Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Srečanje občinske uprave s predstavniki nevladnih organizacij na področju kulture in s samostojnimi kulturnimi ustvarjalci

DATUM OBJAVE 26. januar 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Včeraj popoldan se je na povabilo Oddelka za družbene dejavnosti Mestne občine Nova Gorica v prostorih novogoriške mestne hiše uprava sestala s predstavniki nevladnih organizacij na področju kulture in s samostojnimi kulturnimi ustvarjalci. Na srečanju sta bili prisotni tudi predsednica Odbora za kulturo, šolstvo in šport Tatjana Krapše in članica odbora Elena Ušaj Zavadlav ter predsednik Komisije za oceno kulturnih projektov Andrej Šušmelj. Sestanek je bil uvodoma namenjen izmenjavi stališč glede neizplačanih sredstev devetim kulturnim ustvarjalcem iz Javnega razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov v Mestni občini Nova Gorica v letu 2017 ter predstavitvi Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o sofinanciranju kulturnih projektov v Mestni občini Nova Gorica za leto 2018.

V uvodnem delu so ustvarjalci na področju kulture izpostavili težave, s katerimi se soočajo pri prijavi na razpise mestne občine s področja kulture. Predvsem jih motijo posamezna določila v pogodbi, želijo si individualnega usklajevanja pogodb pred podpisom pogodbe, pogrešajo pa tudi boljši dialog z Oddelkom za družbene dejavnosti. Na sestanku so predlagali redna srečanja z oddelkom, na katerih bi se lahko pogosteje obveščali in usklajevali z upravo. 

Sofinanciranje na javnem razpisu Mestne občine Nova Gorica za kulturne projekte za leto 2017 je bilo odobreno 27 različnim prijaviteljem za 34 kulturnih projektov: 16 prijaviteljev je v roku oddalo poročila za 20 kulturnih projektov in zanje tudi prejelo nakazana sredstva iz razpisa. Dva prijavitelja, vsak od njiju z enim projektom, sta odstopila od pogodbe. Devetim prijaviteljem, ki poročila niso oddali oziroma so ga oddali prepozno in s tem niso izpolnili pogodbenih obveznosti, pa vsa, za ta namen predvidena sredstva, niso bila izplačana. Kot je na sestanku poudarila podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin, je mestna občina zavezana k spoštovanju javnofinančnih predpisov in nikakor ne gre za to, da mestna občina posameznemu društvu ne bi želela izplačati denarja. Mag. Vesna Mikuž, direktorica občinske uprave, pa je povedala,  da se zakonodaja na področju javnih financ vse bolj zaostruje tudi zaradi najrazličnejših zlorab v preteklosti, in tu področje kulture ni izjema. Uprava je pri svojem delu pod nadzorom različnih nadzornih institucij, zato mora spoštovati veljavno zakonodajo. Direktorica občinske uprave je napovedala, da bo ponovno pregledan vsak primer društva, ki mu ni bilo odobreno izplačilo sredstev iz razpisa. V izogib zamujanju rokov za oddajo poročil se je občinska uprava zavezala, da bodo vsi občinski oddelki, ki objavljajo razpise, prejeli navodilo, da upravičence pred iztekom roka pravočasno obvestijo. Da bi izboljšali komunikacijo z oddelkom, so se na srečanju dogovorili, da bodo uvedeni sestanki oddelka s prijavitelji. 

Občinska uprava je prisluhnila predlogom prijaviteljev na razpis in se zavezala, da bo preverila primere dobrih praks v ostalih mestnih občinah po Sloveniji ter jih v največji možni meri upoštevala. Določene spremembe so uvedene že z letošnjim letom, predstavitvi novega razpisa in sprememb pa je bil namenjen drugi del včerajšnjega srečanja. Na sestanku so predstavniki občinske uprave posebej poudarili, da je želja občinske uprave, da bi nevladne organizacije tudi v prihodnje vključevali v različne dejavnosti, ker predstavljajo pomemben del družbe in pomenijo velik doprinos h kulturnemu ustvarjanju v občini in širše. 

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti