast turistov in tudi posamezne uspešne turistične zgodbe. Vsa tri turistična območja, Brda, mesto Nova Gorica in Vipavska dolina so zanimive turistične destinacije. Župani verjamejo, da bo povezovanje pripomoglo k večji učinkovitosti, razvoju in boljši promociji. Želijo si, da bi k zavodu pristopile tudi ostale občine na Goriškem, zato so jih povabili k sodelovanju. Ozirajo se tudi čez mejo na goriško območje v Italiji, ki prav tako premore velik turistični potencial, povezovanje, ki bi preseglo vsakršne meje pa bi po njihovem mnenju ugodilo željam sodobnih turistov. 


Preseganje meja, sprva občinskih, nato državnih je posebej izpostavil župan Matej Arčon, ki si že dlje časa prizadeva za povezovanje turizma na regijskem nivoju. Želi si, da bi se na Goriškem povezali s Soško dolino, Goršikimi brdi, Vipavsko dolino, Krasom in sosednjo Gorico.  Prepričan je, da je samo v sodelovanju in povezovanju pravi odgovor na izzive sodobnega trga na turističnem področju. Poudaril je, da z ustanovitvijo skupnega zavoda za turizem ne bodo izničili že uveljavljenih blagovnih znamk v tem prostoru, ampak jih bodo samo ustrezno povezali in tržili. Kot poudarja, je nujno povezati uspešne zgodbe na področju turizma, turistične ponudnike in obstoječe turistične organizacije, ki zdaj skrbijo za turistično ponudbo. Z njim se strinja tudi župan Občine Ajdovščina, Tadej Beočanin, ki razvoju turizma v Vipavski dolini posveča posebno skrb. Beočanin si želi, da bi k zavodu pristopile tudi sosednje občine in tako skupaj z njimi razvijale turistično zgodbo. Povedal je, da se je že pogovarjal s ponudniki turističnih storitev v Vipavski dolini, ki so naklonjeni povezovanju in od bodočega zavoda pričakujejo pozitivne učinke na razvoj turizma. Posebej je izpostavil, da ne podpira razdrobljenosti turističnih akterjev, saj tako stanje nikakor ne pripomore h kvalitetni turistični ponudbi in njenemu razvoju. Obenem v skupnem delovanju znotraj zavoda vidi tudi pozitivne finančne učinke, saj bi se odslej npr. na sejmih predstavljali skupaj in ne razdrobljeni z večjimi finančnimi vložki. Briški župan Franc Mužič, ki vodi turistično zelo razvito občino, v kateri beležijo izjemno turistično rast, ob dobrih rezultatih na področju turizma v občini prepoznava nujnost povezovanja. Kot je poudaril na novinarski konferenci, vsi, ki se spoznajo na turizem, dobro vedo, da je povezovanje izjemna prednost in nujen pogojen za nadaljni razvoj. Pohvalil je pobudo Mestne občine Nova Gorica, ki je predlagala ustanovitev javnega zavoda, ki naj bi luč sveta ugledal še to jesen. Novogoriški župan Matej Arčon je ob koncu poudaril, da si želijo povezovanja tudi s Posočjem, vendar kot ocenjuje, zaenkrat ta interes s strani posoških občin še ni izkazan. Verjame pa, da bo prej ali slej prišel čas, ko se bo na področju turizma povezala celotna severnoprimorska regija. 

 

Foto: Mateja Pelikan

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti