Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Hit Open 2024

DATUM OBJAVE 24. januar 2024
VIR

V petek, 26. januarja, se v igralniško-zabaviščnem centru Perla pričenja 28. Hit Open 2024, mednarodni turnir v šahu z najdaljšo tradicijo in hkrati najbolj množično udeležbo v Sloveniji. Organizator, Šahovski klub Nova Gorica, v sodelovanju z družbo Hit na njem pričakuje več kot 140 udeležencev iz 16 različnih držav sveta. Turnir, ki je uvrščen v koledar Mednarodne šahovske zveze FIDE, bo potekal do petka, 2. februarja 2024, partije pa bo mogoče spremljati v živo ali preko spletnega prenosa. 

»Turnir v Novi Gorici je edini, ki v zadnjih letih ohranja neprekinjeno tradicijo močnih mednarodnih odprtih turnirjev na naših tleh. Na njem so nastopila številna zveneča imena svetovnega šaha, močan pečat pa so pustili tudi najboljši domači igralci, ki so zaznamovali slovenski reprezentančni šah v zadnjih desetletjih. V Novi Gorici so tako odmevne zmage dosegli Duško Pavasovič, Luka Lenič, Jure Škoberne in seveda legendarni Aleksander Beljavski, ki ga bomo videli tudi letos. Še precej večje število perspektivnih mladincev si je na njem nabiralo prepotrebne izkušnje za preboj v članski konkurenci. Vse našteto velja za turnir tudi danes, saj predstavlja atraktivno kombinacijo izkušenj in mladosti, ki v odličnih pogojih, kot jih ta vselej ponuja, zagotavlja izjemno zanimive boje. Osebno se turnirja od nekdaj udeležujem z velikim veseljem, tokratna izvedba pa zame predstavlja uvodni nastop v letošnjem letu in začetek priprav na najpomembnejše preizkušnje, ki me v njem čakajo,« je na današnji napovedni novinarski konferenci uvodoma izpostavil Matej Šebenik, velemojster in mladinski selektor pri Šahovski Zvezi Slovenije.

Mednarodni šahovski turnir Hit Open v Novi Gorici poteka vse od leta 1996 (zaradi pandemije je odpadel v letu 2021). Na mednarodni športni dogodek, ki vsako leto na Goriško pritegne igralce od blizu in daleč, so organizatorji upravičeno ponosni, prav tako pa tudi lokalna skupnost.

Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, je povedal: »Nova Gorica bo ponovno v znamenju šaha. Pred nami je mednarodni šahovski turnir Hit Open 2024, ki se ponaša z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Iskrena zahvala organizatorju, Šahovskemu klubu Nova Gorica, ki v sodelovanju z družbo Hit že vrsto let skrbi, da se turnir odvija na najvišjem nivoju ter z vsem potrebnim gostoljubjem. Veseli me, da trud Šahovskega kluba Nova Gorica prepoznava družba Hit, ki se v turnir uspešno vključuje s svojo ponudbo, ki omogoča izvedbo turnirja in bivanje igralcev. Tudi na novogoriški mestni občini se zavedamo pomena turnirja in ga tudi finančno podpiramo. V naših krajih je šah izjemno priljubljen, zato turnir vsako leto pritegne zanimanje. Poleg tega lepo dopolnjuje ponudbo našega mesta, ki se že intenzivno pripravlja na leto 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico Evropska prestolnica kulture 2025. Tovrstni dogodki še dodatno krepijo interes obiskovalcev za naše kraje in lepo obogatijo dogajanje v mestu. Vsem tekmovalcem želim veliko uspeha na turnirju, gledalcem pa veliko užitkov in novih šahovskih spoznanj.«

Tudi letos je udeležba na turnirju zelo pestra in mednarodno obarvana. »Prijavljenih je čez 140 ljubiteljev kraljevske igre - med njimi je 9 velemojstrov. Turnir se po štirih letih vrača v standarden termin, kot je to bilo v letih od 1996 do 2020. Zadnja leta turnir A poteka na elektronskih šahovnicah in tudi letos bo tako. Ni nam žal, da smo par let nazaj uvedli to novost in turnir modernizirali. Z leti smo kakovost organizacije in poteka turnirja dvignili za nekaj nivojev višje. Turnir preko interneta spremljajo šahisti in šahistke širom sveta in verjamemo, da smo dodobra zasidrani v srednjeevropskem šahovskem prostoru. Letos se bo turnirja udeležilo kar nekaj šahistov in šahistk iz Madžarske, kar nas še posebej veseli glede na to, da bo šahovska Olimpijada - največji šahovski dogodek na svetu, ki poteka na dve leti – letos septembra v madžarski prestolnici Budimpešta. Naš turnir je ponovno pritegnil veliko mladih, med katerimi je kar nekaj takšnih, ki se bodo potegovali za mednarodne norme oz. nazive. V klubu smo veseli, da nadaljujemo s šahovsko tradicijo z odprtim turnirjem, ki Novo Gorico vsako leto za dober teden spremeni v mesto črnobelih polj,« pravi Matjaž Lovišček, predsednik Šahovskega kluba Nova Gorica in direktor turnirja Hit Open 2024.   

Turnir bo potekal v skladu z najvišjimi organizacijskimi standardi na svetovnem nivoju. Na A turnirju je med igralci najvišje rangiran madžarski velemojster Ferenc Berkes z ratingom 2613. Najboljši slovenski šahist je Aleksander Beljavski, ki 5. po ratingu na A turnirju. Med mladimi je na celotnem turnirju najboljši moldavski mednarodni mojster Dragos Ceres z ratingom 2438, ki se bori za naziv velemojstra.

Na B turnirju je prvo postavljeni Samo Fučka, ki prihaja iz ajdovskega šahovskega kluba. Na tem turnirju bo nastopilo veliko mladih, kar kaže na to, da je šah zelo priljubljen med mladimi. Najmlajši udeleženec šteje 8 let, najstarejši oz. najbolj izkušeni igralec turnirja A pa je domačin Edvard Mihelj, ki bo letos dopolnil 79 let. Turnirja se bo tudi letos udeležilo veliko šahistov iz sosednje Italije. Zaenkrat jih je na A turnir prijavljenih osemnajst, na B turnir pa še deset. Najvišje med njimi je postavljen velemojster Pier Luigi Basso, tretji po ratingu (2482) na A turnirju.

»V družbi Hit letos praznujemo 40-letnico delovanja in ob takih mejnikih s ponosom izpostavljamo tudi našo družbeno odgovorno zavezo in vlogo aktivnega podpornika športa in drugih dejavnosti, ki združujejo in spodbujajo razvoj različnih veščin pri mladih. Šahovski turnir Hit Open je dokaz dobrega sodelovanja s Šahovskim klubom Nova Gorica. Pomembno je, da se tudi z našo pomočjo, v Sloveniji ohranja turnirska šahovska tradicija. Turnir bo na Goriško tudi tokrat pritegnil različne generacije igralcev od blizu in daleč, mi pa se bomo kot dobri gostitelji tudi tokrat z vrsto turističnih storitev pod eno streho potrudili, da se bodo tekmovalci in obiskovalci v Perli počutili prijetno in da se bodo k nam še vračali,« je povedala Lavra Peršolja Jakončič, predstavnica za odnose z javnostmi v družbi Hit.

Organizator vse šahovske navdušence vabi, da se udeležijo mednarodnega šahovskega dogodka v Perlinem konferenčnem centru. Turnir se pričenja v petek, 26. januarja, ko bo ob 17. uri na vrsti prvi krog. Prva poteza turnirja simbolično pripada gostiteljem turnirja, izvedel pa jo bo mag. Sandi Brataševec, predsednik uprave družbe Hit, ki je tudi generalni pokrovitelj turnirja.

Dnevno se bodo ob isti uri zvrstili ostali krogi, v soboto bosta odigrana dva kroga (ob 10. in 17. uri), zadnji 9. krog pa bo na vrsti v petek, 2. februarja, ob 15. uri. Še isti večer, predvidoma okoli 20. ure, pa je napovedana tudi razglasitev najboljših in podelitev nagrad. Igralci in ljubitelji šaha po vsem svetu si bodo partije lahko ogledali preko direktnega prenosa na spletu (chess.com, chess24.com, liechess.org, followchess.com).

Perlini slaščičarji so za to priložnost pripravili posebno sladico »chess cake«, ki jo bo v času trajanja turnirja Hit Open 2024 mogoče pokusiti v Perlini kavarni Dolce Vita. 

Šahovski klub Nova Gorica 29. izvedbo turnirja Hit Open načrtuje v januarju 2025, tik pred uradnim začetkom Evropske prestolnice kulture 2025.

Udeleženci tiskovne konference sedijo in podajajo svoje pozdravne nagovoreFantek in deklica stojita ob večji črno-beli šahovnici s črno-belimi šahovskimi figurami