Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prvi aerorally Edvarda Rusjana povezal Gorico in Beograd

DATUM OBJAVE 12. julij 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pretekli konec tedna je potekal prvi aerorally iz Gorice do Beograda v spomin na Edvarda Rusjana, ki je tragično preminil pred 110. leti. Organiziral ga je Aeroklub Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica. Trasa poleta osmih letal iz sosednje Gorice do Beograda je bila simbolična, saj je Edvard Rusjan z bratom Jožetom prav na letališču na Rojcah prvič poletel s svojo EDO I, v Beogradu pa se je na letalskem mitingu smrtno ponesrečil. Aerorallyja in osrednje slovesnosti v Beogradu, s katero so počastili 135. obletnico rojstva Edvarda Rusjana, sta se udeležila tudi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in podžupan Simon Rosič.

 

Sobotna slovesnost v Beogradu, ki jo je organiziralo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu v sodelovanju z Združenjem ljubiteljev letalstva »Edvard Rusjan« Brežice, je potekala na platoju trdnjave Kalemegdan, pod katero je pred 110. leti Rusjan tragično strmoglavil po tem, ko je močan veter zlomil krilo njegovega letala.

Na slovesnosti so z nagovori sodelovali veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji Damjan Bergant, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić, predsednik Združenja ljubiteljev letalstva »Edvard Rusjan« Brežice Ernest Ferk, predsednik Aero Kluba Edvard Rusjan Črtomir Pavlin, predstavnik Aerokluba Gorica Tomi Ilijaš in župan novogoriške mestne občine dr. Klemen Miklavič, ki je v svojem govoru med drugim izpostavil: »Edvard Rusjan se je proslavil kot pionir letalstva, kot eden prvih, ki je letel na stroju, ki ga je izdelal človek. Tehniška kultura je dediščina človeštva, ki presega nacionalne meje, nacionalne identitete in združuje. Tako je tudi Edvard Rusjan s svojim delom in likom dodatno podkrepil, kako je lahko napredek človeštva povezovalen in kako lahko iz njega izvlečemo zaupanje, sodelovanje in prijateljstvo.«

Na slovesnosti je nastopil tudi pihalni kvintet orkestra Slovenske vojske, vrhunec slovesnosti pa je bil prelet štirih vojaških letal srbske vojske.

Po slovesnosti je delegacijo novogoriške mestne občine in Aerokluba Gorica sprejel veleposlanik Republike Slovenije v Srbiji Damjan Bergant, s katerim so se pogovarjali o postavitvi obeležja Edvardu Rusjanu v Beogradu in o podpori ambasade pri vzpostavljanju skupnih projektov med Srbijo, Beogradom in goriškim somestjem. Obiskali so tudi grob Edvarda Rusjana na osrednjem beograjskem pokopališču, kjer so ga pred 110. leti pokopali z vsemi častmi, kar ima posebno vrednost, saj takrat posmrtnih ostankov niso mogli prepeljali v Gorico. Beograjčani so Rusjana tako sprejeli za svojega in s tem nadomestili slovo domačinov. Člani Aerokluba Gorica so si v Beogradu ogledali tudi vojni muzej Republike Srbije in se srečali z letalci iz Srbije.

Predstavnik Aerokluba Gorica Tomi Ilijaš je nad prvo izvedbo aerorallyja zadovoljen: »To je bila čudovita izkušnja. Prebili smo led in pokazali, da se da zelo lepo poleteti s travnate površine na letališču v Rojcah, leteti v formaciji in pristati na travnati površini na letališču v Vojki pri Beogradu. Zelo smo zadovoljni in presrečni. Misli imamo že usmerjene v naslednje leto, ko bomo s pripravami začeli bistveno bolj zgodaj. Za naslednje leto si tudi želimo, da bomo lahko dobili vsa ustrezna dovoljenja za prelet civilnih letal nad trdnjavo Kalemegdan, ki je sicer zavarovano območje, in da bomo tudi na tak način počastili spomin na Edvarda Rusjana. Pričakujemo, da bo to postal res lep tradicionalen dogodek.«

Zadovoljstva nad aerorallyjem ni skrivala niti Grazia Rusjan, nečakinja Edvarda Rusjana, ki je v petek na letališču na Rojcah zaželela srečno pot letalom, ki so poletela v Beograd: »Dan je čudovit tako zaradi lepega vremena kot tudi zaradi čustev, ki so nas vse prevzela, ko smo videli letala, kako vzletajo in letijo nad nami. Vse to je bilo pripravljeno v spomin na Edvarda Rusjana, ki je ravno tu gradil svoja letala. Svoj zadnji polet je začel prav na tem letališču, žal se je ta tragično končal v Beogradu. Ko sem tu, priznam, da me prevevajo močna čustva.«