Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Februarja prenova območja Trga Evrope

DATUM OBJAVE 17. januar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

V februarju se bo območje Trga Evrope in novogoriške železniške postaje spremenilo v gradbišče zaradi prenove Trga Evrope in dela ulic, ki se na italijanski strani navezujejo na trg (t. i. Fabianijev trizob), nadgradnje novogoriške železniške postaje in kasneje prenove objektov Super Osmice in EPICentra. Vse te investicije so pomembne ne le za Evropsko prestolnico kulture 2025, temveč nasploh za razvoj in nadaljnje povezovanje našega somestja. Med naročnike del se uvrščajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Gorica (I), Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje EZTS GO in država Slovenija. Kot sta na današnji novinarski konferenci skupaj poudarila župana obeh Goric Samo Turel in Rodolfo Ziberna, bo to čezmejno območje v letošnjem letu zaradi prenove bolj obremenjeno, potrebne bodo prilagoditve prometa in strpnost prebivalcev čezmejnega območja. O vseh spremembah v prometu bodo izvajalci skupaj z naročniki sproti obveščali javnost.

Dela na širšem območju Trga Evrope bodo izvajali različni naročniki: projekt prenove Trga Evrope EZTS GO, nadgradnjo novogoriške železniške postaje Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), prenovo Super Osmice ter objekta razskladišča – EPICentra pa novogoriška mestna občina. Kot je poudaril župan Samo Turel, bodo vsi deležniki skušali gradbišče kar najbolje organizirati, da bi bila obremenitev čim manjša, seveda pa brez vplivov ne bo šlo, zato je tako prebivalce kot obiskovalce tega območja prosil za strpnost in razumevanje. Da bi bila gradbišča kar najbolje povezana ter da ne bi prihajalo do večjih obremenitev prometa, se na tedenski koordinaciji sestajajo predstavniki vseh naročnikov.

Prvega februarja prihaja v Novo Gorico ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, ki bo podrobneje predstavila projekt nadgradnje novogoriške železniške postaje in s prihodom tudi slovesno obeležila začetek del omenjenega projekta. V okviru nadgradnje novogoriške železniške postaje, ki ga vodi DRSI, vsaj zaenkrat, kot so pojasnili odgovorni, ne bodo posegali v promet v smislu zapore ceste. Prav tako bodo lahko potniki dostopali na novogoriško železniško postajo, dostop bo ustrezno označen. Kot je povedal župan Samo Turel, smo na mestni občini prejeli zagotovilo, da so vsi najemniki prostorov v novogoriški železniški postaji obveščeni o predvidenem začetku del.

Župan je še poudaril: »Kar se tiče investicij novogoriške mestne občine, torej obnove stavb Super 8 in EPICentra za potrebe Evropske prestolnice kulture, izvedba ne bo imela bistvenih vplivov na okolje in ne bo v večjem obsegu obremenjevala prometa. Projekti prenove obeh stavb so zaključeni, načrtujemo, da bosta oba objekta v tem letu obnovljena.«

Rodolfo Ziberna, župan Občine Gorica (I), je izrazil navdušenje nad skupnim projektom: »Brezmejnost nam vsem predstavlja izziv. Gre za prvo čezmejno gradbiščno akcijo in dejansko sta obe mesti tudi zahvaljujoč EZTS-ju pionirja na tem področju za celotno Evropo. Tukaj se piše zgodovina, ki jo bodo brali še desetletja za nami. Seveda bo to obdobje gradnje za prebivalce do neke mere naporno, na italijanski strani zlasti na območju Trga Evrope in Fabianijevega trizoba, a lahko bodo ponosni, da bodo sodelovali v procesu te prenove. S tem bomo skupaj ustvarili nek gradnik, nekaj, kar bo ostalo za nami. K sreči je malo hiš v teh ulicah in vsi stanovalci bodo natančno obveščeni o poteku prenove. Po zaključku del bomo bliže Trgu Evrope premaknili tudi postajališče goriškega mestnega prometa.«

Mag. Tomaž Konrad, pomočnik direktorice Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO, je povedal, da se fizična dela v okviru prenove Trga Evrope in dela ulic, ki se na italijanski strani navezujejo na trg (t. i. Fabianijev trizob) začnejo v prvem oziroma drugem tednu februarja letos. V ta namen bodo ogradili večji del Trga Evrope in treh omenjenih ulic na italijanski strani. Pešcem bo zagotovljen dostop do vseh vhodov v objekt železniške postaje, tako na zahodni kot vzhodni strani. Obstoječa parkirna mesta na slovenski strani bodo dostopna na južni strani Kolodvorske ceste. V prvem polletju bo zagotovljen tudi prehod čez trg in nadalje po Kolodvorski cesti, večji del poteka gradnje pa bo promet potekal izmenično enosmerno, a bo ta prehod precej obremenjen. V zaključni fazi prenove (drugo polletje) bodo režim spremenili in o tem ustrezno obvestili javnost. Možne bodo začasne delne zapore zaradi gradbišča. Dela naj bi zaključili do konca leta 2024.

V času popolne zapore ceste zaradi gradnje Trga Evrope bo začasno ukinjeno postajališče čezmejnega avtobusa pred novogoriško železniško postajo, sporoča družba Nomago. Avtobus bo torej iz Nove Gorice peljal po Erjavčevi ulici naravnost čez mejni prehod v Gorico (I), ob povratku iz Italije pa naravnost na Erjavčevo in ne bo zavijal proti železniški postaji. S tem se bo čas vožnje skrajšal za 2 minuti na vožnjo, ostalih sprememb ne bo. Nomago bo potnike pravočasno obvestil o začasni ukinitvi postajališča.

Novogoriška mestna občina je že izvedla določena pripravljalna dela na komunalni infrastrukturi. Vodja Službe za investicije novogoriške mestne občine Jernej Kogoj je pojasnil: »Na tem območju smo postavili novo fekalno kanalizacijo in obnovili celotno vodovodno omrežje vključno s hišnimi priključki. Predvideli smo že nove lokacije hišnih priključkov za Super Osmico in EPICenter, bodoče vodnjake na Trgu Evrope in podhod pod novogoriško železniško postajo. Zgradili smo tudi hidrantno omrežje za protipožarno varnost.«

Foto: Ana Rojc

-	Prikaz območja gradbišča na Trgu Evrope z vrisano prometno rešitvijoMag. Tomaž Konrad, pomočnik direktorice EZTS GOJernej Kogoj, vodja Službe za investicije na Mestni občini Nova GoricaUdeleženci tiskovne konference sedijo ob mizi v Zeleni dvorani novogoriške Občinske palače