Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Letošnje leto posvečamo ustvarjalnosti mladih

DATUM OBJAVE 16. januar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na novinarski konferenci v torek, 16. januarja 2018, smo uradno najavili Leto ustvarjalnosti mladih 2018. Na Mestni občini Nova Gorica namreč zadnja leta vsako leto posvetimo določeni osebnosti, ki je vidno zaznamovala naš prostor, ali posameznemu področju življenja in ustvarjanja, s katerim želimo spodbuditi aktivnosti, razmišljanje in sodelovanje širše javnosti. Minula leta smo tako posvetili plesni, filmski in lutkovni umetnosti, pa tudi Maksu Fabianiju, Silvanu Furlanu, bratoma Rusjan, Vinku Vodopivcu in Silvestru Komelu. Lansko leto je minilo v znamenju praznovanja 70. obletnice začetka gradnje Nove Gorice. S programom, ki smo ga oblikovali skupaj s številnimi posamezniki, društvi, klubi in institucijami, smo se poklonili graditeljem mesta in vsem, ki so pripomogli, da se je Nova Gorica razvila v sodobno regijsko središče. V njej so se rodile številne generacije mladih, ki bodo življenje mesta ustvarjale v prihodnje. In prav zato, ker bodo mladi ustvarjali prihodnost, smo se odločili, da jih spodbudimo in leto 2018 posvetimo ustvarjalnosti mladih, in to na najrazličnejših področjih, od znanosti, izobraževanja, podjetništva, umetnosti, športa do drugih področij, na katerih so mladi dejavni in želijo prispevati k razvoju družbe, v kateri živijo. V Mestni občini Nova Gorica in na širšem Goriškem živijo številni mladi ljudje, ki so že dosegli izjemne rezultate. Zato jim v letošnjem letu ponujamo dodatno priložnost, da svoje znanje in ustvarjalnost pokažejo širši javnosti, obenem pa želimo spodbuditi tudi ostale mlade, da bi se slišal njihov glas.

Na Mestni občini Nova Gorica za mlade generacije skrbimo na različnih področjih in s financiranjem preko različnih razpisov. Glavnino dejavnosti na področju mladinske politike vodimo preko Mladinskega centra Nova Gorica. Njegova direktorica mag. Lara Brun je županu Mateju Arčonu danes predala Strategijo za mlade v Mestni občini Nova Gorica 2018–2023. Mestna občina Nova Gorica, ki področje mladine sistemsko ureja tudi s sofinanciranjem Mladinskega centra ter z Odlokom o sofinanciranju otroških in mladinskih programov in projektov v Mestni občini Nova Gorica ter z drugimi ukrepi, prepoznava pomen sprejema strategije za mlade za naše lokalno okolje. Prav zato je Mladinskemu centru Nova Gorica zaupala koordinacijo in oblikovanje osnutka dokumenta Strategije za mlade v Mestni občini Nova Gorica. Mladinski center si je z vsemi aktivnostmi, ki so jih in jih še bodo izvedli v okviru priprave in spodbude k sprejetju Strategije za mlade v Mestni občini Nova Gorica prizadeval, da je dokument pripravljen kot samostojna strategija, ki upošteva vse vidike mladinskega dela in mladinske politike na lokalni ravni. Strategija bo prispevala k celoviti ureditvi položaja mladih v občini, nadgradnji podpornega okolja mladinskega organiziranja in mladinskega dela v občini, zagotavljanju pogojev za kontinuirano sodelovanje mladih pri odločanju o pomembnih stvareh zanje v lokalni skupnosti ter razvoju lokalne mladinske politike za zagotavljanje pogojev za uspešno doseganje avtonomije mladih v lokalni skupnosti. Strategija bo v obravnavo in potrditev predložena mestnemu svetu. V Mladinskem centru Nova Gorica se letos s številnimi aktivnostmi, ki jih ponujajo mladim, pridružujejo obeležitvi leta, posvečenega mladim. Posebna novost letošnjega leta bo, da bodo mladi v programih mladinskega centra udeleženi ne zgolj kot obiskovalci oziroma udeleženci programov ampak tudi kot njihovi ustvarjalci, mentorji in predavatelji.

Mestna občina Nova Gorica mlade podpira tudi preko Javnega razpisa za sofinanciranje mladinskih programov in projektov, namenjenim mladim od 15. do 29. leta starosti. V zadnjih letih smo za ta razpis letno namenili 57.000 €. Glavnina sredstev na razpisu za šport je namenjena spodbujanju kvalitetnih športnih aktivnosti za mlade. Tako je večina sredstev v višini 380.000 €, ki jih namenjamo za šport, namenjenih prav mladim. Na področju kulture prav tako spodbujamo in financiramo izobraževalne programe za mlade, in sicer preko povezovanja izobraževalnih in kulturnih institucij. Imamo sprejet programski dokument na področju terciarnega izobraževanja, na osnovi katerega skrbimo za področje visokega šolstva v mestni občini (Univerza v Novi Gorici, VIRS). Tudi na področju sociale podpiramo številne programe za mlade, obenem pa skrbimo za mlade, ki se soočajo z različnimi težavami. Mlade iskalce prve zaposlitve zaposlujemo preko javnih del, tudi v občinski upravi, za javna dela tako letno namenimo 240.000 €. Kot je na novinarski konferenci poudaril župan Matej Arčon, pa se iskanju rešitev na področju stanovanjske problematike mladih posvečamo skupaj s Stanovanjskim skladom Mestne občine Nova Gorica.

V sredo, 17. januarja 2018, se na Gimnaziji Nova Gorica začenja prvi dogodek iz letošnjega programa Leta ustvarjalnosti mladih, posvečen spodbujanju podjetništva pri mladih, Startup izziv za dijake. Primorski tehnološki park in Mestna občina Nova Gorica organizirata tridnevno startup delavnico, na kateri bodo dijaki Gimnazije Nova Gorica razvijali podjetniška znanja. Sodelovali bodo v ekipah in razvijali svoje podjetniške zamisli, predpostavke o ideji bodo preko intervjujev testirali pri potencialnih kupcih, s pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami bodo izdelali prototip podjetniške ideje in svoje delo tudi javno predstavili. Kot je povedala Maja Rajer Obid, vodja projekta POPRI iz Primorskega tehnološkega parka, je namen delavnice dijake seznaniti s procesom razvoja novih idej in uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg, ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin. Tridnevna delavnica za podjetne talente se bo zaključila v petek, 19. januarja, ob 12.30 na Gimnaziji Nova Gorica s predstavitvami idej udeležencev, ki jih bo ocenila strokovna komisija. Kratke predstavitve poslovnih rešitev mladih podjetnikov so namenjene strokovni in širši javnosti. Najboljša dijaška ekipa bo prejela nagrado v višini 1.000 €, ki jo je zagotovilo podjetje Trtnik in Trtnik d.o.o. Svoje podjetniške ideje bodo dijaki lahko tudi prijavili na vseslovensko tekmovanje za izbor najboljše podjetniške ideje – POPRI. Tudi sicer Mestna občina Nova Gorica kot ena od soustanoviteljev Primorskega tehnološkega parka finančno podpira njegove dejavnosti, ki jih izdatno namenjajo mladim.

Na Mestni občini Nova Gorica smo letošnjo osrednjo slovesnost mestne občine ob kulturnem prazniku, ki bo v ponedeljek, 5. februarja 2018, ob 20. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica, v celoti zaupali mladim. Na odru se bodo prepletali glasba, film, ples in poezija. Za scenarij in režijo skrbi videastka Valérie Wolf Gang, ki je zaključila magistrski študij medijskih umetnosti in praks na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici in je aktivno vključena v različna področja sodobne umetnosti in produkcije, video in filmske projekte, mednarodne razstavne selekcije in umetniške rezidence. Nad likovno podobo bdi Nina Bric, slikarka, ilustratorka, striparka in vsestranska ustvarjalka. V mladostno razigranost in ustvarjalno svobodo mladih nas bo s slavnostno besedo popeljala Ana Zavrtanik Ugrin, podžupanja Mestne občine Nova Gorica. Kulturni program bodo sooblikovali plesalci in besede mladih pesnikov, pevcev ter glasbeniki, vsi stari med 16 in 22 let. Med drugim bodo na slovesnosti sodelovali tudi slovenski dijaki, mladi filmarji, iz zamejstva. Prav tako bomo dijake iz zamejstva povabili k sodelovanju pri praznovanju občinskega praznika v septembru. Mestna občina Nova Gorica namreč vsako leto v okviru občinskega praznika otrokom podari gledališko predstavo. V letošnjem letu smo se odločili, da nagradimo ustvarjalnost mladih dijakov Dijaškega doma Simon Gregorčič iz sosednje Gorice, ki ga vodi ravnateljica Kristina Knez, in jih povabimo, da v Novi Gorici predstavijo svojo produkcijo. To bo muzikal, ki nastaja pod budnim očesom in ušesom Damjane Golavšek.

Leto ustvarjalnosti mladih bodo sooblikovali tudi dijaki dramsko-gledališke smeri Gimnazije Nova Gorica. Četrtošolci pripravljajo dramatizacijo maturitetnega romana Ubežni delci kanadske pisateljice Anne Michaeles, ki jo bodo premierno uprizorili na odru gimnazijske gledališke dvorane 15. februarja 2018. Predstava bo vključevala tudi filmske vložke, ki so jih pripravili dijaki v sklopu filmske delavnice.

Ker na Mestni občini Nova Gorica s pomočjo projekta Restaura in domačinov ponovno oživljamo grad Rihemberk in želimo to izjemno kulturno dediščino razvijati tudi v prihodnje, vabimo mlade kreativne prebivalce občine tudi k soustvarjanju programov in oživljanju gradu Rihemberk. V letošnjem letu se nam vse do decembra obeta še veliko dogodkov v okviru letošnjega Leta ustvarjalnosti mladih, o katerih vas bomo sproti obveščali.

Tudi oblikovanje letošnje celostne podobe Leta ustvarjalnosti mladih smo zaupali mladim, in sicer Kreativni agenciji Oi!, ki jo sestavljajo mladi oblikovalci. Najava Leta ustvarjalnosti mladih 2018 in prvi dogodki so že objavljeni na spletni strani Mestne občine Nova Gorica na naslovu www.nova-gorica.si ter na spletni strani www.dogodki-novagorica.si. Mlade pa bomo na možnost sodelovanja v programu letošnjega leta večkrat spomnili tudi z objavami na facebook profilu Mestne občine Nova Gorica.

Vse mlade, ki bi se želeli aktivno vključiti v oblikovanje letošnjega programa, vabimo, da se osebno oglasijo v upravi Mestne občine Nova Gorica ali pa nam pišejo na e-naslov mestna.obcina@nova-gorica.si.

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti