Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nova celostna grafična podoba GO! 2025

DATUM OBJAVE 04. julij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

JAVNI ZAVOD GO! 2025 in Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO sta predstavila novo celostno grafično podobo za Evropsko prestolnico kulture 2025. Na razpisu so zmagali Michele Pastore, Giulia Bardelli in Andrea Guccini iz Studia But Maybe iz Bologne. Koncept "Pisave za Novo Gorico - Gorico 2025" so opisali takole: “Z željo, da bi prikazali značilnosti in posebnosti območja Nove Gorice in Gorice, se je razvil predlog razpoznavne podobe, ki bi presegla tradicionalni koncept logotipa. Ne gre le za statično in reduktivno vizualno identiteto, temveč za prožen in nenehno spreminjajoč se sistem, ki uprizarja čezmejno, večkulturno, večjezično, inovativno in zeleno realnost.”

 

“Brezmejne” pozdrave sta na novinarsko konferenco, na kateri so predstavili novo celostno grafično podobo,  prinesla župana obeh Goric Rodolfo Ziberna in dr. Klemen Miklavič, predsednik EZTS GO Paolo Petiziol in svetnik Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine Diego Bernardis. Direktorica EZTS GO Romina Kocina je ponazorila različne faze "tekmovanja idej", ki se je začelo poleti 2021 in se zaključilo februarja 2022 in katerega namen je bil identificirati značilen in edinstven prepoznavni znak za projekt GO! 2025. Izbira je bila še posebej zahtevna, saj ni šlo le za izdelavo samega logotipa, pač pa za oblikovanje celostne usklajene grafične podobe ob upoštevanju vseh podtem prijavne knjige in značilne turkizne barve – naravne lastnosti reke Soče. Hkrati je bilo potrebno pri procesu oblikovanja upoštevati tudi druge značilnosti: izvirnost, inovativnost, vključevanje in »brezmejnost«, saj takšna mora biti nova evropska prestolnica.

Identifikacija logotipa je pri prijaviteljih vzbudila veliko zanimanja, kar preneseno v številke pomeni več kot 3.500 obiskovalcev spletne strani z vsega sveta, približno 90 registracij in 67 oddanih grafičnih predlogov.

Predloge je ocenjevala komisija strokovnjakov, ki so jo sestavljali dr. Karl Stocker, zgodovinar, direktor razstav, profesor, avtor/urednik knjig, odgovoren za znanstvenoraziskovalne projekte; Antonio Bravo, generalni direktor PromoTurismoFVG; dr. Kaja Širok, zgodovinarka in raziskovalka; Ettore Concetti, grafični oblikovalec in zmagovalec natečaja za logotip Matera, Evropska prestolnica kulture 2019; Maja Murenc, vodja komunikacije. Komisija je svojo izbiro motivirala takole:

“Komisija potrjuje, da predlog zmagovalne ekipe zaznamujejo visoki estetski standardi. Mednarodna primerjava je pokazala, da je ta predlog vreden ugleda: popolnoma se ujema z idejo o evropski prestolnici kulture. Logotip je tudi zelo prilagodljiv in vsestranski, prepoznavnost blagovne znamke je razumljiva.

V sodobni evropski grafiki je uporaba tipografije vse bolj cenjena, naj v dokaz navedemo le naketere mednarodne agencije, ki so predstavnice te zvrsti: Experimental Jetset, Neubauberlin ali Spin Studio. V našem primeru izbrani predlog uporablja pisavo kot komunikacijsko sredstvo, ki ne označuje dogodka kot takega, temveč nudi evropsko interpretacijo dogodka samega. Prilagodljivost "tipografije" namreč omogoča, da iste črke prilagajamo in jih pretvarjamo v grafične "znake", ki so zelo uporabni pri komunikaciji, ali v ideograme, ki so zelo uporabni pri identiteti blagovne znamke. Natančneje, izbira lahko berljive pisave, kot je "Grotesk", in uporaba monokromatske različice logotipa zagotovo olajšata razumevanje in ponavljanje znaka.”

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je takole opisal nov logotip v okviru celostne grafične podobe: “Logotip je poseben, avantagarden, gleda v prihodnost tako kot Nova Gorica in Gorica v smislu evropske integracije. Tudi mi želimo biti avantgarda Evrope, želimo pokazati pot za naslednja poglavja evropske integracije. Evropa se mora osredotočiti na stične točke njenih držav in manj pozornosti namenjati prestolnicam nacionalnih držav. Logotip je pomemben zato, ker nas bo predstavljal. Skozenj se bo Evropska prestolnica kulture predstavljala Evropi in svetu. Po teh črkah, po teh znakih bomo prepoznavni v svetu in v mednarodnem prostoru. Bistveno je, da je logotip markanten, da ga prepoznamo, da ga je mogoče uporabljati na različne načine. Ob tem bosta Nova Gorica in Gorica ohranili svoje grbe in zastave. Značilnost integracije je, da se povezujemo na konkretnih projektih, ki izboljšujejo življenje v naših krajih, ne pa na simbolični ravni, ne združujemo ne grba, ne zastave. Zato je tudi ta celostna podoba nevtralna, avantgardna in sodobna.”

 

Celostna grafična podoba za Evropsko prestolnico kulture 2025  Nagovor župana dr. Klemna Miklaviča ob predstavitvi nove celostne grafične podobe  Predstavitvena konferenca  Govor predstavnika zmagovalca natečaja  Različni produkti (majice, zapestnice, broške) z novim logotipom