Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prizadevni prostovoljci s prevozi pomagajo starejšim

DATUM OBJAVE 12. oktober 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

GO ŠOFER je storitev brezplačnih prevozov, ki jo v sodelovanju z novogoriško mestno občino opravlja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Do brezplačnih prevozov GO ŠOFER so upravičeni vsi občani, starejši od 65 let, s stalnim prebivališčem v Mestni občini Nova Gorica, ki nimajo možnosti prevoza, lastnega ali s strani druge osebe. Tako lahko brezplačni prevoz izkoristijo za osebne opravke, kot so obisk zdravnika, Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Šempeter, obisk lekarne, javnih ustanov in enkrat mesečno trgovine. Brezplačni prevozi se opravljajo med tednom, od ponedeljka do petka, med 8. in 16. uro.

Danes starejši predstavljajo vse večji delež prebivalstva v naši občini, zato smo z željo po njihovi čim večji socialni vključenosti že septembra 2020 začeli z izvajanjem brezplačnih prevozov. Prav je, da se tudi njim, vsaj za najnujnejše potrebe, omogoči mobilnost in se tako poskrbi za samostojnost vseh generacij. Ker so te osebe velikokrat odvisne od drugih, tako je tudi s prevozom, je zelo dobrodošlo, da imajo s storitvijo GO ŠOFER možnost samostojnega opravljanja najnujnejših opravil.

Za koriščenje storitve je potrebno opraviti predhodno rezervacijo, in sicer vsaj tri dni pred želenim prevozom. To lahko storijo na telefonski številki 05 30 21 387, vsak delavnik, med 8. in 16. uro.

Predsednik društva Igor Miljavec poudarja: »Veseli smo, da je uporabnost storitve v praksi že precej vidna. V letu 2022 je bilo do konca meseca avgusta opravljenih kar 552 prevozov, kar pomeni 17.741 prevoženih kilometrov. Ponosni smo tudi na prostovoljce, po zbranih podatkih povprečno sodeluje kar 9 oseb, ki pa so skupaj do konca avgusta opravili že 955 prostovoljnih ur. »

Tako v Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica k sodelovanju pozivajo vse, ki bi hoteli prostovoljno pomagati pri opravljanju prevozov starejših občanov. Oseba, ki storitev opravlja, mora imeti veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije, zaželena pa je predvsem motivacija za pomoč starejšim, komunikativnost, odgovornost, natančnost, točnost in zanesljivost. Delo se opravlja s službenim namenskim vozilom.

Več informacij je na voljo pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica na telefonski številki 05 30 21 387. Vsi, ki jih tovrstno prostovoljno delo zanima, so vljudno vabljeni k pomoči.