Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ponovno uspešna sezona na gradu Rihemberk

DATUM OBJAVE 27. november 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Od letošnjega aprila, ko je Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik ponovno čez poletno sezono odprla grad Rihemberk za javnost, je grad obiskalo 4.393 obiskovalcev, kar znaša 393 oseb več kot lani. Letošnja sezona je tako izpolnila pričakovanja in poplačala trud, ki smo ga v sklopu projekta Restaura in tudi sicer vložili v njegovo oživitev ter obnovo. Čez zimo smo namreč zaključili z obnovo strehe nad grajsko kapelo, veznim objektom in kvadratnim stolpom na samem vhodu na grajsko dvorišče, najbolj ogroženim in kulturno-zgodovinsko pomembnim delom gradu, kjer v osrednji del grajskega kompleksa vstopa tudi večina obiskovalcev. Skupna vrednost investicije je znašala 42.000 € in jo je v celoti pokrila Mestna občina Nova Gorica. Zaključena so bila tudi dodatna obrtniška dela za večjo urejenost in izboljšanje stanja gradu. 

Novost letošnje sezone so bili vodeni ogledi za skupine otrok v spremstvu vodnikov interpretatorjev, ki so otroke skozi zgodbe popeljali v svet današnjih in nekdanjih prebivalcev gradu. Grad je tudi letos gostil Rihemberške zgodbe v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Noč netopirjev, ko so obiskovalci pobliže spoznali nenavadno življenje teh zanimivih sesalcev. Grajski zidovi so letos gostili tudi prvo poroko, v njihovi hladni senci so se oddahnili vozniki starodobnikov, motoristi, pa tudi šolarji in številni drugi obiskovalci.  Z novembrom ostajajo vrata gradu do prihodnje pomladi zaprta, ogled pa bo v tem času mogoč le za predhodno najavljene skupine v spremstvu vodnika. Zimski čas je namenjen nadaljnjemu urejanju gradu, obenem pa smo na mestni občini pridobili konservatorski načrt, ki bo temelj vseh nadaljnjih posegov na gradu. Prav tako nadaljujemo z iskanjem morebitnih zasebnih partnerjev za oživitev gradu v obliki javno-zasebnega partnerstva, v ta namen pripravljamo predstavitveno-promocijski film. Načrtujemo tudi dodatne arheološke raziskave za boljše poznavanje zgodovine gradu. V začetku leta 2019 pričakujemo zagon projekta LAS »DediCenter Rihemberk«, s katerim bo grad dobil osnovno opremo za obiskovalce za interpretacijo dediščine gradu ter se vzpostavil kot izhodiščna točka za raziskovanje in uživanje bližnje in daljne okolice. V začetku prihodnjega leta se začenja tudi projekt GREVISLIN (Intrerreg Slovenija-Italija), s katerim bo grad dobil prve urejene notranje prostore. Prijavili smo tudi več projektov za obnovo in oživljanje gradu. V okviru enega od teh smo predvideli ureditev prostorov za gostinsko ponudbo in sanitarije za obiskovalce. Nadaljujemo tudi s projektom participativnega proračuna Vrt na gradu Rihemberk, v okviru Interreg projekta INNOWISE pa pravkar izvajamo izobraževalne delavnice na temo socialnega podjetništva za širšo javnost. Januarja se bomo prijavili na razpis Ministrstva za kulturo za sofinanciranje obnovitvenih del preostalih streh in dela obzidij. V prihodnjem letu je predviden prenos upravljanja gradu na novoustanovljeni Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Grad je obenem vključen v predvidene aktivnosti v okviru kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025. Predvidena je tudi vključitev financiranja nadaljnjih obnovitvenih del v program Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO za prihodnjo finančno perspektivo. 

 

Fotografiji: David Verlič

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti