Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Razstava ob jubileju Nove Gorice: Perspektive mesta, novogoriška arhitektura v obdobju 1947–1987

DATUM OBJAVE 13. oktober 2017
VIR Mestna občina Nova Gorica

V četrtek, 12. oktobra 2017, smo skupaj z Društvom primorskih arhitektov na razstavnem prostoru ob Goriški knjižnici Franceta Bevka odprli razstavo o novogoriški arhitekturi med letoma 1947 in 1987.

Nova Gorica ni bila zamišljena samo kot mesto ob drugem mestu, ampak kot moderno mesto ob starem mestu, kot inovacija ob tradiciji. Modernistični urbanizem in arhitektura sta ključna gradnika identitete mesta. Edvard Ravnikar se je že na samem začetku snovanja Nove Gorice v znameniti perspektivi Magistrale in trga ukvarjal tudi z arhitekturo posameznih stavb. Po njegovih načrtih je bila zgrajena skupina blokov ob Magistrali, druge stavbe pa so v desetletjih, ki so sledila, nastajale po zamislih številnih drugih slovenskih arhitektov.

Razstava, ki jo je ob jubileju mesta pripravilo Društvo primorskih arhitektov skupaj z mestno občino, ponuja pregled najbolj značilnih arhitekturnih del in njihovih avtorjev iz različnih obdobij nastajanja mesta. Predstavlja stavbe, zgrajene med letoma 1947 in 1987, ki jih glede na časovni kriterij 30 let že lahko uvrščamo v modernistično arhitekturno in urbanistično dediščino. Poseben pomen pa ima tudi, ker ponuja tudi še neobjavljene življenjepise avtorjev.

V priponki objavljamo nagovor Simona Kerševana:
Perspektive mesta_Nagovor ob otvoritvi 2017-10-12.pdf

 

 

Fotografije: David Verlič

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti