Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vsebinsko bogat in raznolik program Goriškega poletja

DATUM OBJAVE 15. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V četrtek, 17. junija, se začenjajo poletne prireditve novogoriške mestne občine pod skupnim naslovom Goriško poletje. Na različnih prizoriščih se bodo odvijale vse do 30. avgusta, s septembrom pa se bodo tradicionalno nadaljevale prireditve ob občinskem prazniku. Letošnji program odraža izjemno povezovanje in sodelovanje različnih akterjev v goriškem kulturnem prostoru. Nastal je pod okriljem novogoriške mestne občine, koordinira ga Kulturno umetniško društvo KREA. Program oblikuje 60 organizatorjev oziroma soorganizatorjev, v njem je nanizanih 200 dogodkov, med katerimi je 70 koncertov, 25 gledaliških predstav, 15 filmskih večerov, 20 plesnih večerov oziroma predstav, osem razstav in umetniških performansov, pet literarnih dogodkov in osem prireditev v počastitev krajevnih praznikov, ki se odvijajo v tem času. Poleg omenjenih vsebin so v programu tudi številne delavnice, tečaji in otroški program. V poletno dogajanje se je letos aktivno vključilo tudi podeželje, saj se bo kar nekaj dogodkov odvilo na različnih lokacijah v posameznih krajevnih skupnostih mestne občine.

 

Poletno dogajanje smo danes predstavili na novinarski konferenci, na kateri so predstavniki organizatorjev glavnine dogajanja v okviru programa pohvalili vzorec oblikovanja poletnega dogajanja na osnovi vključevanja in sodelovanja različnih akterjev. To je tudi dobra popotnica Evropski prestolnici kulture 2025, saj se na ta način vse bolj krepi sodelovanje med kulturnimi akterji in s tem vsebina goriškega kulturnega prostora. Številni soorganizatorji so v programu pomembno vlogo namenili domačim ustvarjalcem, ki jih je epidemija Covida-19 pahnila v težek položaj. Tako bo iz naslova Evropske prestolnice kulture v prihodnjem tednu objavljen razpis za sofinanciranje dogodkov v organizaciji nevladnih organizacij.

Podžupanja Damjana Pavlica je na novinarski konferenci izpostavila povezovalno vlogo novogoriške mestne občine: »Ko sodelovanju smo povabili tako kulturne institucije kot društva in nevladne organizacije, ki so skupaj oblikovali vsebinsko bogat in kvaliteten program. Posebej me veseli, da so se v poletno dogajanje aktivno vključili tudi organizatorji s podeželja. To povečuje nabor prizorišč ter obenem organizatorjem na podeželju, ki so aktivni in ustvarjalni, nudi možnost za sodelovanje pri projektu. Novogoriška mestna občina programski del dogajanja podpira preko razpisov na področju kulture ter financiranja javnih zavodov s področja kulture, posebej pa sredstva namenja tudi infrastrukturi, koordinaciji in promociji.«

Letošnje poletno dogajanje se bo odvijalo na prizoriščih v mestu in na podeželju. V Novi Gorici so prizorišča: Bevkov trg, Ploščad Silvana Furlana, travnik pred občinsko stavbo, ploščad Vrtnica, Ekscenter, Trg Evrope, Telovadnica Partizan, atrij novogoriške mestne občine, Terasa, velika in mala dvorana  SNG Nova Gorica, Dvorana Glasbene šole Nova Gorica, velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica, Borov gozdiček, Mladinski center Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka in prostori društva PO-MOČ. Izven mestnega središča pa se bodo dogodki odvijali v KC Mostovna, na gradu Kromberk, na gradu Rihemberk, v Taboru nad Dornberkom, v Kajak centru v Solkanu, na Trgu M. A. Plenčiča in v Vili Bartolomei v Solkanu, v Grajskem vrtu v Ozeljanu, na prireditvenem prostoru v Lokovcu, v Kulturnem domu  in parkirišču ob pokopališču v Šempasu, v ateljeju BridA, v Spominskem parku NOB  na Trnovem, na Lokvah, v Letnem vrtu gostilne Pri Ivančkovih v Grgarju, na »kampotu« igrišča Dornberk, v sosednji Gorici in Zagradu.

Med večjimi prireditvami naj omenimo festival saksofonistov SAXGO21, Festival Ubrane note, cikel KvantAvtorske sabotaže v Novi Govorici, Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica 2021, Glasbene večere Tabor 2021, Poletne muzejske noči Goriškega muzeja, Vinil večere na gradu Kromberk, Festival R.o.R., Glasbe sveta, Letni kino Silvana Furlana, Vikend koncertnih dogodkov na gradu Rihemberk, Festival jezikov in kulture in številne gledališke predstave pod okriljem Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, med njimi gledališka predstava avtorice Simone Semenić: Jerebika, štrudelj in ples, pa še kaj. Veliko bo tudi plesnih dogodkov, med njimi plesna predstava GO! Borderless na Trgu Evrope.

V letošnjem programu napovedujemo tudi vsebino osveščanja o podnebnih spremembah s cirkuškim spektaklom turneje Climate of Change 6. in 7. avgusta ob 21. uri na travniku pred novogoriško občinsko stavbo. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Mateja Skrt, vodja projekta »Climate of Change«, gre za »velik, brezplačen spektakel v večernih urah, s katerim želimo skozi umetnost opozoriti na nevarnosti globalnega segrevanja, kako podnebne spremembe vplivajo na migracije in seveda kako lahko mi sami kot posamezniki vplivamo in to spremenimo. To bo ekskluzivna, uro in pol dolga celovečerna predstava v Novi Gorici.»

Edvin Pozderović, direktor Zavoda Masovna, je napovedal dogajanje na Mostovni, ki se bo čez poletje nadgrajevalo. Posebej je omenil obdobje med 9. in 25. julijem, ko bo Klub goriških študentov na Mostovni izpeljal Poletno sceno.  V tem okviru bodo praznovali tudi 30-letnico Kluba goriških študentov. V zadnjem vikendu v avgustu sledi še njihov projekt Mesto mladih.

Brošuro s programom poletnih prireditev bodo v tem tednu na dom prejela vsa gospodinjstva v novogoriški mestni občini. Dogajanje pa bo mogoče spremljati tudi na spletni strani Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina (dogodki.turizem-novagorica-vipavskadolina.si) ter na facebook profilu dogodki Nova Gorica in Vipavska dolina (DogodkiNovaGoricaInVipavskaDolina)

 

Program Goriškega poletja

 

      

Foto: Mateja Pelikan

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti