Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

8. marec - Dan žena

DATUM OBJAVE 08. marec 2013
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zakaj praznujemo 8. marec prav na ta dan?

Tekstilne delavke, zaposlene v tovarnah v New Yorku, so 8. marca 1857 organizirale protest, s katerim so želele opozoriti na nečloveške pogoje dela v tovarnah in nizke plače. Policija je protest nasilno zatrla. Dve leti kasneje so delavke ustanovile delavski sindikat. 8. marca 1908 pa se je več kot 15 tisoč žensk zbralo na ulicah New Yorka in zahtevalo volilno pravico, boljše pogoje dela in boljšo plačo. Protestirale so pod sloganom “Kruh in vrtnice”.

Leta 1910 je nemška feministka in socialistka Clara Zetkin na mednarodni socialistični konferenci v Kopenhagnu  predlagala priznanje mednarodnega praznika žena. Njen predlog so sprejeli in dan žena namenili počastitvi boju za ženske pravice, vključujoč volilno pravico. Datum praznovanja pa je bil izbran sedem let kasneje. Leta 1917 so zadnjo nedeljo v februarju ženske v Rusiji protestirale pod sloganom “Kruh in mir” kot  odziv na več kot 2 milijona v vojni padlih ruskih vojakov. Kljub vsem pritiskom ženske s protestom niso prenehale, dokler ni bil car prisiljen k odstopu in je začasna vlada ženskam odobrila volilno pravico. To se je zgodilo 23. februarja po julijanskem koledarju, ki je takrat še veljal v Rusiji. Na gregorijanskem koledarju pa je ta dan označeval 8. marec. Slovenke smo splošno volilno pravico dobile leta 1945 v okviru takratne Jugoslavije. Leta 1977 pa je Generalna skupščina OZN 8. marec določila kot mednarodni dan žena.