Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Čezmejna mesta: živeti brez meja

DATUM OBJAVE 29. september 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Te dni v Vidmu, Trstu in Gorici poteka XVIII. Mednarodni forum oglejske evroregije z naslovom Od bodeče žice do niti zgodovine, Čezmejna mesta: živeti brez meja. Letni forum, ki ga organizira Združenje Mitteleuropa, je postal mednarodni dogodek, ki utrjuje temelje novega čezmejnega sodelovanja med evropskimi prestolnicami kulture.

Program se je začel v sredo, 28. septembra, v Vidmu s srečanjem "Mnoge prestolnice, ena usoda", na katerem so se srečali predstavniki Evropskih prestolnic kulture. Namen je zgraditi mrežo trdnih odnosov med prestolnicami, ki predstavljajo izjemno dediščino za Gorici, regijo in celoten obmejni prostor tudi po letu 2025.

V četrtek, 29. septembra, so se gosti mudili v Trstu na posebnem srečanju pri Centralni evropski pobudi (CEI) Gre za regijski medvladni forum, ki so ga ustanovili leta 1989 po padcu berlinskega zidu in ki združuje 17 držav članic v srednji, vzhodni in jugovzhodni Evropi. Spodbuja krepitev zmogljivosti svojih držav članic za dobro upravljanje, pravno državo in trajnostni gospodarski razvoj za stabilnost, socialno kohezijo, okoljsko trajnost, varnost in blaginjo

Petek, 30. september, je namenjen Novi Gorici in Gorici z željo, da bi to postalo v vsakoletno srečanje za vsa evropska obmejna mesta, zato da bi lahko skupaj načrtovala evropsko usodo in imela priložnost za razpravo o evropskih projektih, ciljih in sredstvih. Naslov jutrišnje konference je “EVROPSKA KULTURNA DIPLOMACIJA” - Izkušnje EZTS GO, čezmejnih mest in Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Glavno vlogo bodo imela čezmejna mesta, ki se bodo pogovarjala o izkušnjah in dobrih praksah čezmejnega povezovanja, kar seveda predstavlja osnovo za rast in razvoj takih mest, seveda z ustvarjanjem skupnih razvojnih politik in prave evropske kohezije.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Moramo postati vidni, naši problemi morajo postati zaznavni in Evropa mora spoznati, da so čezmejna mesta pomemben projekt za vlivanje nekega optimizma za bodoče faze integracije Evropske unije. To se le projekti, ki so blizu ljudem, ki izboljšujejo vsakdan državljanov Evropske unije in to so tisti projekti, zaradi katerih si ljudje Evropske unije želijo in vidijo v njej prednost. Živimo v miru in sožitju ter skupaj razvijamo naš teritorij in zagotavljamo blaginjo našim ljudem.«