Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Na Goriškem pred kraljevo etapo dirke po Sloveniji veje brigadirski duh

DATUM OBJAVE 08. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Približuje se kraljeva etapa kolesarske dirke Po Sloveniji s startom v Ajdovščini in s ciljem na Sveti Gori, ki bo potekala v soboto, 12. junija 2021. Glede na zahtevnost same etape organizatorji menijo, da bo ravno kraljeva etapa, ki jo gostimo, vrhunec dirke in hkrati etapa, ki bo odločala o zmagovalcu. Cilj etape na Sveti Gori posvečamo kolesarju in letalcu Edvardu Rusjanu. V novogoriški mestni občini in ostalih občinah Goriške se že pospešeno pripravljamo na kolesarsko obarvano soboto, ko bodo v naše kraje prišli najbolj kolesarji sveta. Skozi Novo Gorico se bo kolesarska karava zapeljala kar dvakrat, zagotovo pa bo vrhunec dirke zaključni vzpon na Sveto Goro. Skupaj s številnimi akterji ponovno pripravljamo vrsto spremljevalnih aktivnosti, ki bodo popestrile sobotni dan. Celotno dirko bosta prenašala tako Eurosport kot tudi RTV Slovenija, tako da bodo naši kraji zopet deležni pozornosti mednarodne javnosti, kar zagotovo vpliva tudi na promocijo celotne destinacije. Promocijske učinke, ki jih pričakujemo na Goriškem ter vse spremljajoče aktivnosti in sam potek novogoriškega dela 4. etape smo predstavili na današnji novinarski konferenci, ki smo jo gostili na Sveti Gori.

 

Dirka Po Sloveniji, ta velik kolesarski dogodek, ki bo povezal vso Slovenijo, se bo letos odvijal med 9. in 13. junijem. Na startu 27. dirke, ki že četrto leto poteka pod prepoznavnim sloganom »Fight for green« / »Boj za zeleno«, organizatorji pričakujejo 126 kolesarjev, kolikor jih je trenutno prijavljenih, med njimi tudi naš velik šampion Tadej Pogačar.

Kraljeva etapa bo v novogoriško mestno občino prispela predvidoma ob 11.30, in sicer v Branik, od koder bodo kolesarji pot nadaljevali v Dornberk, Drago in Prvačino. V Rožni Dolini jih bomo pozdravili predvidoma ob 12.50, sledil bo vzpon čez Rafut in ob približno 12.52 bodo kolesarji zapeljali po Novi Gorici po Erjavčevi in Kidričevi ulici ter dalje proti Kromberku. V Ravnici bodo predvidoma ob 13. uri in nazaj v Solkanu ob 13.06. Pot jih bo nato vodila do Deskel in Brd, v Solkan se bodo čez solkanski cestni most vrnili predvidoma ob 14.32 in pot nadaljevali čez Trg Evrope. Ponovno se bodo zapeljali po Novi Gorici, Kromberku in do Ravnice ter ob predvidoma 15. uri prispeli na cilj na Sveto Goro.

Na današnji novinarski konferenci smo poleg trase predstavili tudi spremljajoče aktivnosti, ki jih v novogoriški mestni občini pripravljamo za kraljevo etapo dirke Po Sloveniji. Že v petek, 11. junija 2021, bodo na Bevkov trg s starodobnim avtobusom prispele Aleksandrinke, spremljala jih bodo tudi stara policijska vozila iz Prvačine.

Na dan 4. etape dirke, predvidoma ob 10. uri, bo pilot Benjamin Ličer izvedel prelet letala z zelenim prahom. Trg Evrope bo v času dirke krasil velik napis #GOBORDERLESS, pod solkanskim mostom se bodo spustili kajakaši, izvedel se bo skok z mosta in spust po »zip linu«. Pred Gradom Kromberk bo postavljena obložena miza z gosti, pred vhodom v grad bosta stala fant in dekle v srednjeveških oblačilih, na Sveti Gori bodo postavljene stojnice s prodajo promocijskih artiklov in lokalnih dobrot. V času prehoda kolesarske karavane po Kidričevi ulici bodo na travniku nasproti Perle v Novi Gorici razgrnjena padala, na travniku pred mestno občino bodo plesalci in člani društev ob glasbeni spremljavi v času prehoda karavane »zložili« obliko kolesa, ki bo lepo vidna iz zraka. Ob trasi na vzponu na Sveto Goro oziroma tok pod ciljno črto bodo postavljeni pustarji iz Grgarskih raven kot tradicionalna pustarska maska naših krajev.

Tudi tokrat bodo po krožiščih razstavljena lesena kolesa v zeleni barvi, ki so jih izdelali dijaki Šolskega centra Nova Gorica, v večjih krožiščih so že postavljene tudi zastave z logotipom dirke Po Sloveniji. Ponovno bo na novogoriški stolpnici Tisa visel velik dres (pol dirka Po Sloveniji, pol Giro d'Italia). V zeleni barvi bodo osvetljeni objekti po mestu (občinska stavba, Perla, solkanski most).

Aktivirali smo tudi krajevne skupnosti Branik, Dornberk, Prvačina, Kromberk, Ravnica, Solkan, Rožna Dolina in Nova Gorica za animacije. Šole izdelujejo navijaške rekvizite, majčke bodo poslikali v belo-zeleni kombinaciji. V Domu upokojencev Nova Gorica (enota Nova Gorica, Podsabotin, Gradišče in Hiša dobre volje v  Mirnu) izdeluje navijaške rekvizite v belo-zeleni kombinaciji za sodelovanje in navijanje ob trasi. VDC in OŠ Kozara bosta pripravili navijaško točko na Trgu Evrope.

V promocijsko kampanjo »Fight for green« smo vključili ponudnike v regiji, oblikovali smo priložnostne promocijske majčke »Fight for green«, članice Društva mestnih žena Nova Gorica so izdelale zeleni okvir.

V Hitovem hotelu Perla bo prenočilo 12 kolesarskih ekip, kar je 175 oseb (tekmovalcev, sodnikov in spremljevalnega osebja), med njimi gostijo tudi eno od slavnih ekip svetovne kolesarske serije UCI world tour. V hotelu Perla so ob upoštevanju vseh aktualnih ukrepov temeljito poskrbeli za njihovo udobno namestitev ter storitve prilagodili njihovim potrebam, vključno s kulinarično ponudbo po njihovih željah. Pročelje centra Perla bo družba HIT d.d. med 11. in 13. junijem osvetlila v zeleno. Na ta način želijo dodati svoj prispevek k promociji mesta Nova Gorica v okviru dogodka ter izraziti njihovo podporo osrednjemu sporočilu dirke »Fight for Green«.

Posebno vzdušje je na novinarski konferenci pričaral Zdravko Mazora, lastnik družinske muzejske zbirke Mazora v Breginju. Na ogled je postavil staro kolo, model iz leta 1909, torej iz časov, ko je s kolesom tekmoval kolesar in letalec Edvard Rusjan. V svoji muzejski zbirki v Breginju hrani veliko zanimivih predmetov iz zgodovine Breginja in okolice.

Podžupan Simon Rosič je na današnji novinarski konferenci, na kateri smo predstavili sobotno dogajanje, poudaril brigadirski duh na Goriškem v pripravah na gostovanje 4. etape: »To pomeni, da na skupni imenovalec stopamo različni akterji, vsak si želi dati svoj doprinos v skupno lepo zgodbo. Prisotna je močna nota povezovanja, športa, kulture, turizma, gospodarstva in tudi različnih akterjev, kot so zavodi, društva, institucije. Še posebej bi rad izpostavil, da ko je prisoten brigadirski duh, ne govorimo o tekmovanju, ampak govorimo o sodelovanju. Krajevne skupnosti znotraj Mestne občine Nova Gorica, občina in turistične destinacije sodelujejo in se dopolnjujejo. To je edina prava pot, če želimo pridi do osnovnega cilja, ta cilj pa je, da smo umeščeni na velik športno-turistične zemljevid in prepoznani kot čezmejna destinacija, ki je dobesedno raj za kolesarje. Ponosni smo, da v tako specifičnem trenutku gostimo kraljevo etapo s ciljem na Sveti Gori. Ta sama etapa je prepletena z ogromno simbolike, nenazadnje jo posvečamo velikanu tehnične kulture našega prostora Edvardu Rusjanu.«

Izjemnega pomena je, da se turistična sezona, ki je sedem mesecev počivala, odpira s tako močnim športnim dogodkom, kot je dirka Po Sloveniji, je povedala direktorica Javnega zavoda za turizem Nova gorica in Vipavska dolina Erika Lojk: »Gre za enega izmed najbolj odmevnih športnih dogodkov v letošnjem letu. Trasa poteka skozi vse občine v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina, poleg tega zajame tudi sosednje občine Brda, Kras in dolino Soče. Potek trase je lep primer, kako turist doživlja naše kraje, ki ne pozna turističnih meja in doživlja celotno območje edinstveno. Zato so takšni skupni projekti in povezovanje med destinacijami zelo dobrodošli. Navijaško vzdušje želimo prenesti tako na občane, kot tudi na šole, lokalno skupnost z institucijami in ponudnike. Za slednje smo pripravili promocijsko kampanjo, ki vabi v naše destinacije ne samo zdaj, ko gredo največja kolesarska imena skozi naše kraje, ampak čez vse leto, saj nam vremenski pogoji omogočajo, da se turizem in s tem kolesarjenje dogaja 365 dni v letu. Delujemo trajnostno, zato smo občane pozvali, naj traso krasijo z naravnimi materiali, izdelujejo navijaške rekvizite z že uporabljenimi  materiali, vse v kombinaciji belo-zelene barve. Stremimo namreč k pospeševanju razvoja trajnosti na celotni destinaciji, torej naravni materiali, kot so cvetje, zelenje in izpostavitev koles v zeleni barvi.«

Kraljevska etapa dirke Po Sloveniji bo potekala v soboto in zato organizatorji pričakujejo veliko gledalcev tako na vmesnih vzponih kot tudi na samem zaključnem vzponu na Sveto Goro, kjer si obetajo ogromno ljudi z vse Slovenije, je povedal predstavnik organizatorjev dirke Rok Lozej: »Sobotna etapa je najbolj atraktivna, potekala bo po več ali manj vseh občinah po Vipavski dolini in po Brdih do Kanala. Kot organizatorji bomo poskrbeli za varnost, ob tem pa  vse udeležence in gledalce naprošamo, da upoštevajo navodila rediteljev, redarjev in policije, ki bodo ob progi. Glede na to, da so gledalci dovoljeni, prosimo za upoštevanje priporočil NIJZ-ja, uporabo mask in vzdrževanje varnostne razdalje. V medijih oziroma na spletni strani dirke si lahko ogledajo časovnico dirke in se pravočasno odpravijo na samo traso, da bodo pravočasno parkirali in dobili mesto za ogled. Vse gledalce pozivamo, naj športno navijajo in pazijo na hišne ljubljenčke, v kolikor jih bodo imeli s seboj. Naj zmaga šport.«

Zmagovalec 4. etape bo prejel nagrado, ki jo je oblikovala Mineja Mavrič, dijakinja 1. letnika Strojne, prometne in lesarska šole Šolskega centra Nova Gorica. Izdelala je leseno nagrado s podobo kolesarja. Povedala je: »Na natečaj sem se prijavila, ker sem dobila idejo, kako kolesar vozi na Sveto Goro, ker je tukaj konec etape. Kolesar predstavlja kolesarje na dirki in tudi Edvarda Rusjana. Zamislila sem si tudi solkanski most in kako pod njem teče Soča. Navijam za Slovence s Tadejem Pogačarjem na čelu.«

Z dirko Po Sloveniji je povezan tudi Edvard Rusjan, ki ga večinoma poznamo kot pionirja letalstva, nekoliko manj je znano, da je bil Rusjan tudi odličen kolesar. Prav zato smo cilj kraljeve etape na Sveti Gori posvetili Edvardu Rusjanu, na kar je ponosna tudi Rusjanova nečakinja Grazia Rusjan: »Presrečna sem, da je cilj 4. etape dirke Po Sloveniji na Sveti Gori posvečen Edvardu Rusjanu, ki je bil velik kolesarski šampion. To je velika čast za Slovenijo, Gorico in vse, ki organizirajo kolesarsko dirko. Veseli me, da se ob številnih priložnostih Mestna občina Nova Gorica spomni na Edvarda Rusjana in s tem mladim ponuja zgled, da je mogoče uspeti, če le verjamemo v svoje sanje in trdo delamo za to.«

Današnjo novinarsko konferenco na Sveti Gori je prijazno gostil pater Bogdan Knavs, ki je poudaril: »Vsaka športna prireditev prinaša med nas mir in sožitje. Šport nas povezuje v ljubezni do narave, povezuje nas v veselju nad življenjem, predvsem pa med nami goji prijateljstvo. Sveta Gora je takšna oaza miru in prijateljstva, od koder s svojim pogledom zaobjame Alpe in se dotakne Jadranskega morja. Prav pod nami pa teče »krasna hči planin«, reka Soča, ki je po besedah Gregorčiča simbol vsega slovenstva. Kolesarstvo in Sveta Gora imata nekaj skupnega: hrepenenje po presežnem, po notranjem miru, po veselju, sreči, po Bogu. Nekdo pride, da bo nekaj odložil, drugi, da bo nekaj prosil, tretji, da se bo zahvalil, četrti kaj drugega. Nihče se ob spustu v dolino ne vrača takšen kot prej. Zakaj hoditi ali kolesariti na Sveto Goro? Gre za isto potrebo, hrepenenje, željo po lepem in dobrem. So bili trenutki, ko zaradi vojne ali ukinitvi božje poti ni bilo mogoče iti na Sveto Goro. Zato verjamem, da ima letošnja dirka, ki je blizu obletnice naše samostojne države, tudi poseben simbolni pomen, da se zahvalimo in poklonimo vsem, ki so se v naši zgodovini prizadevali, borili in darovali svoje življenje, da lahko danes govorimo slovenski jezik.«

 

Dodajamo še informacijo o zaporah cest v Mestni občini Nova Gorica na dan 4. etape dirke Po Sloveniji:

Okvirna časovnica dirke in prihod kolesarjev po krajih Mestne občine Nova Gorica:

Branik: 11.30 / Dornberk: 11.45 / Draga: 11.46 / Prvačina: 11.58 / Rožna Dolina in Pristava: 12.50 / Nova Gorica: 12.52 / Kromberk: 12.57 / Ravnica: 13.03 / Solkan: 13.16 / Solkan: 14.32 / Nova Gorica: 14.35 / Kromberk: 14.43 / Ravnica: 14.48 / Sveta Gora: 15.00

Mobilne zapore bodo po odsekih trajale približno 20 minut.

Popolna zapora bo med 6.00 in 16.00 od krožišča na Prevalu do vrha Svete Gore.

Za namene parkiranja bo popolna zapora med 12.30 in 16.30 od krožišča na Prevalu do križišča Solkanske obvoznice s Skalniško cesto.

 

Trasa dirke in točna časovnica: www.tourofslovenia.si.

 

Spremljevalne aktivnosti

 

                

Foto: Mateja Pelikan

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti