Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Poseben poklon Nadji Velušček

DATUM OBJAVE 28. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na 11. mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc v Mariboru je novogoriška scenaristka in režiserka Nadja Velušček prejela plaketo za dokumentarno ime leta 2022.

Nadja Velušček je skupaj z režiserko in hčerko Anjo Medved posnela dvanajst dokumentarnih filmov, med njimi Trenutek reke, Moja meja, Mesto na travniku, Vžgano v spominih in Sešivalnica spomina, v katerih se ljudje spominjajo usodnih zgodovinskih dogodkov goriškega prostora.

»Njuni filmi opazujejo razmerja med osebnimi spomini in nacionalnimi zgodovinami ter osvetljujejo predvsem tiste trenutke preteklosti, ki so v stoletju razmejitev ljudi povezovali,” so zapisali prireditelji v obrazložitvi nagrade.

Nadja Velušček živi in ustvarja v Šmihelu. Danes jo je sprejel novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, ji čestital ter se ji zahvalil za dragoceno delo in občutek za ljudi, s katerim je uspela pridobiti njihovo zaupanje in pričevanja ter spomine. Na tej osnovi je nato ustvarila dokumentarne filme.

Nadja je o nagradi povedala: »Najprej sem bila presenečena. Včasih si misliš, da tak način dokumentarnega filma ni tisti, ki je umetniško potrjen. Z Anjo namreč delava na popolnoma drugačen način. Vendar so očitno najina prizadevanja in zbiranje spomina, potrjeni, da imajo vrednost. Hvaležna sem.«

 

Na fotografiji sta župan in nagrajenka Nadja Velušček.

Župan in nagrajenka sedita in se pogovarjata.