Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Vagon v barvah GO! 2025

DATUM OBJAVE 11. januar 2024
VIR GO! 2025

Modrozeleni vlak z vsebino GO! 2025 bo vozil po slikoviti Bohinjski progi ob Soči kot simbol sožitja, glasnik umetnosti, mobilnosti in okolju prijazne energije. Vagon avtovlaka v modrozelenih barvah evropske prestolnice kulture, ki smo ga predstavili na današnji tiskovni konferenci, je nastal v sodelovanju Slovenskih železnic in Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica. Skupaj nam je uspelo ustvariti zanimivo mobilno enoto, ki hkrati funkcionira kot vagon, vsebinska pripoved evropske prestolnice kulture in opozorilo na okolju prijazno mobilnost. Z njim boste lahko potovali med Novo Gorico in Mostom na Soči ter Mostom na Soči in Bohinjsko Bistrico.

Dogovor s Slovenskimi železnicami nas hkrati zavezuje in povezuje v želji, da bomo skupaj promovirali trajnostni način prihoda na prireditve evropske prestolnice kulture, ki se bodo v letu 2025 dogajale na Goriškem. Prenovljeni vagon v oznakah in z vsebino GO! 2025 bo vključen v celovito promocijsko kampanjo na Bohinjski progi, katere iniciator je gotovo tudi evropska prestolnica kulture. Vlak ni le premični oglas EPK, ampak tudi premični oder, kar so na tiskovni konferenci prikazali člani Teatra na konfini, ki znotraj projekta Odri v soseski sodelujejo v uradnem programu EPK. 

V šestih kupejih so s fotografijo in besedo predstavljeni nekateri protagonisti uradnega programa evropske prestolnice kulture: arhitekta Edvard Ravnikar in Vojteh Ravnikar, slikar Zoran Mušič in psihiater Franco Basaglia, pianist Alexander Gadjiev in režiser Tomi Janežič, plesalca Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia ter modna kreatorka Matea Benedetti.

Vlak in železnica tudi sicer dajeta evropski prestolnici kulture poseben pomen, saj se bo otvoritvena slovesnost odvijala med obema železniškima postajama, goriško in novogoriško; z vlakom se bomo mimo platforme EPIC (European Platform for the Interpretation od the Century / Evropska platforma za interpretacijo stoletja), ki bo zgrajena neposredno ob železniški postaji, peljali po slikoviti Bohinjski progi ob Soči, vzdolž katere se bo odvijal znanstveno-umetniški projekt ISOLABS, ki ga sestavlja Marko Peljhan; če bomo izstopili na Bledu, nas bo tam čakal čisto nov sodobni muzej z zgodbo slikarja Zorana Mušiča. Vlaki nas bodo s projektom Think Tank vlak peljali na potovanje po Evropi.

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, je povedal, da so na novogoriški mestni občini zelo zadovoljni, da je zavod GO! 2025 v sodelovanju s Slovenskimi železnicami opremil vagon s celostno podobo evropske prestolnice kulture. »Vagon je pomemben z več vidikov. Z vidika trajnosti napoveduje željo, da bi obiskovalce, ki bodo v letu 2025 obiskali katero izmed prireditev EPK, v Novo Gorico pripeljali na trajnostni način. Po drugi strani pa je to eden izmed učinkovitih načinov promocije EPK. Vlak bo z novo podobo opozarjal na to, da se bo EPK v letu 2025 odvijala v Novi Gorici in Gorici in o tem obvešča tudi tiste, ki niso iz naših krajev in ki s tem še niso seznanjeni. Poleg tega je to zanimiv umetniški projekt. Ta vagon zagotavlja izvedbo avtorskih umetniških performansov in predstav, in na ta način kaže na modernost oz. na razmišljanje izven okvirjev, ki ga z EPK tudi zasledujemo.«

Župan Samo Turel govori pred vlakom

Rodolfo Ziberna, župan Občine Gorica, je v sklopu potovanja z vlakom izpostavil pristen človeški stik, ki ga je v današnjem digitaliziranem svetu vse manj.

Župana obeh Goric v kupeju

Mija Lorbek, v. d. direktorica GO! 2025 je poudarila pomen evropske prestolnice kulture za kulturni turizem: »Ko sta Svet Evropske unije in Evropska komisija zapisala zakaj sploh vsako leto imenujeta evropske prestolnice kulture, sta poleg osnovnega namena, ki je predstavitev kulturnega bogastva različnih regij, navedli tudi širše pozitivne učinke kot so: obnovo mest, promocija in oživitev mest ter kulturni turizem.«

Mija Lorbek govori pred vlakom

Darja Kocjan, direktorica potniškega prometa Slovenskih železnic je izpostavila vlak kot pomemben trajnostni način mobilnosti. Povedala je, da predvidevajo 20 novih vlakov, primernih za Bohinjsko progo. V letu 2023 so presegli število 15 milijonov potnikov v Sloveniji, od tega se jih je okoli 600 tisoč peljalo na progi od Jesenic do Sežane, 100 tisoč jih je vstopilo oz. izstopilo v Novi Gorici. »Vlak je že sedaj pomemben način mobilnosti, z vsako novo pridobitvijo smo korak bliže temu, da javni prevoz postane nekaj, kar je privlačno in sodobno.« Sklenila je z mislijo, da so na Slovenskih železnicah z veseljem pristopili k skupnem projektu z GO! 2025 in da so tudi zelo veselijo, da bo vagon avtovlaka v barvah reke Soče doprinesel k dogajanju v Evropski prestolnici kulture 2025 Nova Gorica - Gorica.

Darja Kocjan govori pred vlakom

Vir: GO! 2025