Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Kakšen bo Trg Evrope?

DATUM OBJAVE 23. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Kakšna bo bodoča podoba Trga Evrope, še ni odločeno. Začeli smo postopek, skozi katerega bomo prišli do rešitve. Mednarodni arhitekturni natečaj za Trg Evrope med obema Goricama nam je dal predloge, med njimi tudi zmagovalnega, vendar to ne pomeni, da bo takšen tudi nujno izveden. Te dni so na virtualni razstavi na spletni strani Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO na ogled vsi predlogi mednarodnega natečaja, nato bodo prebivalci obeh Goric in strokovna javnost povabljeni k oddaji svojih pripomb in predlogov glede končne podobe Trga Evrope.

 

Na spletni strani EZTS GO na povezavi https://bit.ly/3kjj5w0 je na ogled virtualna razstava projektov Natečaja za urbani razvoj Trga Evrope, ki so prispeli v sklopu mednarodnega idejnega natečaja za prenovo Trga Evrope. Med 56 prijavljenimi projekti je bil septembra izbran zmagovalni projekt, ki je po oceni mednarodne arhitekturne žirije »najbolje predstavil idejo novega skupnega čezmejnega ozemlja, povezanega z eno evropsko kulturno nitjo«. Kot je navedeno v razpisnih pogojih mednarodnega natečaja, sledi v naslednjem koraku postopek pogajanja z zmagovalcem natečaja za namen izvedbe projekta. Cilj pogajanj je projekt najbolje prilagoditi lokalnim razmeram, zakonom, predpisom in omejitvam ter s tem doseči kakovostno izvedbo natečajnega območja. Ob tem novogoriški župan dr. Klemen Miklavič poudarja: »Natečajne rešitve so predvsem ideje avtorjev, nato pa steče postopek dogovarjanja med investitorjem in izbranim avtorjem za končno rešitev. Slednja mora upoštevati posebnosti, ki jih zahteva investitor. Pri izbrani rešitvi arhitekturnega natečaja bo potrebnih veliko prilagoditev, da bo to primeren načrt za obnovo Trga Evrope. Predvsem je potrebno tak objekt prilagoditi prostoru. Pomembno je, da mozaik ostane na svojem osrednjem mestu, da trg ostane odprt in da ne poudarjamo tistih potez, ki spominjamo na mejo, ki nas je desetletja delila. Če avtor izbranega predloga ne bo sprejel predlaganih sprememb, se v okviru pravil, ki veljajo za takšne mednarodne natečaje, lahko začnemo pogovarjati z naslednje uvrščenim. Našli bomo tako rešitev, ki bo ustrezna in ki bo upoštevala pripombe lokalne in strokovne javnosti ter poglede obeh občin.«

Trg Evrope je simbol skupnega središča obeh mest, ki v okviru programa EPK GO! BORDERLESS predstavlja pomembno prizorišče za pestro paleto kulturnih in družabnih dogodkov. Slednji bodo trg ohranjali kot organsko in živo strukturo, prilegajočo se življenju tukajšnjih ljudi. Na virtualni razstavi so na ogled vsi predlogi, ne zgolj zmagovalni. To je priložnost, da si prebivalci in strokovna javnost projekte ogledajo. Čez nekaj tednov pa bo odprta možnost, da bodo lahko s svojimi pripombami predlagali, kakšna bo končna podoba Trga Evrope.