Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zelena luč svetnikov ustanovitvi Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

DATUM OBJAVE 12. junij 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na včerajšnji skupni seji občinskih svetov Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Renče-Vogrsko v Kongresnem centru Perla v Novi Gorici so svetniki z veliko večino sprejeli Odlok o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. S tem je narejen prvi korak v smeri združitve vseh razpoložljivih moči, da bi razvoju turizma v Vipavski dolini in Novi Gorici dali dodaten zagon in podporo. Občine so se za ustanovitev skupnega zavoda odločile prav z namenom, da skupaj načrtujejo, organizirajo in izvajajo dejavnosti turizma na območju občin ustanoviteljic. Zavod bo omogočal promocijo in trženje turistične ponudbe kot integralnega turističnega proizvoda na ravni celotnega turističnega območja. 

Svetniki so v uvodnem delu skupne seje prisluhnili predstavitvi krovnega razvojnega in trženjskega modela slovenskega turizma s poudarkom na povezovanju krovne in destinacijske ravni. Aktualno dogajanje na področju turizma v Sloveniji ter strategijo razvoja turizma so predstavile državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Eva Štravs Podlogardirektorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak in predstavnica Slovenske turistične organizaciej Miša Novak. Pri tem so poudarile pomen povezovanja v turizmu in preseganje meja. Ključno je povezovanje tudi s sosednjimi občinami in destinacijami s ciljem povečanja dodane vrednosti slovenskega turizma in povečanja prepoznavnosti destinacije Slovenije kot celote kot tudi posamezne regijske destinacije. Globalni trendi nakazuje rast  v turizmu, ob tem pa se bodo povečali pritiski na kakovost same turistične izkušnje, je poudarila direktorica STO-ja Maja Pak. Ob tem je dodala, da turisti vse bolj iščejo lokalna in avtentična doživetja. Omenila je tudi, da bo v prihodnjih dveh letih ena od osnovnih tem slovenskega turizma kultura. To lepo sovpada s kandidaturo Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture  2025. Miša Novak z STO-ja pa je izpostavila, da je Nova Gorica močno komunicirana in prepoznana, vendar pa je doslej manjkal korak na področju organiziranosti v turizmu. Z ustanovitvijo zavoda bo kandidiranje za sredstva za razvoj turizma lažje, obenem pa se bodo povečali sinergijski učinki. 

Novogoriški župan Matej Arčon je v uvodnem nagovoru svetnikom poudaril, da so se na seji zbrali tisti, ki verjamejo v razvoj turizma na našem območju. Posebej je izpostavil, da moramo preseči občinske meje in prevzeti odgovornost do turističnih ponudnikov ter vseh, ki se na našem območju prizadevajo za razvoj turizma. Prepričan je, da se bo trdno delo poplačalo in da se bodo sčasoma zavodu pridružile tudi druge občine, saj smo lahko le povezani uspešni. Z ustanovitvijo zavoda je narejen prvi korak, čaka nas intenzivno delo, je še dodal. Ustanovitev skupnega zavoda bo dobra popotnica tudi čezmejnemu sodelovanju na področju turizma. Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin ustanovitev zavoda razume kot veliko podporo razvoju turizma v Vipavski dolini, ki je tudi sicer že zelo prepoznavna in zanimiva za turiste. Z zavodom bomo po njegovih besedah pod eno streho združili vse moči na področju turizma. Zavod je ključen v organizacijskem smislu, pri tem pa je ključna podpora občin, je še povedal. Župan Občine Renče - Vogrsko Aleš Bucik pa je izrazil prepričanje, da je ustanovitev zavoda začetek nečesa, kar bo prineslo hitrejši razvoj v turizmu. Občine ustanoviteljice želijo z ustanovitvijo in delovanjem zavoda doseči oblikovanje usklajene, kakovostne in celovite turistične ponudbe z izkoriščanjem naravnih danosti in etnoloških, kulturnih ter ostalih posebnosti območja. Zavod je ustanovljen tudi z namenom izvajanja nalog, ki se v strategiji slovenskega turizma nanašajo na vodilno destinacijo »Nova Gorica in Vipavska dolina«, ki je na nacionalni ravni uvrščena med 34 ključnih destinacij.

 

Foto: David Verlič

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti