Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Z reškim županom Vojkom Obersnelom v Novi Gorici o kandidaturi za EPK

DATUM OBJAVE 01. oktober 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Kateri so ključni poudarki v vsebini priprave kandidature nekega mesta za Evropsko prestolnico kulture (EPK), kakšen je proces vključevanja javnosti in kako do ustreznega financiranja kandidature, o vsem tem je danes dopoldan tekla beseda v novogoriški mestni hiši z delegacijo iz hrvaškega mesta Reka, ki bo Evropska prestolnica kulture leta 2020. Dragocene izkušnje mesta v procesu priprave kandidature sta županu Mateju Arčonu in podžupanji Ani Zavrtanik Ugrin, ki na mestni občini koordinira kandidaturo Nove Gorice za EPK 2025, posredovala župan Reke Vojko Obersnel in vodja Oddelka za kulturo Ivan Šarar.

Tako reški župan kot vodja Oddelka za kulturo sta poudarila, da so se v procesu priprave kandidature jasno soočali s prednostmi in slabostmi mesta Reke in to tudi odprto komunicirali. Povedala sta, da je bila vsebina kandidature odraz resničnega stanja in ne olepševanja dejstev, pri čemer so ves čas vodili odprt dialog z različnimi javnostmi na področju kultre. Ivan Šarar je poudaril, da sta pomembna tako vloga institucij kot nevladnih organizacij, predvsem pa dejstvo, da je vsebina kandidature odraz želja prebivalcev mesta. Po njihovih izkušnjah igra eno od ključnih vlog tudi politična podpora kandidaturi, saj je za uspešno uresničitev evropske prestolnice kulture pomembno, da se vsi dejavniki povežejo in podprejo za skupen cilj: uspešno izvedbo.

Oba gosta ocenjujeta, da infrastrukturni projekti oziroma investicije niso ključni dejavnik uspeha, večjo težo dajeta vsebini, ki mora odražati povezanost, sodelovanje in ustvarjalnost. Pri tem je župan Vojko Obersnel izpostavil, da že nekaj časa spremlja zgodbo obeh Goric, Nove Gorice in Gorice, ki se mu zdi odlično izhodišče za oblikovanje vsebine novogoriške kandidature predvsem zaradi dolgoletnega čezmejnega sodelovanja, multikulturnega prostora in obenem sporočila, ki ga nosi skupen goriški prostor.

Župan Matej Arčon je gostoma predstavil novogoriške priprave na kandidaturo in povedal, da bo tudi v Sloveniji pomemben odgovor vlade, koliko sredstev bo mesto, ki bo osvojilo naziv EPK za leto 2025, prejelo. Financiranje, ki v osnovi izhaja iz treh virov, evropskega, državnega in občinskega, mora imeti trdne in uresničljive temelje, čemur je pritrdil tudi njegov reški kolega. Podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin je predstavila odprto povabilo Nove Gorice v sodelovanju pri oblikovanju vsebin za EPK 2025, ki smo mu prav zaradi velikega zanimanja podaljšali rok do 15. oktobra 2018. Tudi v Novi Gorici si namreč želimo, da bi kandidatura sledila prebivalcem tega prostora in ne obratno. Vsebina bo odraz naših skupnih naporov, sodelovanja, ustvarjalnosti in povezovanja, vse v želji, da pridobimo na kulturni ponudbi in obenem kvaliteti življenja tukajšnjih prebivalcev. Oba župana sta ob koncu pogovorov izrazila priravljenost na izmenjavo izkušenj tudi v prihodnje. 
 

 

Fotografije: Mateja Pelikan