Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Odziv župana Sama Turela

DATUM OBJAVE 22. januar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Objavljamo odziv novogoriškega župana Sama Turela v zvezi s sobotnim sprejemom veteranov in predstavnikov odreda X.MAS na Občini Gorica (I):

»V okviru priprav na Evropsko prestolnico kulture, naslova, ki ga bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila prihodnje leto, smo naredili že veliko korakov v smeri sodelovanja, sožitja in prijateljstva, zato nas toliko bolj žalosti, da so nekatere organizacije, za katere je veljajo, da so že anahronizem, uradno sprejete pri lokalnih oblasteh. Tokrat gre za specifično organizacijo, ki je na našem območju ljudem prizadejala ogromno gorja in nosi odgovornost za številna grozodejstva.

Nikomur ne odrekamo pravice do poklona preminulim, vendar prisotnost lokalne oblasti na taki slovesnosti pomeni priznavanje ideologije, ki v svobodni in demokratični Evropi nima kaj iskati. In to v časih, ko so prav ta konec tedna v 100 krajih v Nemčiji, vključno z velikimi mesti, potekali najbolj množični protesti proti fašizmu in populizmu v zadnjih desetletjih.

Ob tem so drugi predstavniki istih, črnih ideologij Trg Evrope, simbol povezovanja in združevanja obeh Goric, izrabili za namene, ki so popolnoma nasprotni njegovi simboliki in pomenu. Tudi zaradi posameznikov, ki skušajo z netenjem sovraštva in poveličevanjem fašizma vnesti nemir med prebivalstvo čezmejnega prostora, je Evropska prestolnica kulture priložnost več, da pokažemo, da za skrajne ideologije in fašistično razmišljanje v tem prostoru ni mesta in da želimo nadaljevati v sožitju, prijateljstvu in skupnem razvoju. Prepričan sem, da to mnenje deli tudi večina prebivalstva čezmejnega prostora.»

Foto: Leo Caharija