Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbrana so županova vina

DATUM OBJAVE 21. marec 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Včerajšnja slovesnost v vinski kleti Vipava je z dogodkom Vina županov Vipavske doline prvič povezala štiri občine. Dosedanjim Občini Ajdovščina, Občini Renče-Vogrsko in Mestni občini Nova Gorica se je ob skupni podelitvi naslovov županovih vin pridružila tudi Občina Vipava. Tradicionalni dogodek, ki je svojevrsten poklon odličnosti vipavskih vin, je prvič potekal v vinski kleti. Vina županov, izbrana skozi strokovna ocenjevanja in slovesno predstavljena na sinočnjem dogodku, bodo kot protokolarna vina posameznih občin ponosno predstavljala Vipavsko dolino doma in po svetu.

Svečani dogodek, ki so se ga poleg vseh štirih županov udeležili številni vinarji, člani ocenjevalnih komisij, vinski strokovnjaki in ljubitelji vin, je s svojo prisotnostjo počastila Sanja Ferjančič, pred kratkim okronana slovenska vinska kraljica s Planine. Med pomembnimi gosti sta bila tudi Dušan Benčina z Lož pri Vipavi, slovenski vinar leta, in Andreja Škvarč, avtorica pred kratkim izdane knjige o vipavskih avtohtonih sortah.

Občina Vipava je svoja najboljša vina izbrala že lani v času Vipavske trgatve, sinoči pa je vinarjem izročila listine odličnosti. Županova vina Občine Vipava so Pinela 2022 iz posestva Tomasvin iz Podrage, Cuvee Rdeče 2019 iz Vinske kleti Miška z Erzelja in Penina Brut iz kleti Vipava 1894 iz Vipave.

Vina Občine Ajdovščina in Občine Renče – Vogrsko je ocenjevala strokovna komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, ki ji je predsedovala Tamara Rusjan.

Na izboru za županovo vino Občine Ajdovščina je letos sodelovalo 16 vinarjev iz 8 vinogradniških vasi v občini, ki so prispevali skupaj kar 47 vzorcev vin – 10 različnih sort, obe zvrsti in penine. Letošnje listine odličnosti je prejelo 10 vin petih vinarjev – med temi vini je župan Tadej Beočanin izbiral Županovo vino Občine Ajdovščina za letošnje leto. Listine odličnosti so prejeli posestvo Ferjančič, Planina, za vina pinela, chardonnay 2022, Fino rdeče 2019 in cabernet franc 2020; Miha Cigoj, Črniče, za vini malvazija in cabernet sauvignon 2020; Tomaž Božič, Planina, za sauvignon 2022; Peter Stegovec, Sv. Martin, Brje, za  vini rose in zvrst Tressa rdeča 2020 ter posestvo Štokelj, Planina, za penino pinela 2020.

V Občini Renče-Vogrsko so letos sodelovali štirje vinarji s sedmimi vzorci vin. Bronasta odličja so prejeli Vina Mozetič, Renče, za sauvignon 2021 in rose 2023, Vina Bric, Vogrsko, za rdečo zvrst Otelo 2019 in Vina Guštin, Bukovica, za malvazija 2019. Srebrni odličji sta prejela Vina Fornazarič, Vogrsko, za rdečo zvrst Rubino 2020 in Vina Guštin, Bukovica, za merlot 2017. Županovo vino Občine Renče-Vogrsko za leto 2024 je sauvignon Frlanov 2021 Vina Bric.

V Mestni občini Nova Gorica je na izboru za županovo vino, ki ga je izvedel Zavod Konzorcij vinarjev Vipavske doline, sodelovalo 12 vinarjev, ki so prispevali skupaj 36 vzorcev vin, od tega 7 penin, 16 belih in 13 rdečih vin. Strokovni komisiji je predsedoval dr. Dejan Bavčar s Kmetijskega inštituta Slovenije, pri ocenjevanju pa sta poleg šestih slovenskih strokovnjakov sodelovala tudi enologa iz nemškega mesta Chemnitz, ki bo leta 2025 tako kot Nova Gorica in Gorica Evropska prestolnica kulture. Končno odločitev o zmagovalcih, naziv se podeljuje v petih kategorijah, so skupaj s strokovnjaki izbirali tudi predstavniki Mestne občine Nova Gorica na čelu z županom, ki je skupaj s svojim italijanskim kolegom županom Gorice tudi izbiral svoja vina za leto 2024.

Dve vini sta prejeli naziv Županov izbor Mestne občine Nova Gorica za leto 2024: županov rdeči izbor je cabernet sauvignon 2021, vinarstvo Lisjak, Radivoj Lisjak in Matej Žabar, Zalošče, Dornberk, županov izbor avtohtone sorte pa je Jantarna rebula Berce 2020, posestvo Berce, Draga, Dornberk.

Letošnja županova penina prihaja s posestva Vina Colja iz Branika, penina Carmi 2022, županovo belo je postala malvazija 2023, Čebron family estate, Preserje, Branik, županovo rdeče pa merlot Barkola Selection 2022, kmetija Barkola, Draga, Dornberk.

Vir: Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

Foto: Ana Rojc

Župan Občine Ajdovščina, novogoriški župan, župan Občine Renče-Vogrsko, župan Občine Vipava, vinska kraljica in direktorica Javnega zavoda za turizem.Steklenice vina, postavljene na mizo.