Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zelena luč za Center zelenih tehnologij

DATUM OBJAVE 17. oktober 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na zadnji seji novogoriškega mestnega sveta so mestni svetniki potrdili vstop mestne občine v partnerstvo z Univerzo v Novi Gorici pri vzpostavljanju Centra zelenih tehnologij. Ta bo primarno namenjen podpori gospodarstva in v pomoč podjetjem pri razvoju izdelkov in storitev na področju zelenega gospodarstva, ki je tudi prihodnost evropskega gospodarstva. Prav v te namene bodo na voljo sredstva Evropske unije. CZT bo še posebej pomemben za prepoznavanje in povezovanje Goriške regije in Republike Slovenije kot vodilnih na področju raziskav, razvoja in industrializacije zelenih, ogljično nevtralnih tehnologij, poslovnih modelov ter družbene odgovornosti. Okrepljeno čezmejno sodelovanje Severne primorske regije in Furlanije - Julijske krajine na področjih raziskav, razvoja novih tehnologij in zagona novih skupnih študijskih programov bo omogočilo razvoj konkurenčnega gospodarstva, povezanega, življenju prijaznega okolja ter družbenega in kulturnega sodelovanja.

"Center zelenih tehnologij (CZT)  bo infrastrukturna, strokovna, izobraževalna in administrativna podpora prenosu zelenih in trajnostnih inovacij v industrijo, kmetijstvo ter v urbano in naravno okolje.  Cilj CZT je ustvariti center, ki bo predstavljal osrednje slovensko stičišče za vse aktivnosti, povezane z uveljavljanjem trajnostnega razvoja. V ta namen želi CZT združiti vse obstoječe industrijske in družbene potenciale Goriške regije in širše ter se uveljaviti kot osrednji center za razvoj in uveljavitev zelenih tehnologij v Južni in Srednji Evropi. S tem bodo doseženi dolgoročni pozitivni učinki na lokalno in nacionalno gospodarstvo, življenjski standard, okoljske parametre ter družbeno-političen ugled države, “ poudarja prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo Univerze v Novi Gorici prof. dr. Matjaž Valant.

 

»Z našim znanjem, inovativnostjo in ustvarjalnostjo, v sodelovanju z našo največjo raziskovalno, znanstveno in visokošolsko institucijo Univerzo v Novi Gorici, bomo lahko vstopili v zeleno gospodarstvo, ki je prihodnost evropskega gospodarstva,« izpostavlja novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.

 

Med nalogami občine je opredeljeno, da občina omogoča pogoje za gospodarski razvoj. Prav tako je eden od primarnih ciljev mestne občine visoka stopnja zaposljivosti visokokvalificiranega kadra. Mestna občina ustanavlja center skupaj z Univerzo v Novi Gorici kot edinim nosilcem znanj in kompetenc iz naslova zelenega prehoda v našem okolju. Družba se ne ustanavlja z namenom pridobivanja dobička temveč z namenom opravljanja gospodarske in negospodarske dejavnosti na področju razvoja družbenega okolja in tehnologij za zeleni prehod predvsem v obliki naslednjih storitev: tehnično tehnološke podpore podjetjem za zeleni prehod, razvoj trajnostnih tehnologij in storitev, administrativna in strokovna podpora podjetjem in javnim ustanovam za zeleni prehod in razvoj kapacitet za zeleni prehod Mestne občine Nova Gorica, goriške regije in nenazadnje tudi Slovenije.