Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbranih 5 predlogov za urbane intervencije – stenske poslikave, grafite in instalacije na temo Svobode gibanja

DATUM OBJAVE 26. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Danes se je zaključil izbor predlogov za Javni poziv k oddaji predlogov za urbane intervencije – stenske poslikave, grafite in instalacije na temo Svobode gibanja.

Mednarodna žirija, sestavljena iz predstavnic projekta GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture in strokovnih sodelavcev, je med 45 prijavami, prispelimi na mednarodni javni poziv, izbrala pet predlogov štirih umetnic in treh umetnikov iz Slovenije, Italije in Francije, ki bodo povabljeni k izvedbi umetniških intervencij v Novi Gorici ob trasah dveh pomembnih dogodkov: Giro d'Italia in Dirka po Sloveniji. Projekt podpirata Mestna občina Nova Gorica in GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture.

 

19. aprila 2021 se je zaključil Javni poziv za urbane intervencije – stenske poslikave, grafite in instalacije na temo mobilnosti, ki je bil odprt za umetnike in umetnice ter kolektive, ki živijo in delajo v državah članicah Evropske unije. Žiranti so o 45 prispelih prijavah iz devetih držav odločali v dveh fazah, in sicer posamič v predselekciji in 23. aprila 2021 v končni selekciji preko spletne video platforme. Obe selekciji so opravili Anja Zver (vodja vizualnega in intermedijskega programa v Kinu Šiška ter sokuratorka Festivala ulične umetnosti Ljubljana), Erik Ritzel (samostojni umetniški vodja in kurator za galerijo Patina Berlin) ter sodelavki projekta GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Maja Murenc (vodja komunikacij GO! 2025) in Vesna Humar (koordinatorka GO! 2025).

Žirija je ocenila, da je na javni poziv prispelo veliko kvalitetnih predlogov in poglobljenih idej, ki so na izviren način predstavili območje in njegovo čezmejnost. Med njimi je žirija izbrala pet najboljših glede na kreativnost predloga, vezano na razpisano temo svoboda gibanja (kolesarstvo, brezmejnost, Evropa), referenčnost umetnikovih preteklih projektov in umestitev na izbrano lokacijo.

 

Izbrane umetnice in umetniki so:

  • tandem Eva Mlinar in Maruša Štibelj (Ljubljana / Slovenija) za lokacijo Rafut “A”,
  • Vincent Chignier (Clermont-Ferrand / Francija) za lokacijo Rafut “B”,
  • tandem Nicola Alessandrini in Lisa Gelli (Macerata / Italija) za lokacijo Stavbi pri železnici “A” in “B”,
  • Nina Bric (Nova Gorica / Slovenija) za lokacijo Rampa pri železnici (Solkan) ter
  • Boštjan Drinovec (Ljubljana / Slovenija) za lokacijo Telekomunikacijski stolp.

 

Umetniki bodo na lokacijah ustvarjali prva dva tedna v maju in zaključili intervencije do 17. 5. 2021, le nekaj dni pred slovito dirko Giro d’Italia.

 

Press release - 5 selected proposals for urban interventions

Comunicato stampa: selezionate le 5 proposte per gli interventi urbani

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti