Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Dnevi evropske kulturne dediščine v Mestni občini Nova Gorica

DATUM OBJAVE 25. september 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših vasi in mest, bogata bera dediščine nas vabi v splošne knjižnice, muzeje in galerije, vse do arheoloških najdišč. Dediščina pa niso le najdbe, dolgočasni zidovi in zaprašena umetnost, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb in pesmi naših dedkov in babic, iz tradicionalnih jedi in filmov, ki jih gledamo. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti. Zahvaljujoč tehnološkemu razvoju in internetu je danes veliko bolj dostopna kot kdaj koli prej!

Dnevi evropske kulturne dediščine (22. september-6. oktober 2018) so skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije. Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. 

Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine. To je leto najrazličnejših dogodkov, projektov in počastitev širom po Evropi, organiziranih z namenom vzbuditve zanimanja za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih.

 

V Mestni občini Nova Gorica se bomo tako ta konec tedna s prireditvama na gradu Rihemberk pridružili vseevropski akciji:

Sobota, 29. september 2018, ob 16. uri
RIHEMBERŠKE ZGODBE V BESEDI IN SLIKI: Dolnji grad

Na gradu Rihemberk nadaljujemo s predstavitvami zgodb iz bogate zgodovine kraja. Začeli smo lansko leto s predstavitvijo zadnjega grajskega oskrbnika in vaškega fotografa Ivana Kolmana ter dogodkov v našem kraju med prvo svetovno vojno. Letos bomo govorili o graščini Dolnji grad.

Rihemberske zgodbe - vabilo.pdf

 

Nedelja, 30. september 2018, ob 10. uri
Brezplačen voden ogled in delavnica za otroke: GRAD RIHEMBERK S SREDNJEVEŠKO ŠIVILJO

V bogati dolini, na zelenem hribu stoji grad, ki je kot utrdba že od prazgodovine varoval dostop na Kraško planoto in do morja ter nadziral promet po delu Vipavske doline. Tu so v davnih časih živeli grofje in grofične. Kdo so bili, od kje so prišli in kako so živeli? Spoznali bomo grad in videli, kdo sedaj prebiva v njegovih sobanah. Ima krila kot netopir, ima rep kot pupek in bruha ogenj. Kaj je to? Na ustvarjalni delavnici bomo iz različnih materialov naredili to strašno pošast.

Ogled in delavnica sta primerna za otroke od 6. do 14. leta starosti. Obvezne prijave sprejemamo na telefonsko številko 040 577 255 (Evelin Bizjak) ali na spletni strani www.medievalslovenia.com/brezplacni-vodeni-ogledi do 28. 9. 2018 oziroma do zasedbe prostih mest. 

Brezplačen voden ogled 30. september 2018 - vabilo.pdf

 

Pridružite se nam pri praznovanju Evropskega leta kulturne dediščine.

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti