Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Rentni odkupi stanovanj

DATUM OBJAVE 09. november 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica

Stanovanjski sklad Mestne občine Nova Gorica ponuja možnost odkupa lastniških stanovanj v zameno za doživljenjsko mesečno rento. S tem si prizadeva k povečanju števila javnih stanovanj.

Prvi občan, ki se je odločil za odprodajo stanovanja v zameno za dosmrtno rento je s Stanovanjskim skladom MONG že sklenil pogodbo o rentnem odkupu in ob tem povedal: »V preteklosti sem razmišljal in iskal način oziroma varianto, po kateri bi prodal svoje stanovanje in si hkrati od kupca izgovoril pravico ostati v njem še naprej. Zavedal sem se, da je taka možnost malo verjetna, saj kupec želi s kupljeno nepremično prosto razpolagati.
Ko sem v časopisu zasledil objavo Stanovanjskega sklada za rentni odkup, sprva nisem mogel verjeti, saj je bila ta rešitev natančno to, kar sem iskal.«

Peter Jan, direktor SS MONG še dodaja: »…in še več. Ne samo, da pri rentnem odkupu oseba v stanovanju ostane do konca življenja. Poleg tega se del kupnine pretvori v mesečno rento pri zavarovalnici, ki jo ta oseba ravno tako prejema do konca življenja. In če zraven dodamo še dejstvo, da sklad, kot novi lastnik, postane tudi nosilec stroškov investicijskega vzdrževanja, mislim, da lahko rečemo, da gre za res dobro priložnost za občane.«

Za letošnje leto so za odkup stanovanj zagotovljena sredstva v višini 250 000€. Vsak, ki je zainteresiran za prodajo lastniškega stanovanja lahko odda vlogo, ki se individualno obravnava in usklajuje s ponudnikom.

Rok za oddajo vloge se še ni iztekel, možno jo je oddati do 30.11.2022.

Na podlagi rentnega odkupa lahko osebe, starejše od 65 let in, ki izpolnjujejo pogoje, ponudijo skladu v odkup lastniško stanovanje, na katerem si zagotovijo dosmrtno služnost stanovanja in doživljenjsko mesečno izplačilo. Stanovanje pa lahko še naprej nemoteno uporabljajo zase in za potrebe svoje družine.

Po nakupu lastnik stanovanja postane sklad, kupnino za stanovanje ali njen del po dogovoru pa prejme zavarovalnica, ki potem prodajalcu doživljenjsko izplačuje mesečno rento. Stranke se lahko dogovorijo, da se lahko neizplačani del rente tudi deduje. Stanovanjski sklad ob prenosu lastništva nase prevzeme tudi stroške investicijskega vzdrževanja (kot npr. obnova oken, fasade, strehe itd.). Kot posebna opcija pa je možen tudi dogovor o menjavi za drugo (primernejše) stanovanje, pri čemer ostali pogoji izvedbe ostanejo enaki.