Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Grad Rihemberk 15. junija ponovno odpira svoja vrata

DATUM OBJAVE 08. junij 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

Potem ko je bil grad Rihemberk več kot desetletje zaprt za javnost, Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik ponovno odpira vrata gradu. Ta izjemen kulturni biser je bil dolgo prepuščen negotovi usodi. Ko ga je mestna občina leta 2013 uspela pridobiti v last s strani države, je s pomočjo KS Branik začela postopke za njegovo ponovno oživitev. Leta 2016  se je vključila v projekt Restaura, ki predvideva razvoj modela javno-zasebnega partnerstva za dolgoročen razvoj gradu. Projekt se izvaja v okviru programa transnacionalnega sodelovanja Srednja Evropa 2014–2020 (Interreg Central Europe). Proračun Mestne občine Nova Gorica znotraj projekta znaša 204.960,00 €, od tega je 174.216,00 € financirano s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Grad Rihemberk je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope. Grajski kompleks je začel nastajati v davnem 13. stoletju, na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča (1600–700 pr. n. št.). Njegova prva omemba sega v leto 1230 – v povezavi z njegovimi prvotnimi posestniki, gospodi Rihemberškimi, ki so gradu in kraju pod njim dali tudi ime. Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa tudi kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev – skrivnostnih, a človeku koristnih nočnih živali, ki so opuščene grajske kleti in stolpe izbrali za svoje domovanje. Območje gradu je vključeno med zavarovana območja narave Natura 2000.

Grad, ki je bil močno poškodovan v 2. svetovni vojni, je še vedno v fazi obnove. Mestna občina Nova Gorica si s sodelovanjem krajanov Branika prizadeva zanj najti primerne nove vsebine in sredstva za obnovo. S tem namenom mestna občina trenutno sodeluje v mednarodnem projektu Restaura (Revitalizacija zgodovinskih stavb s pomočjo javno zasebnega partnerstva), prizadeva pa si tudi za uspešno realizacijo drugih projektov, ki bodo omogočili postopno oživitev tega izjemnega spomenika kulture in narave. Prvi cilj je pridobitev sredstev iz projekta revitalizacije reke Vipave, s katerimi bi uredili prostore v vhodnem stolpu za promocijo naravovarstvenih in kulturnih vsebin gradu in okolice.

Mestna občina je doslej za urejanje gradu že namenila preko 100.000,00 €, z zadnjim rebalansom proračuna smo za dodatna vzdrževalna dela namenili še 30.000,00 €.  V zadnjem času so bile očiščene vse površine znotraj grajskega kompleksa in opravljena manjša gradbeno-vzdrževalna dela za zagotovitev varnega gibanja znotraj kompleksa, vključno z namestitvijo varovalnih ograj. Očiščena je bila tudi neposredna okolica gradu na območju grajskega griča in urejena krožna sprehajalna pot.

V Goriškem muzeju so pripravili strokovne podlage za vodenje obiskovalcev po gradu. Številne grajske zanimivosti bodo obiskovalcem posredovane na zanimiv način, vključujoč sodobne pristope interpretacije kulturne in naravne dediščine, za katere je poskrbela dr. Staša Tome iz Prirodoslovnega muzeja v Ljubljani.  V izobraževanje je bilo vključenih 25 oseb, od tega polovica vodnikov, registriranih za vodenje na območju Mestne občine Nova Gorica, drugo polovico pa predstavljajo zainteresirani domačini. Na ta način smo želeli omogočiti razumevanje tega izjemnega kulturnega in naravovarstvenega spomenika, lokalnemu okolju pa ponuditi nove možnosti za razvoj.

Naša želja in zaobljuba je bila, da bi grad čimprej odprli za javnost, kar zdaj uresničujemo. Grad bo ponovno odprl svoja vrata v četrtek, 15. junija, ob 19. uri. V srednjeveško obarvanem otvoritvenem programu bo nastopila skupina Svitar Zavoda za umetnost, zgodovino in oblikovanje prostora. S tržnico lokalnih izdelkov in pogostitvijo za obiskovalce pa se bodo na gradu pod okriljem Turističnega društva Branik in Kulturno prosvetnega društva Franc Zgonik Branik predstavili domačini, ki pri pripravah na odprtje gradu aktivno sodelujejo. V primeru slabega vremena bo odprtje prestavljeno.

Grad bo odprt ob sobotah in nedeljah ter praznikih, za najavljene skupine pa tudi ob delavnikih. Za vodenje po gradu se zainteresirani lahko obrnejo na Turistično društvo Branik. Obiskovalci bodo lahko dostopali do vseh zunanjih površin gradu, ki vključujejo dvorišča, prehode, stopnišča, vrtova in terase. Najbolj atraktiven je vzpon na 27 metrov visok razgledni stolp s prekrasnim razgledom na Vipavsko dolino.

 

Foto: Mateja Pelikan

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti