Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Spodbudni podatki poročila Zdravje v občini 2024

DATUM OBJAVE 18. april 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil poročilo Zdravje v občini, ki nam pomaga pri presoji, ali smo pri delu na področju preventive, promocije in ohranjanja zdravja na pravi poti. Iz poročila o zdravju v novogoriški občini izhaja, da je novogoriška mestna občina po vseh kazalnikih zdravja, obolevnosti in umrljivosti ljudi, v zgornji, pozitivni polovici med vsemi slovenskimi občinami. Zaradi vseh preventivnih, promocijskih in ostalih aktivnosti, ki jih kot občina izvajamo na področju zdravja, je Mestna občina Nova Gorica v letošnjem letu zmagala med vsemi slovenskimi občinami in prejela naziv Občina zdravja 2024. To je zagotovo rezultat vključevanja zdravja občank in občanov v vse politike mestne občine, v družbene dejavnosti, v urejanje prostora ter trajnostno mobilnost. Prizadevanja na področju ohranjanja zdravja in preventive lokalna skupnost izvaja v tesnem sodelovanju z NIJZ OE Nova Gorica ter ostalimi institucijami in društvi s področja zdravja in sociale. Rezultate so predstavniki mestne občine in NIJZ OE Nova Gorica predstavili na današnji novinarski konferenci v Novi Gorici.

Tjaš Prinčič, regionalni promotor zdravja NIJZ OE Nova Gorica, je takole strnil vsebino poročila o zdravju v novogoriški mestni občini: »Smo starejši, nekoliko več nas je, smo bolj delovno aktivni. Imamo pa nekaj slabosti. Več je bolniških odsotnosti, navkljub temu, da je delovna aktivnost višja kot v preteklih letih. Nekoliko več kot drugod v Sloveniji je pomoči na domu. Je tudi rahlo več zlomov kolka. Ta trend beležimo že več let. Splošna umrljivost je nekoliko nižja kot drugod po Sloveniji. Smo zahodna regija, imamo določene specifike, lahko izpostavimo mediteranski slog življenja, ki blagodejno vpliva na nižjo umrljivost v regiji. Odzivnost na presejalne programe je rahlo boljša od slovenskega povprečja. Želimo si dvigniti odzivnost na program Svit in na splošno precepljenost proti okužbi s HPV. To so izzivi za bodočnost. Splošna precepljenost proti HPV je bila v preteklosti višja, zato jo želimo zopet zvišati. Po covidu smo opazili izboljšanje pri najmlajših glede telesne aktivnosti in zmanjšanje prekomerne hranjenosti otrok.«

Prid. prof. dr. Marko Vudrag, predstojnik NIJZ OE Nova Gorica, je izpostavil: »Na Goriškem smo najboljši v Sloveniji glede odzivnosti na presejalne programe. Rezultati tega so, da imamo manj rakavih obolenj. Presejalni programi so namenjeni zgodnjemu odkrivanju raka. Želimo si, da rak postane kronična bolezen in ne smrtna. Na dobri poti smo. Želimo izkoreniniti RMV (rak materničnega vratu). In za to nam, kot tretji pogoj za izkoreninjenje RMV, pomaga prav visoka precepljenost proti HPV. Na Goriškem smo zelo blizu temu. Od treh pogojev smo dva pogoja že izpolnili, to je odzivnost in ozdravljivost, tretji pogoj pa je še precepljenost. Rak na dojkah je nekoliko višji, vendar je incidenca te bolezni manjša kot v Zahodni Evropi. Program DORA smo leta 2013 uveljavili v Novi Gorici. Potrudili se bomo, da rak postane kronična bolezen. Niti ena ženska ne sme umreti, sploh pa ne zaradi raka rodil. Če strnemo rezultate v en stavek: na Goriškem smo zdravi.«

Župan Samo Turel je poudaril: »Na novogoriški mestni občini jasno zasledujemo osnovno nalogo lokalne skupnosti, in sicer skrb za dobro javno zdravstveno mrežo. Skrbimo za preventivo občanov vseh generacij in na vseh ravneh. Posebno pozornost posvečamo ranljivim skupinam, invalidom. Smo občina po meri invalidov. Izvajamo številne dejavnosti na različnih področjih: Festival zdravja, Teden mobilnosti, razne tekaške in pohodniške prireditve. Izvajamo številne delavnice na preventivnem področju za preprečevanje zasvojenosti. Za dobro duševno zdravje spodbujamo medsektorsko in medgeneracijsko sodelovanje. Kazalniki za letošnje leto so spodbudni, so plod dela, ne samo občine, ampak tudi vladnega in nevladnega sektorja. Še posebej se lahko pohvalimo s tem, da smo prejemniki naziva Občina zdravja 2024. »

Mestna občina Nova Gorica vključuje zdravje občank in občanov v vse svoje politike, to je od družbenih dejavnosti, urejanje prostora ter okolja, trajnostne mobilnosti in investicije. Slednje je zaznati iz predloga proračuna za leti 2024 in 2025. Aktivnosti na področju okoljske problematike, parkirne politike in zelenega preboja občine so usmerjene k dejavnostim varstva okolja in prilagajanju na podnebne spremembe (monitoring površinskih voda, vzdrževanju aplikacije Zrak, ekološko meteorološko postajo). Naša občina  je med mesti v evropskem vrhu po številu avtomobilov na prebivalca. V ta namen načrtuje izvedbo načrta parkirne politike. S tem bo prispevala k boljši dostopnosti mestnega središča, uravnoteženemu prometnemu načinu in višji kakovosti bivanja. Svetovni trend gre v smeri zelenega preboja držav, občin, mest in krajev. Temu trendu sledi tudi mestna občina predvsem na dveh področjih, in sicer: postavitev malih in večjih sončnih elektrarn ter nakup električnih avtobusov. Veliko pozornosti bomo namenili tudi postavitvi večjega števila električnih polnilnic tako za avtomobile kot tudi za električna kolesa.

Pomen zdravega načina življenja podpiramo že pri programih za najmlajše v vrtcih in osnovnih šolah. Kar nekaj šol je vključenih v projekt Zdrava šola. Veliko pozornosti namenjamo preventivi in spodbujanju vseh generacij k zdravemu načinu življenja. Velik poudarek pri tem dajemo na ranljive skupine, tudi invalide in starejše. Skrbimo za urejena otroška igrišča in športne površine, kolesarske steze in peš poti, ki občankam in občanom vseh starosti omogočajo gibanje, rekreacijo in šport.

Mag. Marinka Saksida, vodja Oddelka za družbene dejavnost mestne občine, je izpostavila: »Na novogoriški mestni občini se zavedamo pomembnosti  preprečevanja in odkrivanja bolezni v čim zgodnejši fazi, zato izvajamo promocije posameznih preventivnih programov (DORA, ZORA, SVIT, odkrivanje različnih rakov, demenca, kardiovaskularne bolezni …) v obliki delavnic, predavanj in javnih objav v elektronskih in drugih občilih. V sodelovanju z drugimi organizacijami (NIJZ, šole …) vstopamo v različne projekte za ohranjanje zdravja (Peš bus, MIRA,  projekt trajnostne mobilnosti preko osnovnih šol …) Mestna občina že nekaj let sofinancira cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu. Skupaj z občinami Goriške statistične regije zagotavljamo sredstva za polovično zaposlitev psihoterapevta za zdravljenje nekemičnih odvisnosti v Centru za zdravljenje odvisnosti, ki deluje pod ZD Osnovno varstvo Nova Gorica. Občina zagotavlja tudi sredstva za zobno preventivo, ki deluje v okviru ZD Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica.

Poročilo o zdravju v občini

Foto: Ana Rojc

Udeleženci novinarske konference sedijo za veliko mizo v Stekleni dvorani na Mestni občini Nova GoricaProf. dr. Marko Vudrag podaja izjavo na novinarski konferenci. S kretnjami roke poskuša poudariti pomembnost podanih podatkov.Tjaš Prinčič, Marko Vudrag, župan Samo Turel ter vodja Oddelka za družbene dejavnosti, Marinka Saksida sedijo za veliko mizo v Stekleni dvorani med novinarsko konferenco. Govorci so zatopljeni v podajanje informacij. V sobi vlada tišina.