Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Tragična nesreča na Soči v Solkanu

DATUM OBJAVE 24. junij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Ob tragični nesreči, ki se je zgodila v sredo, 23. junija, v Kajak centru v Solkanu je župan dr. Klemen Miklavič povedal: 

»Žal medtem, ko smo v zaključevanju niza ukrepov za varnost obiskovalcev, turistov, rekreativcev na območju Soče v Solkanu, je Soča vzela življenje mlademu kajakašu. To nas mora opomniti, da je Soča divja reka in da je nevarna kljub morebitni izkušenosti in varnostni opremi, ki jo je ponesrečenec imel na sebi.

Po včerajšnjem nesrečnem dogodku so bile moje misli najprej namenjene staršem preminulega dečka in vsem najbližjim sorodnikom. Tragično je, da smo v naši občini izgubili mlado življenje in Nova Gorica se je tako spet zavila v črnino. Žal drugo leto zapored.

Sočustvujem tudi z našimi kajakaši Kajak kluba Soške elektrarne (KKSE), ki so izgubili mladega člana. KKSE je vzgojil generacije športnikov in kot pravijo sami, doslej niso zabeležili tako tragičnega dogodka. Ponosni smo na naše kajakaše in tudi njim izrekam sožalje ob tej hudi izgubi. V divji, alpski reki žal nihče ni varen, tudi športniki ne."  

 

Glede prizadevanj za povečanje varnosti na reki Soči v Solkanu po lanskoletni tragični nesreči pa je pojasnil: 

"Štab civilne zaščite mestne občine je namestil jeklenico nad starim jezom v Solkanu, na kateri so opozorilne table, da je kopanje na tem območju smrtno nevarno. Že v minulem letu smo na tem območju v vodo postavili opozorilne količke, ki opozarjajo, do katere vrednosti pretokov je kopanje še razmeroma varno. V začetku julija bomo začeli z izgradnjo dveh dostopnih poti do reke za namene hitrega dostopa  reševalcev. Skladno s sklepom novogoriškega mestnega sveta smo v medijih od maja dalje že objavili nekaj opozoril glede nevarnosti kopanja na tem območju.

Včerajšnja tragična nesreča na Soči je bila po informacijah pristojnih splet nesrečnih okoliščin. Naj ponovim, da to območje Soče v Solkanu ni uradno kopališče in da zaradi narave reke, ki je alpska reka, tega statusa skladno s pogoji zakonodaje to območje tudi ne more pridobiti. Mestna občina glede varnosti naslavlja tri kategorije: obiskovalce, turiste in rekreativce. Glede naših prizadevanj za povečanje varnosti na tem območju smo po obisku ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca in ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka na novogoriški mestni občini stopili v pogovore s Holdingom slovenskih elektrarn (HSE). Skupaj smo si pred kratkim tudi ogledali območje Soče v Solkanu in lahko povem, da smo v intenzivnih pogajanjih za sklenitev dogovora. Vsebina se nanaša na kopalno sezono, in sicer na določene prilagoditve vodnega režima HE na reki na tem območju in na uvedbo informatorja, ki bi obiskovalce na tem območju dnevno obveščal o nevarnostih. Več bomo skupaj s HSE predstavili javnosti po sklenitvi dogovora.«