Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Goriško poletje na poti do Evropske prestolnice kulture 2025

DATUM OBJAVE 19. junij 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

S prvim poletnim dnevom se bo v Novi Gorici začelo Goriško poletje, niz prireditev, ki se bodo odvijale vse do konca avgusta, ko se bodo prevesile v dogajanje o občinskem prazniku v septembru. Z oblikovanjem letošnjega programa smo ponudili kvalitetno dogajanje tako v mestu kot v primestju in na podeželju ter povezali najrazličnejše akterje v mestni občini: od institucij, zavodov, društev in klubov. Publiki bomo na 25-ih različnih lokacijah ponudili okrog 90 dogodkov, od  tega je približno polovica lokacij v primestju in na podeželju. Program vsebuje številne dogodke, primerne za različne okuse in starosti. Nastopili bodo tako domači ustvarjalci kot ustvarjalci od drugod, tudi iz čezmejnega prostora. Sedem dogodkov prihaja iz projektov programa Evropske prestolnice kulture. Nova Gorica bo ta naslov nosila čez dve leti in utrip bodoče kulturne prestolnice bo čutiti že to poletje. Na večino dogodkov bo vstop prost, kar pomeni, da bodo prireditve dostopne kar najširšemu krogu ljudi.

 Goriško poletje se začenja v sredo, 21. junija, ob 11. uri z Odprto kuhno na Bevkovem trgu v središču Nove Gorice. Istega dne se bo ob 16. uri v središču Nove Gorice začel Praznik glasbe v organizaciji  KUD Morgan in SIGIC s podporo Javnega zavoda GO!2025 in Zveze kulturnih društev Nova Gorica. Vse do 23. ure se bodo na več lokacijah v središču mesta odvili različni glasbeni nastopi, vrhunec pa bo ob 20. uri na Ploščadi Silvana Furlana s koncertom zasedbe RADIO ZASTAVA in ANA PUPEDAN. (več info: www.praznikglasbe.si)

Mag. Mija Lorbek, vodja Kabineta župana, je o Prazniku glasbe povedala: »Dogodek je evropskega formata in je letos bogatejši v primerjavi s prejšnjimi leti. Poteka v okviru svetovne glasbene iniciative »Fête de la musique«, in sicer na prvi dan poletja po vsej Evropi. Številni koncerti se bodo odvijali v različnih kotičkih mesta. Po dogodku bomo med občani pripravili anketo, kako posamezne lokacije po njihovem mnenju ustrezajo glasbenim zvrstem. Vrhunec Praznika glasbe bo na Ploščadi Silvana Furlana, kjer bomo poletje v mestu pozdravili s skupino Radio Zastava iz Italije in slovenskim glasbenim ekvivalentom Ano Pupedan. V načrtovanje lokacij v luči prihajajočega leta 2025 bomo vključili tudi mnenje občanov.»

Na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi poletnega dogajanja, je župan Samo Turel povedal: »Začenjamo z vstopom v samo poletje z Odprto kuhno in Praznikom glasbe, potem pa sledi niz dogodkov vse do zgodnje jeseni. Oblikovali smo pester program, saj se zavedamo, da imamo kompetentno občinstvo, zato smo še posebej veseli, da se nam je pri organizaciji pridružil širok spekter institucij, klubov, društev. Program je, kot se za naše somestje spodobi, čezmejno obarvan. Skratka, čaka nas pestro poletje za vse okuse in generacije.«

Pripravili smo zgibanko s programom poletnih prireditev »Goriško poletje«, ki jo prav te dni na dom prejemajo vsa gospodinjstva v novogoriški mestni občini. Za ostale obiskovalce bo na voljo tudi na recepciji mestne občine in v novogoriškem TIC-u. Program dogodkov je v elektronski obliki na voljo na spletni strani Mestne občine Nova Gorica www.nova-gorica.si v zavihku Goriško poletje ter na spletni strani Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina https://turizem-novagorica-vipavskadolina.si/.

 

Letak za Praznik glasbeLetak za Praznik glasbe