Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Slovesnost ob dnevu upora proti okupatorju

DATUM OBJAVE 22. april 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriške mestna občina je skupaj z  Združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica ob državnem prazniku dnevu upora proti okupatorju v novogoriški Občinski palači pripravila osrednjo slovesnost. V kulturnem programu je nastopila Marjetka Popovski s spremljevalno skupino: Miran Pečenik – harmonika, Marko Petelin - harmonika, bas, pevke Cvet v laseh in recitator Igor Rojc. Pozdravno besedo je v imenu združenja borcev prispevala Katjuša Žigon, slavnostni govor pa župan Samo Turel.

 

Objavljamo govor župana Sama Turela:

 

Spoštovani, lep pozdrav vsem na slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju!

Zbrali smo se v tej lepi občinski dvorani z namenom, da skupaj obeležimo ta, za Slovence izjemno pomemben praznik. Se ob tem zavedamo, da je poseben privilegij, da živimo v miru in svobodi, da imamo skupne, javne prostore, kjer se lahko družimo, proslavljamo, obeležujemo praznike?

Včasih, ko se sprehajam po naših lepih krajih, se sprašujem, ali se vsi dovolj zavedamo, da svoboda ni samoumevna, da je pridobljena z žrtvami, življenji, bojem. Da bi jo zato morali še toliko bolj ceniti in ohranjati. Mlade generacije, ki so med nami in ki prihajajo, k sreči te težke izkušnje vojne nimajo in so zato brezskrbne. Na starejših generacijah je naloga, da jim to zgodovinsko vedenje prenesemo, predamo, ne strašimo, ampak jih podučimo, da je svoboda izjemna vrednota, ki jo je potrebno skrbno čuvati.

Leta 1941 se je osvobodilna fronta slovenskega naroda rodila kot odgovor na invazijo okupatorja in obenem kot oblika povezovanja in združevanja Slovencev. To je izjemno pomemben trenutek, ki je pokazal povezanost in odločenost Slovencev, da se bodo borili za svobodo, in to skupaj.

Ta povezanost je še ena vrednota, ki je tudi v povojni zgodovini doživela šibke trenutke, a je izjemnega pomena za narod. Narod si ne sme ne dovoliti ne privoščiti delitve. Na vseh nas, ki imamo politične in druge vodilne funkcije v družbi, pa je obveza, da to povezanost in preseganje delitev spodbujamo.

Na Goriškem si za preseganje trpkih delitev prizadevamo tudi v medsoseskih odnosih.  Da je med narodi, ki so si nekoč stali na nasprotni strani bojne linije, mogoče doseči tudi drugačno pot, lepo dokazujemo danes v goriškem somestju. Nova Gorica bo v sodelovanju z Gorico prihodnje leto nosila naziv Evropske prestolnice kulture in to s sloganom brezmejnosti. Preseganje meja v vseh pogledih je v srčiki vsebin in programa, s katerim skušamo Evropi in širše pokazati, da je to mogoče. Pri tem ne zanikamo svojega naroda, ne jezika in ne kulture, ampak nasprotno, vse to ponosno predstavljamo svetu in obenem dokazujemo, da nas različnost bogati in plemeniti.

Slovenci smo v prelomnih trenutkih zgodovine znali previhariti viharje. Pravzaprav smo neke vrste fenomen, ker smo si naš obstoj zagotovili s kulturo in z izjemno ljubeznijo do slovenskega jezika. To nas je istovetilo in plemenitilo in več kot očitno je, da je tako močno žarelo skozi generacije in generacije Slovencev, da smo danes tukaj. V  vojni pa smo pokazali trdno odločenost, da ne klonimo pred sovražnikom, ampak se mu odločno zoperstavimo in si priborimo svobodo.

Zdaj se soočamo z drugačnimi izzivi, izzivi varnostnih groženj, podnebnih sprememb, izzivi uporabe umetne inteligence, z geostrateškimi vprašanji, ki prevevajo svet.

Vendar je pomembno, da ne klonimo, da sledimo vrednotam in da vsak dan znova upravičimo vsako življenje naših prednikov, ki je bilo izgubljeno v boju za svobodo. Najmanj to jim dolgujemo. V Sloveniji imamo vrsto sposobnih in delovnih ljudi, ne glede na generacijo in izobrazbo. Povezujejo nas športni dosežki, ponosno nastopamo v svetu znanosti in kulture. Med nami je veliko sposobnih in podjetnih ljudi in predvsem tistih, ki dobro v srcu mislijo. Uresničujmo naše načrte, vizije, želje, borimo se vsak dan za boljši jutri in dokažimo, da vsak od nas šteje in lahko prispeva k skupnosti.

Iskrene čestitke ob prazniku, dnevu upora proti okupatorju.  

Foto: Ana Rojc

 Praporščaki stojijo z zastavami v rokah med nastopom harmonikarja, ki sedi in igra na harmoniko

Sedanji žuapn samo Turel stoji skupaj z nekdanjim županom Mirkom Brulcem ter s še devam osebama, s starejšo gospo in starejšim gospodomNastop pevke s kitaro, ki jo spremljajo še štiri back-vokalistke ter back-vokalistGospa Katjuša Žigon nagovarja občinstvoMed nastopom glasbenikov občinstvo stoji