Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prvi uradni obisk novogoriškega župana dr. Klemna Miklaviča v Gorici

DATUM OBJAVE 21. december 2018
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes dopoldan se je dr. Klemen Miklavič, župan Mestne občine Nova Gorica, mudil na prvem uradnem obisku v Gorici, kjer se je srečal z županom Občine Gorica Rodolfom Ziberno in kasneje s predstavniki slovenske manjšine. Izbira dr. Miklaviča, da na prvi delovni dan v funkciji župana obišče sosednje mesto, s katerim je Nova Gorica neločljivo povezana, kaže na pomen, ki ga novi župan pripisuje odnosu med mestoma. Novogoriški župan sosedom sporoča željo po pospešitvi ukrepov za uresničevanje ideje o skupni prihodnosti urbanega somestja. Konkreten in ključen korak v tej smeri je kandidatura Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK). Posebnega pomena pa so tudi skupni projekti v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO). Oba župana sta na prvem uradnem srečanju potrdila ključne teme sodelovanja, kar jima vliva veliko upanja za dobro in uspešno sodelovanje v prihodnje.

Kot osrednje teme, ki jim bosta posvečala posebno pozornost, sta izpostavila kandidaturo Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025, projekte v okviru EZTS GO in skupen urbani razvoj obeh Goric. Dr. Klemen Miklavič je posebej izpostavil pomen skupnega urbanega razvoja območja od nekdanjega solkanskega maloobmejnega prehoda pa vse do nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda v Rožni Dolini. Na prostoru, kjer so pomembne urbane, zgodovinske in kulturne točke, kot so novogoriška železniška postaje, Trg Evrope, Kostanjevica, Vila Rafut in goriški grad, želi v sodelovanju z Gorico vzpostaviti novo urbano prizorišče javnega življenja. Slednje naj bi obsegalo vse od kulturnega dogajanja in ustvarjanja do rekreacijskih ter drugih dejavnosti. Oba župana se strinjata tudi glede ozelenitve pasu ob potoku Korn, ki teče iz Nove Gorice v Gorico. Ureditev celotnega prostora novogoriški župan razume kot dolgoročen projekt, ki bo vplival na prostorsko, kulturno in gospodarsko integracijo obeh Goric, zato želi s sosedi vzpostaviti prijateljske odnose in zaupanje, saj takšni koraki zahtevajo zavezo obeh strani in tesno sodelovanje. Kot je povedal ob koncu srečanja z goriškim županom, je bilo danes med njima čutiti veliko pripravljenost, da tudi na prostorskem področju obe mesti naredita velik korak naprej. 

Kot pomembno temo sodelovanja je novogoriški župan izpostavil tudi projekte znotraj Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje. Kot je povedal, namerava v kratkem obiskati sedež združenja, se seznaniti z opravljenim delom ter načrti za prihodnje leto. Poudaril je, da se zaveda pomena skupnega načrtovanja in izvajanja projektov, obenem pa dodal, da bo v delo združenja potrebno vključiti tudi projekte, ki bodo zagotavljali boljša delovna mesta za mlade ter ugodne pogoje za ustvarjanje in bivanje vseh generacij. V zvezi s tem je povedal: »Priložnosti, ki jih obmejna lega nudi Novi Gorici in Gorici na znanstvenem, inovacijskem in gospodarskem področju, so v veliki meri še neizkoriščene. Z medsebojnim zaupanjem, vizijo, voljo in trdim delom je občuten dvig kakovosti življenja v naših krajih uresničljiv in hitro dosegljiv cilj.«

Oba župana sta potrdila vso podporo kandidaturi Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025. Pri tem sta dodala, da je uspeh kandidature zagotovo izjemnega pomena za obe mesti, vendar, kot oba poudarjata, je še pomembnejši sam proces in razvoj novih strategij, pri čemer bi se premoščale ovire, ki bi prispevale k enovitosti prostora obeh mest.

Dr. Klemen Miklavič se je srečal tudi s predstavniki manjšine oziroma obeh slovenskih krovnih organizacij v Gorici, Slovensko kulturno gospodarsko zvezo (SKGZ) in Svetom slovenskih organizacij (SSO). Srečanje, ki se je začelo v sproščenem vzdušju s pesmijo otrok iz slovenskega Vrtca Brolo v Gorici, je potekalo v Trgovskem domu, ki je pomemben simbol Slovencev v Gorici. Predstavniki manjšine so izrazili veliko zadovoljstvo, da se je novoizvoljeni župan na prvi delovni dan v funkciji župana želel srečati z njimi. Seznanili so ga z aktualnimi problemi in stanjem slovenske skupnosti na Goriškem. Velik poudarek srečanja pa je bil namenjen še tesnejšemu sodelovanju z manjšino in kandidaturi Nove Gorice za EPK 2025, ki jo manjšina dojema kot možnost za velik kulturno-gospodarski preboj skupnega prostora. Ob tem je dr. Klemen Miklavič poudaril: »Večjezičnost in narodnostna pestrost naših krajev sta izjemno bogastvo, ki ga je potrebno negovati. Izkušnje 20. stoletja nam jasno sporočajo, da moramo Evropejci čuvati in spoštovati raznolikost naše kulturne dediščine ter skrbeti za solidarnost med ljudmi. Le tako je mogoče zagotoviti trajni mir in s tem vsestranski napredek civilizacije.«

Novogoriški župan se je na obisk v sosednjo Gorico odpeljal s kolesom. Mestna občina Nova Gorica je usmerjena v  trajnostno mobilnost, zato jo želi prvi mož mestne občine uresničevati tudi v praksi. Župan si želi nadgradnje in povezovanja kolesarskih stez v obeh mestih. Podpira uporabo kolesa, saj s tem prebivalci prispevamo k čistejšemu okolju, boljšemu počutju in zdravju.  

 

Fotografije: Mateja Pelikan

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti