Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Prenovljena OŠ Milojke Štrukelj in večnamenski šolski kare

DATUM OBJAVE 20. junij 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Prenova osnovne šole je bila izvedena po fazah med letoma 2021 in 2022, revitalizacija  zunanjih odprtih površin pa se je izvajala v drugi polovici leta 2022 ter se zaključila z zasaditvami v prvih mesecih letošnjega leta. Skupna vrednost izvedenih del znaša 5.462.224 evrov. Projekt  je bil sofinanciran z mehanizmom celotnih teritorialnih naložb z EU sredstvi in nacionalnim sofinanciranjem v skupni višini 2.348.980,45 evrov. Od tega znaša podpora Evropske unije 1.879.184,36 evrov (80%), prispevek iz državnega proračuna pa 469.796,09 evrov (20%). Preostali delež smo zagotovili iz občinskega proračuna.

 Osnovni namen investicijskega projekta je bila revitalizacija degradiranih površin šolskega kareja, zemljišča, ki je v lasti novogoriške mestne občine v obsegu 4.961 m², ter prenova objekta OŠ Milojke Štrukelj vključno s celovito energetsko sanacijo in vzpostavitvijo učinkovitega energetskega upravljanja. Prenovljenih je bilo 5.600 m² površin. Zaradi dotrajanosti materialov in zastarelih tehničnih rešitev je bila izvedena tudi prenova strehe, fasade, stavbnega pohištva in vseh notranjih prostorov vključno s prenovo šolske kuhinje. Izvedba investicije je pripomogla k izboljšanju delovnih, bivalnih in zdravstvenih pogojev vseh uporabnikov objekta, prav tako pa so se znižali tudi stroški vzdrževanja oziroma upravljanja objekta. Ohranjamo izgled objekta, ki sodi v naselbinsko dediščino Nove Gorice, ter s tem morfološki izgled naselja.

Poleg prenove objekta osnovne šole, ki je eden izmed prvih javnih objektov Nove Gorice, je za mesto izjemnega pomena ureditev odprtih javnih površin dela šolskega kareja, ki je bil pred tem neprehoden, zamrežen in neurejen. Po prenovi je območje postalo kvaliteten prostor v središču mesta, za vsakodnevno druženje številnih otrok in mladostnikov, ki obiskujejo osnovno šolo, srednje šole in višjo šolo na območju kareja ter za ostale prebivalce za postanek in druženje.

Nova ureditev zunanjih površin je obsegala: vzpostavitev zunanje učilnice (učilnice na prostem), kar nadgrajuje izvajanje izobraževalne dejavnosti; ureditev ciljnih prostorov za potrebe dijakov s primerno opremo, vključno z opremo za izvajanje rekreacijske dejavnosti med poukom. S tem se omogoča dijakom primeren prostor za krepitev socialnih vezi, uživanje malice, skupno učenje ter nenazadnje za izvajanje osnovne rekreacije v času med odmori; vzpostavitev primernega prostora za igro z različnimi igrali, ki so primerna za široko starostno skupino otrok, ki imajo poleg funkcije rekreacije in krepitve različnih motoričnih spretnosti tudi krepitev socialnih veščin otrok; z vzpostavitvijo manjšega prostora na Delpinovi ulici se program šolskega kareja naveže na strogi center mesta na vzhodu območja ter s primernim senčenjem in urbano opremo primerno programsko obogati tudi sama ulica; z vzpostavijo varnih dostopov se poleg dostopanja do samega območja ter programov omogoči tudi varnejši dostop do že obstoječih športnih površin na območju. S tem se povečuje privlačnost za pešce in kolesarje in posledično zmanjšuje delež dostopanja z avtomobilskim prometom; S predvidenim programom (specifično urbano opremo, vzpostavitev preglednosti območja) se uporabnikom v najstniški starostni skupini ponudi aktivnosti, ki bodo omogočale rabo prostora na njim lasten način in tako prispevale k omejevanju vandalizma.

Prenova objekta osnovne šole je bila zahtevna. Prilagajala se je namreč izvajanju izobraževalnega procesa, kar je z vidika logistike, izvajanja gradbenih del in zagotavljanja nemotenega pouka terjalo veliko mero usklajevanja, prilagajanja in dogovarjanja. Na novogoriški mestni občini se vsem, ki so bili neposredno in posredno vključeni v prenovo, najlepše zahvaljujemo za tvorno držo in razumevanje, kar je omogočilo tudi izvedbo projekta.

Zaključek prenove tako šole kot šolskega kareja bomo obeležili z jutrišnjo slovesnostjo v športni dvorani OŠ Milojke Štrukelj ob 17. uri. Program slovesnosti bodo oblikovali nekdanji in sedanji učenci OŠ Milojke Štrukelj, prireditev pa bo povezoval Ervin Čurlič. Pozdravni besedi bosta prispevala ravnatelj Janez Kobe in župan Samo Turel.

Prenova osnovne šole je bila izvedena v okviru celostne teritorialne naložbe »Revitalizacija šolskega kareja s prenovo objekta osnovne šole«. 

Naslovna fotografija: Leo Caharija/Primorske novice