Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Silvanov večer na Letnem kinu Silvana Furlana z razglasitvijo novega poimenovanja ploščadi

DATUM OBJAVE 23. julij 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

V soboto se je v Novi Gorici v organizaciji Mestne občine Nova Gorica in v sodelovanju s Kinoateljejem začela 6. sezona Letnega kina Silvana Furlana. Odvija se na ploščadi za novogoriško mestno hišo, letos prvič na prizorišču z novim poimenovanjem – Ploščadi Silvana Furlana v spomin na domačina in ustanovitelja Slovenske kinoteke. V četrtek, 26. julija, se obeta poseben, Silvanov večer, ki bo posvečen prav Silvanu Furlanu, njegovemu prispevku za razvoj slovenskega filmskega prostora in obenem uradni razglasitvi poimenovanja ploščadi po njem. V goste ta večer prihajajo tri Silvanove dame, in sicer njegova hčerka Ula Furlan, njegova sestra in ustanoviteljica Ustanove Silvana Furlana, fundacije za razvoj kulture, Miranda Brataševec in njegova žena Jedrt Jež Furlan. 

Večer se bo začel že ob 20. uri s prihodom gostij in Silvanovih prijateljev, ki želijo skupaj z nami počastiti spomin nanj. Ob 20.30 bo sledil slovesen trenutek razglasitve novega poimenovanja Ploščadi Silvana Furlana, ki ga je na predlog Kulturno umetniškega društva Krea potrdil Mestni svet Mestne občine Nova Gorica. Razglasitev bo potekala ob postavljeni tabli s poimenovanjem ploščadi na samem prizorišču letenega kina. Ob 21. uri pa se bo začel uradni del večera, na katerem bo  zbrane nagovoril župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in napovedal urejanje Ploščadi Silvana Furlana. Vodja projekta Letni kino Silvana Furlana Mateja Zorn bo pokramljala z gostjami, predstavnica KUD-a Krea Metka Sulič pa bo predstavila idejo, ki je vodila do predloga za poimenovanje ploščadi. 

V nadaljevanju večera bomo predvajali dokumentarni kolaž – portret o Silvanu Furlanu z naslovom Življenje za film v režiji Slavka Hrena. V sodelovanju s Slovensko kinoteko bo sledila projekcija filma Atalanta ali trabakula, ki plove mimo režiserja Jeana Vigoja iz leta 1934, posnetega na 35 mm traku.  Gre za film iz Silvanovega izbora desetih najboljših filmov.Napovedala ga bo urednica filmskega programa v Slovenski kinoteki Varja Močnik.

Četrkovemu večeru bo od sobote, 28. julija, dalje sledilo še pet zaporednih filmskih večerov Letnega kina Silvana Furlana. Zaključili ga bomo v sredo, 1. avgusta, ob 21. uri z Večerom domačega filma, na katerem se bodo s kratkimi filmi predstavili mladi goriški filmski ustvarjalci, kot so Neli Maraž, Urban Košir, Matej Okroglič in Fabris Šulin ter študenti Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici. Premierno bo predvajan tudi film, ki je nastal na filmski delavnici Mlado mesto - Naš utrip ter film clouds. mladih obetajočih filmskih ustvarjalcev iz sosednje Gorice. Tudi ta večer bo zagotovo minil z mislijo na Silvana Furlana, saj si je Silvan zelo prizadeval za razvoj filmske kulture na Goriškem, danes se njegove sanje uresničujejo. 

V primeru slabega vremena bo Silvanov večer prenešen v september, ko Mestna občina Nova Gorica praznuje občinski praznik.

Vstop prost. 

 

Program Letnega kina Silvana Furlana

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti